Controale privind igiena din Spitalul Clinic Judetean

Inspectorii SANEPID verifica in aceasta perioada toate sectiile institutiei constantene, pentru a vedea daca exista pericolul declansarii unor infectii inter-spitalicesti * Ieri dimineata a venit randul Clinicii de Chirurgie sa fie supusa unor controale amanuntite * Potrivit directorului Ingrijiri Medicale, Mircea Timofte, inspectorii iau mostre de apa, verifica instrumentarul medical si modul in care personalul respecta prevederile referitoare la locul de munca * Campania a fost declansata la nivel national ca urmare a incidentelor petrecute in urma cu aproape o luna la Spitalul Bagdasar din capitala, unde trei pacienti si-au pierdut viata dupa ce au contactat infectii inter-spitalicesti * In ultimii ani, la Spitalul Judetean s-au inregistrat mai multe decese considerate de familiile victimelor drept suspecte * La inceputul anului, dupa efectuarea de catre dr. Vasile Sarbu a unui transplant de celule pancreatice, pacienta internata la Chirurgie II s-a imbolnavit de bronho-pneumonie, decedand dupa cateva zile

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta face in aceasta perioada obiectul unor ample controale a inspectorilor SANEPID. Campania s-a declansat de mai bine de o saptamana si, zilnic, inspectorii controleaza cate o sectie a unitatii sanitare constantene. Reprezentantii SANEPID iau probe de apa pentru a constata daca acestea sunt infestate cu vreun agent patogen si daca exista astfel vreun pericol de contaminare a pacientilor. Este, de asemenea, verificat cu minutiozitate si instrumentarul medical folosit pe sectie, modul de sterilizare al acestuia pentru preintampinarea contactarii unor nedorite infectii. Personalul medical aferent fiecarui etaj trebuie sa respecte prevederile Regulamentului de Ordine Interioara si cele ale Codului Muncii privind protectia in timpul lucrului (halate), etc. Existenta unui grad ridicat de igiena constituie principala cale de combatere a aparitiei unor infectii. In cadrul acestei campanii de verificare, inspectorii SANEPID au descins ieri dimineata la Sectia de Chirurgie situata la etajul IV al Spitalului Judetean. Si aici au fost luate mostre de apa, s-a verificat instrumentarul si conditiile de igiena si modul de izolare a unora dintre pacienti, pentru prevenirea unor infectari. Potrivit Directorului Ingrijiri Medicale, Mircea Timofte, controalele SANEPID se efectueaza periodic in Spitalul Judetean pentru a asigura respectarea unor prevederi exprese emise la nivel national. Timofte a declarat insa, ca aceste controale s-au intensificat in ultimele doua saptamani datorita incidentelor petrecute la Spitalul "Bagdasar" din Bucuresti. Dupa cum se stie, in urma cu aproximativ trei saptamani aici s-au inregistrat trei decese considerate suspecte, in sensul ca pacientii fusesera internati cu alte probleme decat cele care, ulterior, le-au provocat moartea. Ancheta efectuata de catre reprezentantii Ministerului Sanatatii si de reprezentantii celorlalte institutii abilitate au relevat faptul ca cei trei au decedat ca urmare a contactarii unor infectii, in timp ce se aflau internati in spital. Acest scandal a declansat o ampla campanie la nivel national, actionandu-se in consecinta si la unitatile de pe raza judetului Constanta.

Morti suspecte la Constanta

Din nefericire, incidentele petrecute luna trecuta la spitalul din Bucuresti nu reprezinta o premiera nationala, in ultimii ani astfel de decese considerate cel putin suspecte fiind inregistrate si in spitale din alte judete. Este si cazul Judeteanului din Constanta, unde mai multi pacienti si-au pierdut viata in timp ce se aflau internati aici. Bineinteles, in ciuda plangerilor depuse de familiile victimelor, anchetele oficiale au concluzionat ca Spitalul Judetean nu poate fi tras la raspundere fata de moartea acestor persoane si ca acestia se imbolnavisera inainte de a fi internate la aceasta unitate. Unele dintre aceste cazuri sunt cusute "cu ata alba", datele existente si neluate in seama de anchetatori demonstrand cu totul altceva. Un astfel de caz este cel al Floarei Popa, o pacienta de 54 de ani, din Constanta care a decedat pe 27 ianuarie intr-un salon al Spitalului Clinic Judetean, ca urmare a unei severe bronho-pneumonii. Femeia a fost prima persoana din Europa de Sud-Est supusa unui transplant de celule pancreatice, o premiera medicala aplaudata de intreaga lume medicala. Transplantul a constat in producerea de insule care creeaza insulina si care au fost introduse in corpul pacientei pentru a impiedica imbolnavirea de diabet. Operatia a fost un succes, iar Floarea Popa a fost internata intr-un salon, medicii declarand ca ea isi va reveni in scurt timp. Din pacate, se pare ca ea nu a fost izolata asa cum ar fi trebuit si pe perioada internarii a contactat o pneumonie care s-a dovedit a-i fi fatala. In perioada in care a fost internata, pacienta a fost vizitata de zeci de persoane, existand astfel posibilitatea ca unul dintre ei sa fi fost bolnav si sa-i transmita femeii afectiunea. Dupa decesul pacientei, seful Clinicii, medicul Vasile Sarbu, a declarat ca moartea s-a datorat unei pneumonii severe independente de transplantul efectuat. Este insa ciudat ca la data operatiei nimeni nu a facut vreo referire cu privire la afectiunea pulmonara, iar Floarea Popa nu avea, potrivit unor martori, o astfel de boala. Ancheta s-a incheiat "in coada de peste" nereusindu-se sa se demonstreze ca este vorba despre un caz de infectie inter-spitaliceasca. Numarul incidentelor de acest gen este mult mai mare, dar de fiecare data, anchetele nu au reusit sa stabileasca daca este vorba despre infectii contactate in perioada internarii in spital. Indiferent de rezultatul acestor cercetari, orice constantean care a trecut cel putin o data pe la Spitalul Judetean (ca pacient sau chiar in vizita) stie ca riscul de imbolnavire este foarte mare, conditiile existente aici fiind, inca, unele mizere.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce performanță! După Cupa României, baschetbalistele de la CSM Constanța au câștigat și Liga Națională! Sunt campioanele României! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Apr 2024 663

Evaluate la peste 400.000 euro Peste 63 hectare plantație viță de vie deținute de Premier Drinks SRL în Murfatlar și Poarta Alba, județul Constanța, scoase la licitație (DOCUMENT)

23 Apr 2024 690

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 221

Documentarul despre viața și cariera lui Ilie Năstase va rula în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 377

Spectacolul în premieră „Scrisoarea unei necunoscute”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

20 Apr 2024 518

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 581

Caravana Shakespeare face popas și la Constanța

14 Apr 2024 593

Caravana Shakespeare vine la Tulcea

14 Apr 2024 460

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 565

Baschet CSM Constanța, înfrângere în prima partidă cu vicecampioana CSM CSU Oradea. Joi, cele două echipe se duelează din nou

10 Apr 2024 459

Baschetbaliștii de la CSM Constanța au învins CSM Corona Brașov și se pregătesc de play-off (GALERIE FOTO + VIDEO)

06 Apr 2024 798

Spectacol în premieră, la Teatrul Jean Bart din Tulcea - „Scrisoarea unei necunoscute”, de Stefan Zweig

04 Apr 2024 645

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 730

Premieră pentru justiția din Dobrogea! Curtea de Apel Constanța analizează mâine cererea de strămutare a dosarului tragediei de la 2 Mai!

31 Mar 2024 879

Farul Constanța Fotbalistul Ionuț Vînă a devenit tătic

28 Mar 2024 964