Cum devine un iubitor de mediu „persona non grata“ Acces interzis, în City Park Mall, constănţenilor care au protestat pentru protejarea spaţiului verde (galerie foto)

Aproximativ 200 de oameni au ieşit, ieri, în stradă, pentru a protesta împotriva diminuării spaţiilor verzi din municipiul Constanţa. Derulat sub numele „DA parcurilor şi spaţiilor verzi, NU mall-urilor“, protestul de ieri s-a derulat, în principiu, paşnic, şi a reunit militanţi de toate vârstele, din diferite domenii de activitate. În pofida faptului că a fost o iniţiativă civică, niciun parlamentar de Constanţa şi niciun consilier local sau judeţean nu a fost văzut la eveniment, singurul politician local care a fost zărit printre protestatari fiind Cătălin Anghel, fostul lider al partidului Noua Republică.
 
„Protestăm împotriva unei situaţii foarte grave din Constanţa: diminuarea spaţiilor verzi. Nu mai este nimic de spus, de demonstrat. Este sinistru ce se întâmplă. Bineînţeles că suntem solidari cu protestatarii din ţară, în ceea ce priveşte despăduririle abuzive“, a declarat arhitectul Andrei Chivu, unul dintre iniţiatorii protestului de ieri, referindu-se la protestul desfăşurat, sâmbătă, în marile oraşe din ţară, şi care a avut ca subiect despăduririle abuzive din România.

 „E vina lor, gaşca lor“

 Pe pancartele protestatarilor erau inscripţionate mesaje precum „Constanţa, trezeşte-te!“, „Noi ne-am trezit, acum e rândul tău“, „Vrem un oraş pentru oameni, nu pentru mall-uri şi maşini“ şi, bineînţeles, „DA parcurilor, NU mall-urilor“. Evenimentul de ieri a avut loc pe fondul faptului că City ParK Mall, celebrul centru comercial inaugurat, în 2008, în Parcul Tăbăcărie, se extinde, fondul sud-african de investiţii NEPI lucrând, în prezent, în sensul acesta. Aşa cum se menţiona într-un comunicat de presă dat publicităţii de NEPI, planul de extindere va avea loc în două etape, în iunie fiind programata deschiderea sky level-ului, cu multiplexul Cinema City şi restaurante.

Amintim că City Park Mall este ridicat pe un teren retrocedat, retrocedare ce se regăseşte în deja celebrul dosar pe care DNA l-a instrumentat împotriva lui Radu Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa, dar şi a multor altor persoane, printre care se numără şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele, de asemenea suspendat, al Consiliului Judeţean Constanţa.

Întrebat dacă speră să schimbe ceva prin astfel de acţiuni, Andrei Chivu a declarat: „Dacă am fi uniţi, putem. Este oraşul nostru, este parcul nostru. Nu putem face sport, nu putem avea o viaţă sănătoasă într-un loc distrus de invazia economică şi de construcţii“. În ceea ce priveşte responsabilii pentru diminuarea spaţiului verde din Constanţa, arhitectul Chivu a fost tranşant: „Responsabilii? Administraţia locală. E vina lor, gaşca lor. E prea bine ştiut că prietenul primarului, Elan Schwartzenberg, a fost investitorul principal. În loc să se stabilească o strategie de dezvoltare durabilă în ceea ce priveşte structura urbană, spaţii urbane, circuite, trasee, spaţii verzi, cultură, învăţământ, după câteva şpriţuri de discotecă s-a căzut de acord că se trânteşte un animal în parc“, a explicat iniţiatorul protestului.

„Nu ne vom opri aici. Încercăm să convingem oamenii cu experienţă, de bună credinţă, care cred că pot dezvolta proiecte pentru oraş, că e timpul să iasă în faţă, să ocupe posturi în administraţia locală, astfel încât să putem schimba ceva“, a adăugat arhitectul Andrei Chivu.
 
Mai multe detalii despre motivele care au stat la baza protestului de ieri puteţi afla citind un interviu acordat de Andrei Chivu cotidianului ZIUA de Constanţa:
 
„Arhitectul Andrei Chivu - «Mall-ul din Tăbăcărie a fost o mare afacere pentru anturajul primarului»”. 

„Măsură de precauţie“

Un incident cu totul neplăcut şi nefiresc a avut loc, ieri, chiar în timpul protestului, la intrarea în City Park Mall. Constănţeni care participaseră la protest şi care au fost paşnici, civilizaţi, dar care purtau un abţibild cu mesajul protestului au fost împiedicaţi de reprezentanţii firmei de pază a centrului comercial să intre în mall. Explicaţia primită la faţa locului? „Avem dreptul de a ne selecta clienţii“. Atunci când oamenii au cerut lămuriri cu privire la motivele pentru care nu îndeplinesc criteriile clienţilor dezirabili pentru City Park Mall, nu li s-a răspuns decât cu replici răstite, care nu clarificau situaţia. În acest context, constănţenii care au asistat la incident au intervenit, menţionând că regulamentul City Park Mall nu excede legea.

Cum au motivat oficialii City Park Mall gestul de a interzice accesul constănţenilor iubitori de spaţiu verde? Mihaela Sandu - Departamentul de Marketing al City Park Mall a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că mall-ul îşi rezervă dreptul de a-şi selecta clientela. „Colegii mei s-au gândit că protestatarii ar putea să protesteze şi în incinta mall-ului. Nu ne-am dorit incidente în interior“, a menţionat aceasta.
De asemenea, reprezentatul City Park Mall a subliniat: „Din punctul nostru de vedere, nu a existat un incident. A fost doar o măsură de precauţie“. Întrebată de ce s-a renunţat totuşi la această aşa-numită măsură de precauţie - pentru că, în cele din urmă, constănţenii care purtau abţibild au putut intra în mall -, Sandu a afirmat: „Pentru că am văzut că oamenii au fost paşnici“.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baricada Verde Protest la Constanţa împotriva anihilării spaţiilor verzi (galerie foto)

23 May 2015 3132

UPDATE. Incidente la protest. Arh. Andrei Chivu "City Park Mall, tragedie pentru Parcul Tăbăcărie"

10 May 2015 8710

Pădurile scot oamenii în stradă Primăria Constanţa a aprobat desfăşurarea protestul de duminică

08 May 2015 2492

Arhitectul Andrei Chivu „Mall-ul din Tăbăcărie a fost o mare afacere pentru anturajul primarului“

08 May 2015 8731

Protest la malul Mării Negre „DA parcurilor, NU mall-urilor în Constanţa”

22 Apr 2015 2665

De Ziua Mondială a Mediului Protest paşnic al Baricadei Verzi la Constanţa

05 Jun 2014 3083