Corina Martin va fi, pentru o zi, regina Tomiris Directorul Muzeului de Istorie Constanţa - „O stupizenie, o aberaţie sinistră“



Aşa cum anunţam la finalul lunii iulie, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral Delta Dunării, al cărei preşedinte este Corina Martin, a câştigat licitaţia privind organizarea evenimentului „Festivalul Antic Tomis 2014“. Reamintim că prima ediţie a acestui festival cu pretenţii s-a derulat în urmă cu doi ani, în centrul istoric al Constanţei, mai exact la Edificiul Roman cu Mozaic. De menţionat este că ideea evenimentului aparţine companiei de publicitate Groove Hour.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Antic Tomis a avut loc în Parcul Tăbăcărie. Trebuie însă precizat faptul că Groove Hour a propus Consiliului Judeţean Constanţa organizarea acestui eveniment încă din 2006. Cu toate acestea, festivalul s-a concretizat abia după şase ani.

Constănţenii şi turiştii au primit, e drept, cu entuziasm acest eveniment, care s-a bucurat de un număr considerabil de participanţi la prima şi la cea de-a doua ediţie şi, deci, de succes. Problema este însă că festivalul a început să atragă, încă de anul trecut, o serie de critici. Asta pentru că, susţin unii dintre constănţeni, el riscă să se transforme, dintr-un eveniment de cultură, într-unul de... incultură. Motivul? Ei bine, asocierea imaginii lui Tomiris, regina masageţilor (un popor iranian din Asia Centrală), cu Tomis nu ar fi deloc potrivită. Mai mult, istoricii susţin că asocierea făcută între Tomiris şi Cetatea Tomis este deplasată, forţată şi că ea nu respectă istoria.
Amintim, în acest sens, că preşedinta Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral Delta Dunării, Corina Martin, a întruchipat-o, la ediţiile precedente, pe regina Tomiris. În această ordine de idei, trebuie menţionat şi că Martin a anunţat, pe data de 30 iunie, pe pagina sa de Facebook, că intenţionează să joace rolul lui Tomiris inclusiv la ediţia din 2014 a festivalului. „TOMIRIS, falnica regină întemeietoare a cetăţii Tomis se pregăteşte să revină printre noi, din negura istoriei... Festivalul Antic Tomis, ediţia a III-a, va fi, şi de această dată, magic... Ne pregătim!“, anunţă Corina Martin, cea pe care unii constănţeni o supranumesc „doamna turismului românesc“.

„Le pute unora că ne tragem din daci şi romani“

Cât sunt de motivate criticile aduse, din acest punct de vedere, Festivalului Antic Tomis? De fapt, cât este de nepotrivită asocierea dintre regina Tomiris şi Cetatea Tomis? Am apelat, pentru un punct de vedere avizat, la istoricul Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Fără legătură directă cu evenimentul Festivalul Antic Tomis, Gabriel Custurea a declarat că oricine face o legătură între Tomiris şi Cetatea Tomis dă dovadă de „o stupizenie maximă“. „Este o stupizenie, o aberaţie sinistră. Tomiris e în Marea Caspică, n-are nicio legătură cu Marea Neagră regina sciţilor masageţi. Asta, dacă ştim istorie, dacă nu ştim... să se ducă la şcoală oamenii care nu ştiu istorie“, a declarat, vădit deranjat de această interpretare a legendelor istorice, directorul MINAC. De asemenea, Gabriel Custurea a adăugat: „Le pute unora că ne tragem din daci şi romani. Este o bătaie de joc, un deserviciu adus poporului român, repet, e o stupizenie care a intrat în capul unora“. „Este în regulă să facem propagandă pentru Tomis, dar nu pentru Tomiris. A face însă această asociere e un cretinism scos de capete întunecate“, a subliniat dr. Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Menţionăm, încă o dată, că opiniile istoricului nu privesc nici Festivalul Antic Tomis în sine şi nici pe Corina Martin, dar şi că este de aşteptat ca MINAC, ca instituţie de cultură, să aibă, în zilele ce urmează, un punct de vedere oficial pe acest subiect.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial și definitiv! Asociaţia Litoral-Delta Dunării, obligată să achite Consiliului Județean Constanța 1,1 milioane de lei

07 Apr 2023 2825

Curtea de Apel va decide dacă CJC trebuie să primească 1,1 milioane de lei de la Asociaţia Litoral-Delta Dunării

14 Dec 2022 1832

Victorie uriașă în instanță pentru Consiliul Județean Constanța! Miza, aproape un sfert de milion de euro

01 Sep 2022 3963

Consiliul Judetean Constanta solicită în instanță peste un milion de lei! De la cine și când se va pronunța instanța

06 Aug 2022 1936

CJC, demers important la Tribunalul Constanța. Miza, peste un milion de lei (DOCUMENT)

01 Apr 2022 2009

Vești proaste pentru Consiliul Județean Constanța! (DOCUMENTE)

15 Feb 2022 8511

Corina Martin, zece ani președinte Cabinetul de Insolvență Cuțov Alina a notificat declanșarea procedurii de faliment a Asociaţiei Litoral - Delta Dunării (DOCUMENT)

03 Feb 2022 5837

11 milioane de lei, de la CJC Asociaţia Litoral - Delta Dunării a intrat în faliment! Ce datorii are (DOCUMENTE)

06 Jan 2022 2635

Corina Martin, mandat de zece ani ca președinte Soarta Asociaţiei Litoral - Delta Dunării va fi decisă azi, la Tribunalul Constanța

13 Dec 2021 2151

Peste 11 milioane de lei de la CJC Falimentul bate la ușa Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, prezidată timp de zece ani de Corina Martin

29 Nov 2021 2526

Asociaţia pe care „regina Tomiris“ a folosit-o pentru imagine şi contracte pe bani publici îşi cere dizolvarea la Judecătoria Constanţa. A fost adusă la sapă de lemn!

18 Jan 2018 6128

Festivalul Antic Tomis 2014, pe bani publici 1.000 de euro doar pe mofturile Corinei Martin - rochia şi machiajul reginei Tomiris (documente)

18 Jul 2016 9837

„Pentru gravele prejudicii de imagine aduse turismului românesc“ Patronatele de pe litoral nu o mai vor pe Corina Martin în fruntea FAPT

08 Mar 2016 3502

Asociațiile Patronale de pe Litoral cer demisia Corinei Marin din fruntea federației FAPT

07 Mar 2016 3601

Făgădău - „Ce facem, mai stăm sau nu?“ Hotelierii din Mamaia, vot unanim pentru ieșirea din asociația Corinei Martin (documente)

05 Mar 2016 3821