Curtea Constituţională va discuta sesizările privind majorările salariale din sistemul public

Salarii mărite, foto: Pixabay
  • Curtea Constituţională urmează să discute pe 6 iulie sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, au precizat, joi, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Uniunea Salvaţi România a anunţat, miercuri, că a depus două sesizări la Curtea Constituţională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute săptămâna trecută prin Parlament.

Potrivit unui comunicat al USR transmis AGERPRES, principalele argumente de neconstituţionalitate invocate în sesizări sunt: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

În proiectele de lege pe care USR le contestă iniţiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri, menţionează sursa citată.

USR spune că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaţilor cu amendamente care n-au existat în forma de la Senat şi care au deturnat total scopul actului normativ aprobat, iar, în acest fel, Senatul nu s-a pronunţat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.

"Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva", se menţionează în comunicat.

Chiar şi fără a include această excepţie, USR arată că a votat, săptămâna trecută, împotriva adoptării Pl-x 21/2022.

"Dacă legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost declarată neconstituţională de către CCR pe motiv că atât comisia de specialitate, cât şi plenul au adoptat proiectul în aceeaşi zi, fără să existe vreo interdicţie în acest sens, legea de majorare a salariilor la stat este la fel de neconstituţională, pentru că au trecut câteva ore între şedinţa comisiei de specialitate şi adoptarea legii în plenul Camerei Deputaţilor. Impactul bugetar este necunoscut. Nici ministrul Finanţelor, nici ministrul Muncii, niciun parlamentar al actualei coaliţii nu are habar de câţi bani e nevoie pentru aceste creşteri", a declarat deputatul USR Cristian Seidler, citat în comunicat. 

Sursa AGERPRES

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CCR Sesizarea preşedintelui Iohannis la legea privind condiţiile suplimentare la ocuparea posturilor didactice, analizată la sfârșitul lunii septembrie

21 Jul 2022 541

Klaus Iohannis Sesizare de neconstituţionalitate pentru legea privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii

11 Jul 2022 527

CCR Termen nou pentru dezbatarea sesizării USR privind Legea pentru protecţia avertizorilor

07 Jul 2022 387

După decizia CCR Tăriceanu, Irina Loghin, Văcăroiu și alți 64 de foști parlamentari își recuperează pensia specială

06 Jul 2022 510

CCR a stabilit că sintagma care prevede un termen maxim de cinci zile pentru a contesta hotărârile CNSU este neconstituțională

05 Jul 2022 479

CCR discută pe 21 septembrie sesizarea USR cu privire la legea avertizorilor de integritate

04 Jul 2022 466

USR atacă la CCR Legea acvaculturii - „PSD şi PNL pun la cale un tun imobiliar în domeniul amenajărilor piscicole“

29 Jun 2022 501

Iohannis trimite la CCR legea privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială

29 Jun 2022 586

Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu o lege. Vizați, câinii fără stăpân

27 Jun 2022 729

Proiectul privind comunicaţiile electronice. aprobat de Camera Deputaților. Ce articole au fost eliminate

22 Jun 2022 475

Anunț de la CCR Măsura conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii - 24 ore (motivare)

16 Jun 2022 538

Noii judecători ai CCR au depus jurământul de învestitură. Cine sunt și ce realizări au în CV

11 Jun 2022 932

Trei noi judecători ai CCR au depus jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis (VIDEO)

11 Jun 2022 879

CCR. A fost ales președinte Marian Enache

11 Jun 2022 708

Noii judecători ai Curţii Constituţionale depun jurământul de învestitură sâmbătă, la Palatul Cotroceni

11 Jun 2022 602