Curtea de Conturi a României Raportul final de lecții învățate de la comunitatea internațională de audit și de la partenerii internaționali din pandemia de COVID-19

foto: Pixabay Curtea de Conturi a României a transmis Parlamentului, Președinției, Guvernului și altor părți interesate Raportul final de lecții învățate de la comunitatea internațională de audit și de la partenerii internaționali din pandemia de COVID-19.

Raportul este rezultatul Grupului de discuții privind lecțiile învățate despre COVID-19, inițiat pentru a ajuta Instituțiile Supreme de Audit (SAI) din întreaga lume să continue să își servească cetățenii și guvernele în timpul pandemiei, împărtășind cele mai bune practici și lecții învățate.

Grupul de discuții, la care a participat și Curtea de Conturi a României, a fost înființat în anul 2021 de Auditorul General al Statelor Unite, Gene L. Dodaro și a reunit mai mulți membri ai Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI), organizații și observatori ai Națiunilor Unite, reprezentanți ai societății civile și donatori. 

Prin activitatea lor, membrii Grupului de discuții au oferit perspective suplimentare față de lecțiile învățate identificate anterior și consemnate în raportul inițial, din septembrie 2020, al Comitetului de politică, finanțe și administrație (PFAC) al INTOSAI.

Au rezultat, în total, 11 lecții învățate din pandemie, pe care comunitatea internațională de audit le pune la dispoziția guvernelor, a forurilor legislative și a altor părți interesate pentru a le utiliza în dezvoltarea de soluții la problemele critice.
 
Acestea includ:
  • Stabilirea de obiective și planuri clare și definirea rolurilor și responsabilităților
  • Dezvoltarea unui plan de pregătire a transportului pentru focarele de boală
  • Stabilirea din timp a mecanismelor de transparență și responsabilitate
  • Asigurarea unei comunicări clare, consecvente
  • Colectarea și analizarea datelor adecvate și de încredere
  • Dezvoltarea de standarde, îndrumări și capabilități pentru auditarea la distanță
  • Consolidarea independenței SAI
  • Asigurarea utilizării rapoartelor de lecții învățate
  • Îmbunătățirea urmăririi recomandărilor de audit
  • Asigurarea coordonării între guverne și alte sectoare
  • Luarea în considerare a efectelor climatice și de mediu ale răspunsurilor la
COVID-19 în audituri

După cum se cunoaște, încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Curtea de Conturi a României a contribuit în mod activ la eforturile comune privind identificarea de răspunsuri adecvate la situația de criză, verificând, la solicitarea forului legislativ, modul în care au fost gestionate resursele publice în perioada stării de urgență. Experiența inedită dobândită cu prilejul acelor misiuni de audit a fost împărtășită și la nivel internațional, în cadrul grupurilor de discuții din care reprezentanții Curții au făcut parte.

„Interesul pentru identificarea celor mai potrivite soluții de răspuns la situațiile de criză și la problemele specifice cauzate de acestea a rămas ridicat. Considerând că lecțiile învățate identificate în cadrul conlucrării la nivel internațional pot fi extrem de utile autorităților responsabile, publicăm pe pagina de internet a instituției Raportul final de lecții învățate de la comunitatea internațională de audit și de la partenerii internaționali din pandemia de COVID-19, tradus în limba română”, se arată în informare.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UAT Cuza Vodă, supraestimare de peste un milion de euro a veniturilor proprii, spune Curtea de Conturi (DOCUMENT)

19 Mar 2024 655

Angajații ARSVOM rămân în continuare fără sporurile pentru condiții grele de muncă. Magistrații din Constanța au cerut un raport de expertiză

18 Mar 2024 698

Comuna Albești, creanțe de peste 60.000 de euro de la contribuabili de negăsit, spune Curtea de Conturi. Raportul din 2023 (DOCUMENT)

17 Mar 2024 620

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Mircea Vodă! (DOCUMENT)

17 Mar 2024 1611

Ce nereguli au găsit auditorii de la Curtea de Conturi la Primăria Crucea, județul Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 723

UAT Adamclisi, auditată de Curtea de Conturi. Neîncasarea unei amenzi aplicate de Direcția Silvică din Constanța, pe lista deficiențelor (DOCUMENT)

10 Mar 2024 1253

Ţilincă Gheorghe, primarul din Casimcea (Tulcea), achitat! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța. Legături cu Siluan Proiect SRL, firma fondată de preotul Iscru

10 Mar 2024 1143

Primăria comunei Grădina, verificată de auditorii Curții de Conturi a României. Ce au descoperit?

09 Mar 2024 656

Raportarea eronată a cheltuielilor și neevidenţierea creanțelor Primăria Negru Vodă, verificată de Curtea de Conturi Constanța (DOCUMENT)

08 Mar 2024 666

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 780

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Siliștea! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 622

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat în comuna Saraiu? (DOCUMENT)

07 Mar 2024 655

Camera de Conturi Constanța, audit de conformitate la CS Axiopolis Cernavodă. Ce au constatat auditorii publici externi (DOCUMENT)

07 Mar 2024 820

Printre deficiențele constatate, modul de urmărire și încasare a creanțelor fiscale Curtea de Conturi Constanța, control efectuat la Primăria Cherchezu (DOCUMENT)

07 Mar 2024 615

Vulnerabilități ale sistemului de control intern Curtea de Conturi a verificat legalitatea contractării, utilizării și rambursării împrumuturilor efectuate la nivelul UATM Mangalia. Iată concluziile! (DOCUMENT)

06 Mar 2024 871