Actualitate

Creștinii sărbătoresc mâine Buna Vestire. Tradiţii pentru spor şi sănătate. De ce se mănâncă pește în această zi

Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc mâine, 25 martie, Buna Vestire, ce amintește de ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină mama lui Iisus Hristos.
 
Buna Vestire sau Blagoveştenia este marcată, în fiecare an, pe 25 martie, cu nouă luni înainte de Crăciun. Sărbătoarea inaugurează „plinirea timpului”, adică împlinirea făgăduinţelor şi pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să îl zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviinţând, a devenit Născătoare de Dumnezeu. Şi, prin aceasta, este o ucenică desăvârşită a Fiului ei, care, în ascultare față de Tatăl, își împlinește libertatea şi tocmai astfel îşi exercită libertatea, ascultând.
 
Tradiţii pentru spor şi sănătate
 
În calendarul popular, Buna Vestire poartă numele de Blagoveştenia sau Ziua Cucului. Se spune că, în această zi, cucul, pasărea care vesteşte lucruri importante în viaţa oamenilor, cântă pentru prima dată în acest an. Cântecul lui, care va răsuna până la sărbătoarea Sfântului Apostol Petru, îndeplineşte multe misiuni. La sărbătoarea Sf. Petru, când se îneacă mâncând orz şi nu mai poate cânta, cucul se transformă în uliu, până la sărbătoarea Bunei Vestiri din anul următor.

Din vechime, de Buna Vestire, sătenii se pregăteau pentru acest eveniment. Profeţia cucului se împlinea dacă cel care asculta cântecul său împlinea mai multe condiţii: nu era supărat, nu era flămând şi avea bani în buzunar. Şi astăzi, în unele zone, bătrânii respectă tradiţia şi se adresează cucului pentru a şti cât mai au de trăit: „Cucule, Puiucule! /Câţi ani îmi vei dărui /Până ce eu voi muri?"

În schimb, feciorii şi fetele întreabă şi ei: „Cucule/ Voinicule!/ Câţi ani îmi vei da / Până m-oi însura (sau mărita)”. Şi într-un caz şi în altul, fiecare cântat al cucului echivalează cu un an. Sărbătoarea este păstrată cu sfinţenie mai ales de femei. Este mare păcat ca în această zi de sărbătoare cineva să lucreze.
 
Primăvara îşi intră deplin în drepturi odată cu Buna Vestire. În Bucovina şi în multe zone din Muntenia, unele femei se scoală dis-de-dimineaţă, fac foc în ogradă şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă; când apa s-a mai încălzit, se lasă în același vas, pentru ca îngerii să-şi potolească setea. În schimb, pâinea şi sarea se dau de pomană unui sărac, având convingerea că această tradiţie va aduce spor şi sănătate în acea gospodărie.

În Transilvania, se mai păstrează un vechi obicei: de seara, se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie, clopoţei şi chibrituri. Cel care se scoală primul în acea familie iese din casă, pune tămâie peste jar şi înconjoară casa de trei ori; apoi, afumă vitele, pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. Se spune că ritualul îşi propune să alunge paguba, energiile negative şi bolile din perimetrul acelei gospodării. Din ziua Bunei Vestiri, femeile din zona rurală adună vreascuri din pădure, pe care le păstrează pentru ritualul din Joia Mare. Este un alt obicei respectat din moşi-strămoşi, cu efecte benefice privind păstrarea energiilor pozitive în casele celor care-l pun în practică.

De Buna Vestire, apicultorii scot stupii afară, dar şi vitele din grajduri şi le lasă să stea la soare, fără să poarte jug, pentru ca ele să fie sănătoase tot anul. Dacă în ziua praznicului va fi ceaţă, primăvara va fi plăcută, călduroasă şi fără multe zile mohorâte.
 
De Blagoveştenie, ca şi în Duminica Floriilor, este dezlegare la peşte. Este bine să mncăm peşte, pentru a fi sprinteni şi sănătoşi ca peştele. 

Sursa foto: Crestin Ortodox

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

După doi ani de la ultimul vot împotrivă Făgădău le cere consilierilor să aprobe transmiterea către Arhiepiscopie a terenului pentru Capela Tinerilor din Mamaia (document)

17 Apr 2019 1293

Atelier de creație organizat de biserica Armeană din Constanța cu ocazia Bunei Vestiri (galerie foto)

07 Apr 2019 799

Buna Vestire

25 Mar 2019 893

Șapte ani de activitate Coordonatorul Baby Genius, Liliana Naclad - „Îmi e suficient să îi privesc pe cei mici. În ochii copiilor văd cerul“

25 Mar 2019 2242

Revista presei locale

25 Mar 2019 584

Dezastru în noaptea de Buna Vestire. Alertă la pompieri. Mai multe case afectate de incendiu în Constanţa (galerie foto+video)

25 Mar 2019 3885

Trei ierarhi slujesc, astăzi, la o celebră biserică din Dobrogea. Care este motivul

25 Mar 2019 1459

Editorial Raioanele de peşte din magazine şi pieţe, luate cu asalt de Buna Vestire. Ce recomandă ANPC

25 Mar 2019 738

Constănţenii, aşteptaţi să planteze flori Parohia „Sf. Mina” din Constanța organizează proiectul „Cu o floare se face primăvară”

22 Mar 2019 936

Dublă sărbătoare la Tulcea de Buna Vestire. Au fost sărbătoriți și 10 ani de la întronizarea Episcopului Visarion (galerie foto)

26 Mar 2018 1068

Buna Vestire tradiții și obiceiuri Care este cel mai mare păcat pe care îl poți săvârși azi

25 Mar 2018 3121

Buna Vestire. ÎPS Teodosie slujește, azi, alături de PF Daniel și alți ierarhi din Sfântul Sinod. Unde slujesc ierarhii din sud-estul României

25 Mar 2018 1498

De Buna Vestire, Arimex Comexim 2000 SRL oferă o masă de sărbătoare pacienţilor constănţeni

24 Mar 2018 2046

Parohia „Buna Vestire” din Constanța este în sărbătoare

20 Mar 2018 1321

Moment aniversar în Biserica Ortodoxă Română. Un înalt ierarh sărbătorește un deceniu de la alegerea ca episcop în Dobrogea

05 Mar 2018 1486