Curtea Constituţională a României a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind administrarea porturilor

Nave la operareCurtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind administrarea porturilor, stabilind că actul normativ este neconstituţional.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, judecătorii constituţionali, cu unanimitate de voturi, au admis obiecţia formulată de preşedintele României şi au constatat că este neconstituţională Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 160/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparţinând domeniului public, precum şi desfăşurarea activităţilor de transport naval în porturi şi pe căile navigabile interioare, precum şi pentru completarea art. 25 alin. (1) din Legea concurenţei 21/1996.

"În esenţă, Curtea a reţinut că intervenţia Parlamentului în cadrul procedurii de reexaminare a legii solicitată de Preşedintele României s-a făcut cu depăşirea limitelor cererii de reexaminare, iar soluţia legislativă pentru care Parlamentul a optat denotă o nouă voinţă politică, exprimând o altă viziune decât cea cuprinsă în legea adoptată iniţial. O astfel de situaţie echivalează cu crearea de novo a unei dispoziţii legale, într-o modalitate care eludează cadrul constituţional, fiind sustrasă mecanismelor democratice care asigură, în spiritul art. 1 alin. (4) din Legea fundamentală, separaţia puterilor în stat, dar şi echilibrul şi controlul reciproc, prin nesocotirea dispoziţiilor art. 77 alin. (2) din Legea fundamentală care conferă Preşedintelui României dreptul de a solicita reexaminarea legii transmisă spre promulgare", se precizează în comunicat.


Şeful statului a trimis CCR, la finalul anului trecut, o sesizare de neconstituţionalitate privind actul normativ, după ce acesta fusese reexaminat de Parlament la solicitarea sa. "Parlamentul a modificat condiţiile privind selecţia membrilor organelor de conducere, adoptând o lege cu un conţinut diferit faţă de forma iniţială şi, pe cale de consecinţă, o nouă soluţie legislativă neavută în vedere de cererea de reexaminare", a explicat Iohannis, în sesizarea transmisă CCR.

Preşedintele ceruse reexaminarea pe motiv că în cuprinsul unor dispoziţii se foloseşte o terminologie neclară în privinţa domeniilor de studii şi, având în vedere importanţa, rolul şi atribuţiile membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare, este necesară menţionarea expresă a acestora în cadrul condiţiilor de selecţie.

În cererea de reexaminare, preşedintele indica impactul noilor condiţii şi al diminuării unor cerinţe privind experienţa profesională.

Prin OUG nr. 160/2020 s-a urmărit crearea cadrului legal necesar aplicării Regulamentului (UE) 2017/ 352 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 februarie 2017 de stabilire a unui cadru privind furnizarea de servicii portuare şi a normelor comune privind transparenţa financiară a porturilor. 

AGERPRES

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea Constituțională a României, sesizată la cererea unui om de afaceri din Constanța

29 Nov 2023 582

COMVEX S.A. anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul Sporirea capacității de depozitare la terminalul de cereale de la Dana 80 din portul Constanța Nord

29 Nov 2023 372

Autoritatea Vamală Română Serviciul Vamal al SUA trimite un consultant în Portul Constanța

28 Nov 2023 422

Expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța, cu ocazia Zilei Naționale a României

28 Nov 2023 443

Om de afaceri din Constanța, în așteptarea verdictului de la Curte, pentru daune morale

27 Nov 2023 673

Alertă în Portul Constanța! O navă sub pavilion Barbados grav avariată după ce a lovit un dig de protecţie

26 Nov 2023 1055

Doi copaci au căzut peste vagoanele unui tren de marfă în Portul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Nov 2023 632

Știri Portul Constanța A crescut consumul de gaze naturale pe platforma portuară! Administrația Porturilor Maritime SA Constanța reproiectează rețeaua (DOCUMENT)

26 Nov 2023 519

COD ROȘU Constanța Ambarcațiuni afectate de vântul puternic în Portul Tomis (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Nov 2023 842

Destinația Mamaia Constanța, printre preferințele polonezilor la Târgul Internaţional de Turism din Varşovia (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 487

Captură în Portul Constanța! Ce au găsit polițiștii de frontieră și vameșii în patru containere (GALERIE FOTO)

21 Nov 2023 597

Traficul pe ruta Portul Constanța-Tulcea, îngreunat de un transport agabaritic

21 Nov 2023 469

Știri Portul Constanța Fondul Proprietatea SA, un nou proces, la Tribunal, cu Administrația Porturilor Maritime! Ce îi nemulțumește pe acționari

20 Nov 2023 741

Licitații Constanța Administrația Porturilor Maritime SA caută firmă pentru întreținerea liniilor de cale ferată din Portul Constanța (DOCUMENT)

19 Nov 2023 733

Știri Portul Constanța Administrația Porturilor intenționează să amplaseze mai multe geamanduri în port, pentru operarea în siguranță a navelor (DOCUMENT)

19 Nov 2023 674