CSM a dictat sancțiuni fără precedent pentru cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța! (DOCUMENT)

  • În Secțiunea Document poate fi consultată Ordinea de zi soluționată a ședinței din „13 decembrie 2021 a Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM.
  • Decizia de astăzi poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cinci judecători ai Curții de Apel Constanța au fost sancționați dur, în această seară, 13 decembrie 2021, de Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii!

Toți cei cinci magistrați își desfășoară activitatea în cadrul Secției penale a Curții de Apel și față de aceștia fusese deramată acțiunea disciplinară de către Inspecția Judiciară.

După ce pronunțarea a fost amânată de mai multe ori, Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis, în seara aceasta, sancționarea dură a judecătorilor constănțeni.

Magistratul Ciprian Coadă a fost suspendat din funcție pentru o perioadă de patru luni.

Magistrații Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor au fost retrogradați din gradul profesional de judecător de curte de apel în cel de judecător de tribunal.

Magistrații Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu au fost sancționați cu diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de un an.

Hotărârea Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cei cinci magistrați constănțeni erau cercetați pentru abaterea constând în „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente“.


Redăm, în continuare, soluția pronunțată de Secția pentru judecători în materie disciplinară în această seară:

Cu majoritate,
Respinge excepţia nulităţii absolute a acţiunii disciplinare invocată de pârâţi, ca neîntemeiată. Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâţilor Coadă Ciprian, Boboc Valentina, Anghel Tudor Georgiana, Suciu Iulia – Cezara şi Ungureanu Marius Virgil – judecători în cadrul Curţii de Apel Constanţa.

În baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Coadă Ciprian – judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcţie pentru o
perioadă de 4 luni” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a din acelaşi act normativ.

În baza art.100 lit.d1) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei Boboc Valentina– judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa sancţiunea disciplinară constând în retrogradarea din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal” şi continuarea activităţii în cadrul Tribunalului Constanţa pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a şi t) teza I din acelaşi act normativ.

În baza art.100 lit.d1) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei Anghel Tudor Georgiana – judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa sancţiunea disciplinară constând în retrogradarea din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal” şi continuarea activităţii în cadrul Tribunalului Constanţa, pentru
săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a şi t) teza I din acelaşi act normativ.

În baza art.100 lit. b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei Suciu Iulia – Cezara –judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa sancţiunea disciplinară constând în „diminuarea
indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de 1 an” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a din acelaşi act normativ.

În baza art.100 lit. b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnului Ungureanu Marius Virgil – judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa sancţiunea disciplinară constând în „diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de 1 an” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a din acelaşi act normativ.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu opinie separată în sensul admiterii excepţiei nulităţii absolute a acţiunii disciplinare motivată de depăşirea termenului de efectuare a verificărilor prealabile, de încălcarea repartizării aleatorii, de realizarea cercetării disciplinare pe baza unor reguli stabilite de Regulamentul privind
normele de efectuare a lucrărilor de inspectie si nu in baza legii si de încălcarea dreptului la apărare prin efectuarea cercetării disciplinare fără
comunicarea în mod legal a corespondenţei.

Cu opinie separată în sensul respingerii acţiunii disciplinare formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâţilor Coadă Ciprian , Boboc Valentina, Anghel Tudor Georgiana, Suciu Iulia – Cezara şi Ungureanu Marius Virgil – judecători în cadrul Curţii de Apel Constanţa.

Cu opinie separată în sensul admiterii excepţiei nulităţii absolute a acţiunii disciplinare prin prisma efectelor Hotărârii Marii Camere a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată la data de 18.05.2021.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Joi, 15 februarie 2024 Primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

15 Feb 2024 913

Judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța, la pensie! Președintele a semnat decretul

29 Jan 2024 899

Sancțiuni CSM, anulate! Curtea Supremă motivează decizia definitivă din procesul fără precedent pentru justiția din Constanța!

26 Jan 2024 1219

Rușii se mobilizează pentru strângerea de semnături în susținerea lui Boris Nadejdin, posibil contracandidat al lui Putin la prezidențiale

23 Jan 2024 925

Judecător nou pentru dosarul terenurilor din Portul Tomis! Procesul amânat pentru 15 februarie 2024

18 Jan 2024 1059

Oficial CSM a aprobat, cu unanimitate, cererea de pensionare a judecătorului Ciprian Coadă

18 Jan 2024 643

Ciprian Coadă, unul dintre cei mai cunoscuți judecători de la Curtea de Apel Constanța, iese la pensie!

18 Jan 2024 1379

Executorul judecătoresc Adrian Şelaru, din Tulcea, condamnat la Constanța (DOCUMENT)

22 Dec 2023 2696

Șofer de 21 de ani, încarcerat în urma unui accident rutier în Prahova

19 Dec 2023 895

MAIIntervenția telefonică a ministrului Afacerilor Interne Cătălin Predoiu

13 Dec 2023 528

Justiție Constanța Marți, 12 decembrie 2023, primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

12 Dec 2023 1343

UPDATE. Explozie de butelie urmată de incendiu la o locuință în județul Prahova

04 Dec 2023 967

Directorul unui liceu din județul Constanța, condamnat definitiv!

18 Oct 2023 6851

Un dosar al DNA Constanța se va rejudeca!

18 Oct 2023 1212

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1087