Actualitate

Contraamiralul Daniel Căpățînă, și-a încheiat activitatea în Marina Militară Română


Locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Daniel Căpățînă, și-a încheiat activitatea în Marina Militară Română, după 40 de ani în care a servit Drapelul României.

Cu acest prilej, vineri, 28 februarie, la sediul Statului Major al Forțelor Navale din București s-a desfășurat o ceremonie, în cadrul căreia a fost citit decretul prezidențial de trecere în rezervă, iar la Constanța echipajele navelor militare i-au prezentat onorul, în cadrul unei festivități care a avut loc în portul militar.

Contraamiralul Daniel Căpățînă a absolvit Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” în anul 1980, după care, în perioada 1980-1984, a urmat cursurile Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigație.

Cu o vastă carieră care s-a întins pe o perioadă de peste trei decenii și jumătate, contraamiralul Căpățînă a trecut prin mai multe etapele ale formării și instruirii profesionale. Prima funcție pe care a încadrat-o a fost cea de Comandant Pluton Tunuri la bateria nr. 2, de la Divizionul 545 Artilerie de Coastă, după care a îndeplinit numeroase alte funcții, precum comandant grupă scafandri de luptă și șef de Stat Major la Divizionul 175 Scafandri de Luptă, șef de Stat Major la Divizionul 306 Nave Școală și comandant al Submarinului "Delfinul"(2003).

În perioada 2004 – 2006, a îndeplinit funcția de ofițer cu standardizarea la Modulul Instrucție și Doctrină din Statul Major al Forțelor Navale, iar în anul 2006 a fost numit șef Secție cartografie la Direcția Hidrografică Maritimă. În perioada 2009 – 2014, a încadrat funcția de șef Serviciu Doctrină și Tradiții din Modulul Instrucție și Doctrină al Statului Major al Forțelor Navale.

La data de 1 martie 2015, a fost numit Comandantul Centrului 39 Scafandri, iar din luna noiembrie a aceluiași an, prin ordinul ministrului apărării naționale, a devenit Comandant al Flotei (noiembrie 2015 - iunie 2019).

Din data de 25 iunie până în prezent, contraamiralul Daniel Căpățînă a fost comandantul Componentei Operaționale Navale și locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Navale.

Pentru dezvoltarea profesională, contraamiralul Daniel Căpățînă a absolvit numeroase cursuri de specialitate, precum Cursul de specialiști cu navigația, Cursul NATO de Operații de menținerea păcii, Cursul NATO de ofițer de stat major în brigăzi multinaționale, la Școala NATO de la de la Oberamergau, Germania. În anul 2004, a absolvit Cursul post universitar de conducere, iar în anul 2010, Cursul Colegiului de Război, nivel strategic, ambele la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Prin decrete prezidențiale, la data 1 decembrie 2015, a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă, iar la 1 decembrie 2019, a fost înaintat la gradul de contraamiral.

În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite o serie de medalii: Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Navale, Emblema de Merit „În Serviciul Armatei României" clasa a II-a, Semnul Onorific „În Serviciul Patriei" pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate.

La cele ceremonia organizată cu prilejul trecerii contraamiralului Daniel Căpățînă în rezervă, au participat reprezentanți ai conducerii Forţelor Navale Române, comandanți de mari unități și unități, membri ai asociaţiilor de marină, cadre militare în rezervă şi în retragere și personal civil din cadrul Forțelor Navale Române.


Citește și: Contraamiralul cu două stele Căpăţînă Daniel a trecut în rezervă. Decretul a fost semnat azi, de ziua lui

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Contraamiralul cu două stele Căpăţînă Daniel a trecut în rezervă. Decretul a fost semnat azi, de ziua lui

06 Feb 2020 1297

Constanța. Momente de mare încărcătură emoțională. Numiri de comandanți noi la unele unități din Comandamentul Flotei

27 Sep 2017 4071

Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, cooptat în SC Picus Consulting SRL

23 Jan 2017 2222

UPDATE 2. Drept la replică Sorin Rugină. De la consultant al lui Constantinescu, la director medical pe muchia legii Descălecatul lui Avram la Constanţa, la final?!

11 Jul 2016 10901

Avansări în Marina Militară. Contraamiralul Cătălin Dumistrăcel şi comandorul Daniel Căpăţînă

28 Nov 2015 8321

Comandorul Daniel Căpăţînă, numit la conducerea Comandamentului Flotei

24 Nov 2015 3943

Scufundări la Centrul de Scafandri Comandor Daniel Căpăţînă - „Ultimul barem pentru scafandrii de mare adâncime“ (galerie foto + video)

13 Nov 2015 3142

Secţiile de Chirurgie şi Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, inaugurate astăzi

10 Mar 2014 1405