Creștere cu 57% a numărului de solicitări de urgență la SAJ Constanța. Mesajul cu ocazia Zilei Naționale a Ambulanței



În plin sezon estival, Serviciul de Ambulanta Judetean Constanta, pe langa cresterea numarului urgentelor medico-chirurgicale, in contextul afluxului de turisti, se confrunta si cu o a doua provocare, cea a cresterii numarului de cazuri de pacienti infectati cu virusul SARS-Cov 2.


Daca la inceputul lunii iulie 2022 numarul mediu de solicitari de urgenta / 24 ore era de 350 de cazuri, la acest moment, acesta este de 550 cazuri / 24 de ore, inregistrandu-se o crestere de 57% a numarului de solicitari.

Conform metodologiei I.N.S.P., testarea pentru Covid 19 se impune in cazul pacientilor care prezinta simptomatologie specifica definitiei de caz.

În acest context, Serviciul de Ambulanta Judetean Constanta testeaza, monitorizeaza si gestioneaza terapeutic pacienti simptomatici, pacienti care reprezinta, in sine, urgente medicale, fiind instabili hemodinamic si respirator. Pana la confirmarea diagnosticului si monitorizarea pacientului prin medicul de familie sau prezentarea acestuia intr-un centru dedicat, prima evaluare este facuta de catre echipajele de asistenta medicala de urgenta ale Serviciului de Ambulanta.

Adresabilitatea pacientilor simptomatici (simptomatologie tipica de infectie SARS-Cov 2) era, la inceputul acestei luni, in medie de 50 solicitari / 24 de ore, in prezent, aceasta cunoaste o crestere de 400%, fiind inregistrate in medie 200 solicitari / 24 de ore.
Capacitatea operativa planificata pentru a acorda asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca in perioada sezonului estival a fost estimata la 35 de echipaje in regim de permanenta, moment in care nu se putea anticipa conturarea unui nou val de infectii SARS-Cov 2. Este evident ca in acest context infectios suntem solicitati suplimentar, astfel, de la o medie de 5-6 solicitari/ echipaj/tura, ajungand in prezent la 8-9 solicitari/echipaj/tura, se arată într-un comunicat al SAJ Constanța.

Un alt segment de activitate, care trebuie deservit de catre Serviciul de Ambulanta este cel reprezentat de transferurile interjudetene intre unitati sanitare, fiind vorba cu precadere de transferurile medicale asistate, consumptive de resurse si de timp.

In ceea ce priveste activitatea de testare, SAJ a fost  sustinut de catre Directia de Sanatate Publica a Judetului Constanta, care i-a oferit cu titlu de gratuitate teste antigen rapide si echipamente de protectie.

Contextul legislativ favorabil, care a permis mentinerea numarului de posturi alocat institutiei noastre in perioada starii de alerta, a dus la cresterea capacitatii noastre operative cu 25%. Ca atare, solicitarea de echipaje operative de la alte Servicii de Ambulanta, pe perioada sezonului estival, nu a mai fost justificata, in situatia in care si acestea, la randul lor, se confrunta cu deficit de personal. Serviciul de Ambulanta Judetean Constanta se considera pregatit, din punct de vedere al resurselor (parc auto functional, medicamente, materiale sanitare, etc.) pentru a asigura in regim de continuitate si la un nivel optim asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca in judetul Constanta. Revenim cu rugamintea adresata populatiei sa nu solicite nejustificat un echipaj medical de urgenta calificat, orice astfel de actiune putand genera un timp crescut de asteptare pentru o urgenta reala, se mai precizează în comunicat.


Cu ocazia “Zilei Nationale a Ambulantei”, sarbatorita azi, 28 Iulie, conducerea Serviciului de Ambulanta Judetean Constanta multumeste angajatilor sai si le ureaza “Multa sanatate, putere de munca, realizari profesionale si personale!”.

De asemenea, in egala masura, dorim “Multa sanatate!” populatiei aflate pe teritoriul judetului Constanta si ii asiguram ca pot apela cu incredere la serviciile si recomandarile noastre, mai menționează SAJ Constanța.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Bărbat de 44 ani, găsit spânzurat într-o anexă a unei case din Conacu!

15 Apr 2024 930

UPDATE Accident rutier în municipiul Constanța. Trei victime sunt implicate

14 Apr 2024 1151

UPDATE Accident rutier în sensul Kaufland Palazu spre Ovidiu, județul Constanța (FOTO)

13 Apr 2024 813

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 924

UPDATE. Accident rutier, la intrarea în Neptun, județul Constanța. Pompierii intervin (Galerie FOTO)

11 Apr 2024 1252

Accident rutier în Cernavodă, județul Constanța

11 Apr 2024 645

UPDATE Unui bărbat i s-a făcut rău pe stradă, în Constanța. A fost transportat la spital

10 Apr 2024 884

Ce spune Aurel Butnaru, despre incendiul izbucnit la Hotelul Parc din Stațiunea Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 1238

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3468

Accident rutier, în Basarabi, județul Constanța. O femeie este accidentată

09 Apr 2024 971

Un accident rutier a avut loc în Mamaia Nord, Constanța.Victima, un copil de cinci ani

08 Apr 2024 817

UPDATE Accident rutier în Eforie Sud, județul Constanța. O mașină a intrat în copac (Galerie FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 1644

Decizie CNSC O licitație organizată Serviciul de Ambulanță Județean Constanța pentru furnizare de materiale sanitare a fost contestată!

07 Apr 2024 459

Accident rutier, în Constanța. O mașină a intrat într-un copac (Galerie FOTO)

06 Apr 2024 995

Știri Constanța azi Accident rutier cu victimă în Eforie Nord!

03 Apr 2024 860