Cum a fost sărbătorită Ziua Națională la Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)

  • De Ziua Națională, primarul Vergil Chițac a transmis mesajul: „Azi ne aducem aminte mai mult decât în orice altă zi că această țară a fost construită pe suferința și pe viziunea înaintașilor noștri. Orașul Constanța a fost întotdeauna o poartă de conectare a României cu Europa. La mulți ani constănțeni, români și România!”
  • Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța a declarat: „A fi român nu ține doar de a fi născut pe aceste meleaguri. Este despre credință și solidaritate. Avem lucruri care ne unesc. Avem o țară, o Românie care sărbătorește 104 ani de unire”
Data de 1 decembrie care marchează Ziua Marii Uniri și Ziua Națională a României a fost celebrată la Constanța cu ceremonii, paradă militară și focuri de artificii.

În acest an, oficialitățile din municipiul Constanța s-au întâlnit pentru sărbătorirea a 104 ani de la Unire la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic. A fost prima activitate a zilei de 1 decembrie și a început la ora 09:00. Primarul Constanței, Vergil Chițac, viceprimarii Ionuț Rusu și Florin Cogărceanu, președintele Consiliului Județean Constanța Mihai Lupu, subprefectul județului Constanța Ali Șenol au fost printre cei prezenți la eveniment.Au fost, de asemenea, prezente cadre militare, precum și elevi de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța, Școala Militară a Maiștrilor Militari din Forțele Navale Constanța și Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța.


Membrii din Asociația Culturală Tomis au asistat și ei la manifestare.

În debutul evenimentului a fost intonat Imnul României. A urmat oficierea serviciului religios susținut de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și de soborul lui de preoți.

„Azi vă doresc să aveți parte de sănătate, fericire și bucurie. Copiii și nepoții noștri să primească de la noi exemplu”, a declarat Înalt Prea Sfințitul.
„La mulți ani, români”, a încheiat acesta.


Muzeograful Dan-Dragoș Sichigea a luat apoi cuvântul.

„Au trecut 104 de la Unirea românilor, de la împlinirea visului secular. De-a lungul timpului, poporul nostru a dovedit că merită să trăiască în unitate. Trebuie să păstrăm vie amintirea strămoșilor noștri din Primul Război Mondial și celelalte bătălii. La mulți ani!”, a spus Dan-Dragoș Sichigea.


Activitatea a continuat cu depunerea de coroane la care au participat din partea unor instituții precum Prefectura Ali Șenol, din partea primăriei Constanța Vergil Chițac, Ionuț Rusu și Florin Cogărceanu, din partea Consiliului Județean Constanța Mihai Lupu, Stelian Gima și Petre Enciu și din partea Administrației Porturilor Maritime contraamiralul în rezervă Daniel Căpățînă. Un grup de mici cercetași au depus și ei coroane.

Parada militară a fost următoarea activitate

După terminarea ceremoniei din Parcul Arheologic, militarii s-au adunat pe bulevardul Tomis, în fața Prefecturii, pregătiți pentru defilare. Potrivit comunicatului dat de primărie, au participat peste 450 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Direcția Generală Poliția Locală. De asemenea, a fost și un detașament militar format din canadieni și americani. Persoanele care au urmărit parada au stat pe margine ținând în mână stegulețe tricolore și baloane.

Activitatea de pe bulevardul Tomis a început cu intonarea Imnului Național de către Muzica Militară a Forțelor Navale.
Silviu Coșa a dat citire mesajului transmis de Nicolae Ciucă cu prilejul zilei de 1 decembrie.
„Este o sărbătoare a României și a poporului român. Este o moștenire de preț a întregii națiuni. Cred cu tărie că mândria de a fi român poate reprezenta un obiectiv de suflet al nostru. La mulți ani România, tuturor românilor din țară și din străinătate”, a fost mesajul premierului Nicolae Ciucă.

Silviu Coșa a declarat la rândul lui că
„Tinerii români știu ce înseamnă patriotismul și dragostea de țară. Noi trebuie să le pavăm drumul si să le facilităm condițiile necesare, astfel încât ei să se manifeste pentru viitorul lor și implicit pentru viitorul nostru. La mulți ani români!”.


Primarul Constanței, Vergil Chițac a spus că:
„Azi ne aducem aminte mai mult decât în orice altă zi că această țară a fost construită pe suferința și pe viziunea înaintașilor noștri. Orașul Constanța a fost întotdeauna o poartă de conectare a României cu Europa. La mulți ani constănțeni, români și România!”.

Mihai Lupu, președintele CJC a luat cuvântul.
„A fi român nu ține doar de a fi născut pe aceste meleaguri. Este despre credință și solidaritate. Avem lucruri care ne unesc. Avem o țară, o Românie care sărbătorește 104 ani de unire. Cu toții trebuie să mergem mai departe pe drumul cel bun spre dezvoltare și prosperitate. Suntem un neam greu încercat dar trebuie să mergem înainte indiferent de vremuri”, a transmis Mihai Lupu.


Ultimul discurs l-a avut Constantin Scurtu, muzeograf la Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” Constanța, care a amintit de istoria zilei de 1 decembrie.


Prezidiul a fost succedat de defilarea Gărzii de Onoare. Dispozitivul de defilare a fost format din plutoane din următoarele structuri: Statul Major al Forțelor Navale, Statul Major al Forțelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, ISU Dobrogea, IJJ „Mihail Kogălniceanu” Constanța, Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis, Poliția Locală Constanța, militari din Canada și SUA, membrii ai Asociației Culturale Tomis și Cercetașii Doborgeni.


La finalul paradei, au fost lansate mai multe artificii care au colorat cerul în culorile drapelului român: roșu, galben și albastru.


Citește și:
LIVE VIDEO+TEXT. 104 ani de la Marea Unire Ceremonii, paradă militară și spectacol de artificii pentru celebrarea Zilei Naționale la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Paradă spectaculoasă a motocicliștilor, de Ziua Națională, pe străzile Constanței, în sprijinul orfanilor din centrele de copii (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Dec 2022 1081

BC Athletic Neptun Constanța Amintiri cu pionieri, cravata roșie și defilări. Ciorba de perișoare a ajuns în Bulgaria! (GALERIE FOTO)

04 Dec 2021 2140

Mesajul Simonei Halep cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2019 2033

Imagini de la eveniment Tomitanii Constanţa, egal cu Naţionala Under-20 a României (galerie foto)

06 Dec 2017 3203

Fed Cup. România pierde confruntarea cu Belgia

12 Feb 2017 1294

Naţionala de fotbal pe plajă a României a retrogradat în Divizia B a Ligii Europene

30 Aug 2016 2472

România a pierdut la limită cu Norvegia!

15 Aug 2016 1925

Marin şi Benzar, de la FC Viitorul, convocaţi la naţională pentru meciul de pe 4 septembrie

13 Aug 2016 1948

JO 2016 Reprezentantele României la handbal au învins naţionala feminină a Spaniei

12 Aug 2016 2114

Naţionala de fotbal pe plajă, niciun punct la turneul din Spania al Ligii Europene (galerie foto)

12 Jul 2016 2312

România - RD Congo 1-1 în primul amical disputat în cantonamentul din Italia

26 May 2016 1291

Naționala de polo a României a pierdut calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

08 Apr 2016 1415

Echipa națională de polo pe apă a României a învins în debutul turneului preolimpic de la Trieste

03 Apr 2016 1511

România a fost învinsă de Norvegia în preliminariile EURO 2016. Cristina Neagu și alte trei titulare au lipsit

13 Mar 2016 1514

Jucătorul de la FC Viitorul, Florin Tănase, a înscris pentru naţionala României

30 Jan 2016 2226