Cresc salariile pentru o parte dintre bugetari. Proiectul, aprobat de Camera Deputaților

Parlamnet. Foto: Captură facebookCamera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că şi funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii.

Potrivit Agerpres.ro, de asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat.

S-au înregistrat 195 voturi 'pentru', 46 'contra' şi 8 abţineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi pentru completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar cu un nou articol, în sensul ca personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile să beneficieze de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţii, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, majorarea aplicându-se proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Totodată, proiectul vizează completarea Legii nr.7/2006, în sensul că detaşarea sau transferul funcţionarului public se dispune, de regulă, doar în cadrul autorităţilor publice sau al instituţiilor publice prevăzute de lege.

Deputaţii au introdus un amendament prin care se prevede majorarea cu 15% şi a salariilor de bază din Ministerele Transporturilor şi Culturii, faţă de cele majorate în prezent din Ministerele Finanţelor, Muncii, Mediului, Dezvoltării, Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Sănătăţii şi Educaţiei.

Astfel, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Finanţelor, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din instituţiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Ministerului Justiţiei, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

De aceeaşi majorare vor beneficia şi funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestor ministere.

Potrivit proiectului, condiţiile de vechime în specialitate necesară pentru ocuparea funcţiilor publice parlamentare de conducere din structurile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor fi stabilite de către Birourile permanente reunite ale celor două Camere, iar vechimea minimă în specialitate necesară pentru ocuparea funcţiilor publice parlamentare de execuţie se stabileşte de către Birourile permanente reunite ale celor două Camere, la propunerea secretarilor generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului. În prezent, vechimea minimă necesaă pentru ocuparea funcţiilor parlamentare de execuţie sunt stabilite de comun acord de către secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului.

Detaşarea sau transferul funcţionarului public parlamentar se dispune doar în cadrul autorităţilor publice sau al instituţiilor publice cărora li se aplică prezenta lege. Prin excepţie, detaşarea sau transferul se poate dispune de pe funcţia publică parlamentară şi pe o funcţie publică generală, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, mai prevede proiectul adoptat.

De asemenea, vechimea minimă în specialitate necesară funcţiilor publice parlamentare de execuţie în vederea detaşării sau transferului se stabileşte de către Birourile permanente reunite ale celor două Camere, la propunerea secretarilor generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar echivalarea acestora se face cu funcţiile publice generale.

Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivată a funcţionarului public parlamentar, în situaţia concediilor fără plată pentru studii sau pentru alte interese personale, pe o durată cumulată de cel mult 7 ani în perioada exercitării funcţiei publice parlamentare pe care o deţine. Durata suspendării se stabileşte prin acordul părţilor, mai stabileşte proiectul.

Începând cu luna următoare celei în care intră în vigoare prezenta lege, salariile de bază ale personalului din serviciile Parlamentului se stabilesc la nivelul maxim de salarizare aflat în plată în cadrul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, corespunzător fiecărei funcţii şi gradaţii de vechime în muncă.

Camera Deputaţilor este for decizional. 

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un deputat AUR de la Constanța anunță „pe surse" că angajații Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța ar încasa salarii cu multe zerouri!

20 Jul 2022 778

Editorial Trăim sau doar supraviețuim?

07 Jul 2022 975

Sondaj de opinie În ce domeniu ar trebui mărite salariile?

04 Jul 2022 616

Declarație de avere Ce avere are Mariana Aprodu, șef serviciu financiar, contabilitate și resurse umane în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța (DOCUMENTE)

30 Jun 2022 835

ZIUA LIVE. Pensionările „controversate“ din MAI! „Cel mai adesea, vârsta de pensionare se poate reduce cu nouă sau zece ani“

23 Jun 2022 829

ZIUA LIVE. Cresc salariile primarilor. Pe când ale polițiștilor?

21 Jun 2022 960

Ce a făcut Curtea de Apel Constanța cu Ordinul ME ce „taie“ indemnizațiile profesorilor

21 Jun 2022 642

Curtea Constituţională va discuta sesizările privind majorările salariale din sistemul public

09 Jun 2022 695

Cresc veniturile primarilor. Indemnizația lunară a primarilor de talia municipiului Constanța va fi de 20.700 lei

08 Jun 2022 1304

Klaus Iohannis „Nu putem să explicăm populaţiei că acum nu creştem nici salariile, nici pensiile“ (VIDEO)

07 Jun 2022 709

Inspector general de stat Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei persoanelor nou angajate, însă nu va beneficia de facilităţi fiscale

04 Jun 2022 735

Categoria de angajați care iau salarii mai mari din 1 iunie. Ce salarii vor primi

31 May 2022 1129

Sorin Cîmpeanu anunță plata salariilor angajaților din sistemul de educație

16 May 2022 886

Ministrul Educației „Eroarea informatică care a afectat plata salariilor tuturor bugetarilor la timp în mai multe judeţe va fi remediată“

16 May 2022 574

Ce avere are Doinița Elena Corban, șef secție la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (DOCUMENTE)

27 Apr 2022 757