Cum pot obține fermierii din Constanța venituri suplimentare prin programul AgreenaCarbon


 
Agricultura conservativă are foarte multe beneficii, pentru fermieri, și mai ales pentru climă și mediul înconjurător, dar pentru sănătatea consumatorilor. Atunci când sunt adaptate nevoilor fiecărei ferme, tehnologiile agricole au potențialul de a crește veniturile fermierilor și de a menține echilibrul în cadrul fermei.
 
Tehnologiile de agricultură regenerativă stimulează biodiversitatea solului și materia organică, contribuind la reziliența solurilor, fiind și mai capabile să suporte efectele schimbărilor climatice, precum inundațiile și seceta. Producțiile ridicate și culturile bogate în nutrienți rezultă din soluri sănătoase. În plus, astfel de practici reduc pierderea apei din sol și eroziunea, rezultând o calitate mai bună a apei, atât în fermă, cât și în afara acesteia.
 
Pe acest fond, sistemele de certificare a carbonului din sol, cum ar fi AgreenaCarbon, cel mai mare program de certificare a carbonului din sol din lume acreditat la nivel internaţional, joacă un rol esenţial în sprijinirea fermierilor din perspectiva oferirii unui surse suplimentare de venit prin vânzarea certificatelor.

Pașii pe care fermierii trebuie să-i urmeze pentru obținerea certificatelor

Agreena a dezvoltat primul program de certificare a carbonului din sol din Europa, acreditat la nivel internațional, AgreenaCarbon. Pentru a beneficia de certificatele de carbon, fermierul se înscrie pe platformă și își introduce datele privind activitatea desfășurată pe terenurile cultivate din ultimii 5 ani, pentru a-și calcula potențialul de câștig. Ulterior, fermierul își poate planifica strategia de management a câmpului, cu sprijinul consultanților AgreenaCarbon.
Înainte de emiterea certificatelor de CO2 de către Agreena, pe teren sunt efectuate inspecții suplimentare de către un organism independent de verificare lider mondial, DNV. Numărul de certificate variază pentru fiecare fermă în parte și depinde de o serie de factori, de exemplu, tipul solului, practicile agricole adoptate în fermă. Acestea variază semnificativ de la câmp la câmp, dar, în cele mai multe cazuri, un fermier va primi până la 3 certificate pe hectar. Suma acestora poate varia între 20 și 50 EUR per certificat, prețul urmând să fie stabilit în funcție de cererea și oferta din piața globală.
 
În plus, AgreenaCarbon folosește o metodologie mixtă care poate folosită și de fermierii care operează la o scală mai mică. Aceasta stochează timp de cinci ani datele despre sol și cuantifică valorile de referință ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale fermierilor, aliniate cu cele mai recente orientări IPCC ale Organizației Națiunilor Unite, monitorizează și raportează reducerile de gaze cu efect de seră și emisiile de carbon.

Principalele avantaje ale certificatelor de carbon

Un beneficiu pentru fermieri este că primii doi pași nu necesită niciun angajament din partea acestora, întrucât specialiștii implicați în cadrul programului se vor deplasa pe teren. După sezonul de recoltare, fermierul se va autentifica în platformă și va putea raporta datele reale ale câmpurilor, precum consumul efectiv de îngrășăminte și combustibil, cât și metodele de prelucrare a solului. Dacă fermierul este interesat să participe în programul Agreena după ce și-a văzut potențialul de câștig, acesta va avea o întâlnire cu echipa pentru a se asigura că datele sunt introduse corect, urmând semnarea contractului.
Un alt beneficiu menit să-l ajute pe fermier în munca sa este faptul că acesta are posibilitatea să păstreze certificatele, să le vândă, sau ca alternativă, Agreena le va vinde pentru el către companii verificate care doresc să-și compenseze emisiile de carbon pe care nu le pot evita.
 
Programul AgreenaCarbon susține fermierii în tranziția către agricultura regenerativă. Pentru mai multe detalii, consultați site-ul https://agreena.com/ro/.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fermierii tulceni au vrut să protesteze în portul Constanța, dar poliția i-a întors din drum (FOTO+VIDEO)

13 Jan 2024 1386

Europarlamentarul Dan Motreanu „Fermierii români vor putea asigura securitatea alimentară, utilizând aceeași cantitate de produse pentru protecția plantelor“

23 Nov 2023 696

Eveniment în Portul Constanța LIVE VIDEO-TEXT. Înalți reprezentanți ai SUA și UE discută despre transportul cerealelor din Ucraina (FOTO)

15 Sep 2023 1338

Rapoarte prezentate de instituții constănțene, în ultimul Colegiu Prefectural. Detalii

22 Sep 2022 1103

Protest al agricultorilor în Constanța

18 Feb 2021 2018

„Vrem apă!” Strigătul de ajutor al fermierilor dobrogeni către autorități (video)

10 Sep 2020 2624

Protest tip Plimbare pașnică al agricultorilor din Dobrogea

26 Aug 2020 4853

Siegfried Mureşan a cerut oficial alocarea a 110 milioane de euro din bugetul UE pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană

01 Sep 2018 1982

Județul Constanța, pe primul loc la nivel național la cultivarea orzului. Câte tone au produs fermierii

29 Aug 2018 1837

Decizie radicală pentru stoparea pestei porcine! Judeţul Constanţa ar putea fi izolat

28 Jul 2018 2470

Nord-estul judeţului Constanţa ar putea fi izolat din cauza pestei porcine

27 Jul 2018 5876

Riscuri pentru agricultori! Producțiile sunt în pericol din cauza vremii

18 Jul 2018 2424

La iniţiativa Primăriei, fermierii şi gospodinele din Cumpăna vor avea asociaţii (galerie foto)

30 Jan 2018 2757

Deputatul Bogdan Huțucă - ”Fermierii și dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi amnistiați fiscal”

21 Dec 2017 2028

Agrointel Situaţia pe judeţe privind plata avansului APIA! Cine sunt fermierii cu banii în conturi şi unde mai au de aşteptat

09 Nov 2017 4869