Corespondenţă specială de la Bruxelles. Reuniunea Consiliului European Reprezentanţi a 28 de ţări discută propunerile de proiecte pentru „Europa în mişcare“ (video)

La reuniunea Consiliului European (CE) din 22-23 iunie, liderii Uniunii Europene au salutat întoarcerea încurajatoare a creşterii economice în cazul tuturor celor 28 de state membre, au subliniat importanţa strategiei cuprinzătoare a Uniunii în domeniul migraţiei şi s-au angajat să intensifice eforturile în domeniul apărării şi securităţii.
 
Vorbind de propunerile concrete ale Comisiei privind apărarea, preşedintele Juncker a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc luni: „Propunerea de creare a unui fond de apărare este necesară deoarece în Europa avem 178 de tipuri de sisteme de armament, în timp ce SUA are 30. Ne aflăm în acest cadru pentru a vorbi despre o îmbunătăţire şi sunt aspecte pe care le-am decis în cursul acestei prime dezbateri“.

Dezbaterile lor se concentrează pe securitate şi graniţe, apărare, comerţ şi dezvoltare economică. Luni, şefii de stat sau de Guvern din UE au discutat, de asemenea, despre deblocarea potenţialului pieţei unice, precum şi comerţul şi industria, asigurându-se în acelaşi timp că beneficiile ating toate părţile societăţii.
 
În cadrul conferinţei de presă, preşedintele Juncker a pus accent pe situaţia economică din Europa: „Avem veşti bune. Şomajul este în scădere, iar ocuparea forţei de muncă se îmbunătăţeşte. Deficitul fiscal este, de asemenea, în scădere: în 2011, aveam 24 de ţări din cadrul procedurii cu deficit excesiv, am rămas acum cu patru dintre acestea. Este o realizare extraordinară!“
 
Preşedintele Juncker a solicitat, de asemenea, statelor membre să-şi intensifice contribuţiile la Fondul Fiduciar UE - Africa şi în ceea ce priveşte comerţul a reiterat că acesta trebuie să fie liber, dar corect. În acelaşi context, Comisia a publicat primele rezultate cheie ale sondajului Eurobarometru standard. Acestea arată că, în prezent, aproape jumătate dintre europeni consideră că situaţia economică este bună în ţara lor şi că optimismul lor este în creştere.

Investiţie de 2,7 miliarde de euro în sectorul transporturilor

Comisia Europeană propune să investească 2,7 miliarde de euro în 152 de proiecte-cheie de transport care sprijină mobilitatea competitivă, curată şi conectată în Europa. În acest sens, Comisia îşi realizează planul de investiţii pentru Europa şi conectivitatea Europei, inclusiv pentru agenda recentă „Europa în mişcare“.
 
Proiectele selectate vor contribui la modernizarea liniilor ferate, la eliminarea blocajelor şi la îmbunătăţirea conexiunilor transfrontaliere, la instalarea punctelor alternative de alimentare cu combustibil, precum şi la implementarea unor soluţii inovatoare de gestionare a traficului. În acest context, comisarul pentru Transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Cererea de investiţii în infrastructura de transport este imensă. Acest nou val de investiţii se concentrează pe proiecte curate, inovatoare şi digitale pentru modernizarea reţelei europene de transport, nevoile cetăţenilor, stimularea economiei şi crearea de locuri de muncă“.

Această investiţie se realizează în cadrul Mecanismului de Conectare a Europei, al Mecanismului Financiar al UE, care sprijină reţelele de infrastructură, şi va debloca cofinanţarea publică şi privată, în valoare de 4,7 miliarde de euro. În cadrul Mecanismului de Conectare a Europei, din bugetul UE pentru 2014-2020, 23,2 miliarde de euro sunt disponibile pentru cofinanţarea proiectelor reţelelor transeuropene de transport (TEN-T) în statele membre ale UE. 
 
Florina NĂNESCU, corespondenţă specială de la Bruxelles

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Voleibaliste de la CSM Constanța, convocate la Naționala Under-18, care va juca în calificările pentru Euro Under-20 (GALERIE FOTO)

03 Apr 2024 587

Surse Klaus Iohannis are șanse la șefia Consiliului European. Răspunsul venit de la Bruxelles

02 Mar 2024 696

Decizia definitivă a CEDO în cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României (DOCUMENT)

11 Feb 2024 762

Consiliul JAI Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu privind combaterea migrației ilegale la nivel național și european

28 Jan 2024 658

28 ianuarie, Ziua europeană a protecției datelor cu caracter personal

28 Jan 2024 628

Ministrul Cătălin Predoiu „Lupta cu traficanții de droguri și crima organizată va rămâne o prioritate a Poliției Române în mandatul meu.

26 Jan 2024 678

Scenariu-Klaus Iohannis ar putea prelua președinția Consiliului European

10 Jan 2024 871

Aderarea României la spaţiul Schengen aerian şi maritim, un pas foarte important pentru mediul de afaceri şi pentru IMM-uri

31 Dec 2023 1178

Polonia va adera la Parchetul European

27 Dec 2023 846

Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind Actul european pentru libertatea presei

16 Dec 2023 639

Președintele Iohannis, la reuniunea Consiliului European! Discuțiille s-au referit la extinderea UE

15 Dec 2023 741

Bulgaria se aşteaptă ca negocierile privind aderarea sa deplină la spaţiul Schengen să fie intermediate de Comisia Europeană

14 Dec 2023 764

Balcanii de Vest trebuie să ajungă în Uniunea Europeană! Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

13 Dec 2023 888

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

12 Dec 2023 405

MAE Participarea secretarului de stat, Daniela Gîtman, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

11 Dec 2023 745