Copilul dislexic, o provocare pentru toţi cei din jurul lui Ziua Internaţională de Conştientizare a Dislexiei. Ce este dislexia

  • Dislexia este o tulburare la citit manifestată prin modificarea cuvintelor, prin greșeli de lectură etc
Ziua de joi, 6 octombrie este marcată în toată lumea ca Ziua Internaţională de Conştientizare a Dislexiei.

În 1968, dislexia a fost definită ca “o tulburare la copii, care, în ciuda experienței în sala de clasă convențională, nu reușesc să atingă competențele lingvistice de citire, scriere, ortografie proporționale cu abilităţile lor intelectuale.” US National Institutes of Health defineşte dislexia ca o dizabilitate de învățare care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, a scrie, și, uneori, vorbi.

Un copil dislexic este o provocare pentru toţi cei din jurul lui: părinte, pedagog, logoped.

Dislexia este o tulburare la citit manifestată prin modificarea cuvintelor, prin greșeli de lectură etc.

Este un deficit de un anume grad, în recunoașterea și înțelegerea textelor scrise de mână sau tipărite. Totodată prezintă o lecturare lentă, greoaie, cu poticniri și chiar blocaje în citire. Această deficiență poate fi sesizată în jurul vârstei de 6-7 ani, când apare de asemenea și însușirea cititului. 

Copilul evită lecturarea și ezită să citească cu voce tare. Dislexia este o deficiență de învățare frecventă care împiedică dezvoltarea capacității de a citi. Cititul nu este un act primordial la om. El trebuie învățat. Pacienții cu dislexie nu au un nivel mai scăzut de inteligență și nu învață mai greu alte lucruri în afară de citit. Totuși, incapacitatea de a citi repede sau fluent poate face multe arii de studiu greu de urmat.

Sinonime pentru dislexie sunt: deficiență de citire, incapacitate de citire, scrie wikipedia.org. 

Cititul este un proces cognitiv complex. Copiii învață să citească prin "traducerea" sau decodificarea sunetelor ce formează un cuvânt (foneme). De exemplu, cuvântul "pat" are trei foneme, adică sunetele P, A și T. Combinația între aceste sunete formează cuvântul "pat". Pe măsură ce copilul începe să recunoască cuvintele, citirea devine un proces automat.

Pentru copiii cu dislexie, citirea se face altfel; aceștia au probleme în a decoda fonemele și au deci probleme în învățarea cititului și a scrisului ortografic. Pot avea probleme în reținerea fonemelor și a cuvintelor, cititul devenind încetinit și inexact. Copiii cu dislexie mai au probleme cu pronunțarea corectă a cuvintelor, scrierea de mână, planificarea și organizarea, operațiile matematice.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sănătate Efectele nocive ale consumului produselor de tip fast-food asupra sănătăţii

24 Jun 2014 4234

Dislexia, dificultatea în a citi şi a scrie

03 Jun 2014 1659

Cântăreaţa Cher împlineşte 68 de ani

20 May 2014 2460