Actualitate

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului. Despre sărbătoare şi tradiţii

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului.

Potrivit credinței ortodoxe, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, se celebrează Înălțarea Domnului. Anul acesta, praznicul este marcat joi, 17 mai.

Astăzi se înroșesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paști, iar salutul de Înălțarea Domnului este „Hristos s-a înălțat! - Adevărat s-a înălțat!“.
 
Despre sărbătoarea Înălţării Domnului, cea mai veche menţiune se regăseşte în lucrarea „Despre sărbătoarea Paştilor“, aparţinând lui Eusebiu din Cezareea (anul 332). Aceasta era marcată la acea vreme odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Apoi, obiceiul s-a schimbat, spre sfârşitul secolului al IV-lea, începutul secolului V, când Înălţarea Domnului a fost prăznuită în a 40-a zi după Înviere. Ziua marchează momentul în care Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri. Sfânta Scriptură descrie că Mântuitorul Şi-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvanta, S-a înălţat la cer, în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor.Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În toate bisericile ortodoxe se face pomenirea eroilor români. Credinţe populare de Ispas Când Maica Domnului l-a născut pe Hristos, în ieslea grajdului, animalele au luat şi ele parte la eveniment: pe cât de cuminţi erau boii şi oile, pe atât de gălăgioşi erau caii. Ca mâhnire că pruncul nu avea linişte, din pricina nechezatului cailor, Maica Domnului le-ar fi spus să nu se sature de mâncare decât o dată în an, la Înălţarea Domnului. Astfel, în ziua în care caii „îşi prăznuiesc“ Paştele, pentru un ceas, ei se satură de păscut. Această tradiţie mai este cunoscută şi ca Joia Iepelor sau Ispasul. Se spune că Ispas a fost martor la Înălţarea Domnului, alături de cei trei Apostoli. Şi pentru că era un om bun şi vesel, oamenii ar încerca în această zi să fie bine dispuşi şi să nu-şi caute pricini de supărare. Există o credinţă populară potrivit căreia cel care moare de Ispas ajunge direct În Rai.
 
Sărbătoarea populară ar proveni din zona Transilvaniei, din Evul Mediu, când sărbătoarea avea loc la date diferite. Când ungurii îşi serbau Paştele, românii cereau de la ei caii, ca să-şi lucreze pământul, şi invers. Potrivit calculelor calendarului, o dată la patru sau la şapte ani, Paştele cădea în aceeaşi zi. De aici a venit şi vorba „la Paştele Cailor“, adică momentul în care caii se odihneau. Mormintele, împodobite cu crengi de pom tânăr În ziua de Ispas, casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de pom tânăr, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Despre leuştean se crede că ar fi crescut la piciorul Crucii lui Hristos. Se fac pomeni pentru morţi, se dau de pomană pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu. Este ultima zi din an în care se mai pot înroşi ouă. Sunt marcate vitele şi tăiaţi unii miei. Caii nu sunt puşi la căruţă, primesc fân proaspăt pe săturate, se fac unele rugăciuni, pentru belşug şi sănătatea animalelor.
 
Acum se încheie semănatul plantelor, în special al porumbului, se urcă boii şi juncanii la păşunile montane. În noaptea şi în ziua de Ispas se culeg şi se sfinţesc flori, frunze şi ramurile de alun, nuc, leuştean, paltin. Se cântă din bucium, să nu se prindă farmecele şi să se alunge relele. Fetele şi femeile se încing peste mijloc cu leuştean.
 
Sursa: crestinortodox.ro
Sursă foto: basilica.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ouă roşii, cozonac şi friptură De Înălțarea Domnului, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacienţilor un meniu deosebit

26 May 2017 1981

„Hristos s-a înălțat!“ De Înălţarea Domului, se cântă din bucium, să nu se prindă farmecele şi să se alunge relele

25 May 2017 3419

Ce trebuie să facem azi pentru spor şi noroc De Ispas, oamenii se bat cu leuştean, ca să fie feriţi de rele şi de boli

09 Jun 2016 2972

Anunț de la Patriarhie Ce se întâmplă, mâine, în toate sfintele lăcașuri

08 Jun 2016 1652

Programul slujirii ierarhilor din zona sud-est la Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci

14 Sep 2015 1338

Înălţarea Domnului, întâmpinată cu ouă roşii Să nu ne certăm cu nimeni, pentru a fi sănătoşi tot anul!

21 May 2015 5516

Sinaxar 21 august Ce sfinţi pomensc, astăzi, creştinii ortodocşi

21 Aug 2014 1692

Eroii neamului, pomeniţi la Constanţa (galerie foto)

30 May 2014 2338

Ouă roşii şi cozonac, de Înălţarea Domnului Arimex Comexim 2000 SRL a oferit un meniu special bolnavilor de la Spitalul Judeţean Constanţa (galerie foto)

30 May 2014 2417

Litoral Tv Înălțarea Domnului, sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

29 May 2014 1238

Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos, Ziua Eroilor și Ziua Rezervistului Militar, sărbătorite astăzi în Mangalia (galerie foto)

29 May 2014 1988

Înălţarea Domnului Unde slujesc membrii Sfantului Sinod

29 May 2014 2074

Înălţarea Domnului, podoaba tuturor sărbătorilor Credincioşii înroşesc ouă şi petrec întocmai ca în ziua de Paşti

29 May 2014 1953

Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român În amintirea celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru libertate

29 May 2014 1408

Eroii neamului, cinstiţi de locuitorii şi aleşii locali ai comunei Cumpăna

29 May 2014 1245