Curtea de Conturi a României Raportul final de lecții învățate de la comunitatea internațională de audit și de la partenerii internaționali din pandemia de COVID-19

foto: Pixabay Curtea de Conturi a României a transmis Parlamentului, Președinției, Guvernului și altor părți interesate Raportul final de lecții învățate de la comunitatea internațională de audit și de la partenerii internaționali din pandemia de COVID-19.

Raportul este rezultatul Grupului de discuții privind lecțiile învățate despre COVID-19, inițiat pentru a ajuta Instituțiile Supreme de Audit (SAI) din întreaga lume să continue să își servească cetățenii și guvernele în timpul pandemiei, împărtășind cele mai bune practici și lecții învățate.

Grupul de discuții, la care a participat și Curtea de Conturi a României, a fost înființat în anul 2021 de Auditorul General al Statelor Unite, Gene L. Dodaro și a reunit mai mulți membri ai Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI), organizații și observatori ai Națiunilor Unite, reprezentanți ai societății civile și donatori. 

Prin activitatea lor, membrii Grupului de discuții au oferit perspective suplimentare față de lecțiile învățate identificate anterior și consemnate în raportul inițial, din septembrie 2020, al Comitetului de politică, finanțe și administrație (PFAC) al INTOSAI.

Au rezultat, în total, 11 lecții învățate din pandemie, pe care comunitatea internațională de audit le pune la dispoziția guvernelor, a forurilor legislative și a altor părți interesate pentru a le utiliza în dezvoltarea de soluții la problemele critice.
 
Acestea includ:
 • Stabilirea de obiective și planuri clare și definirea rolurilor și responsabilităților
 • Dezvoltarea unui plan de pregătire a transportului pentru focarele de boală
 • Stabilirea din timp a mecanismelor de transparență și responsabilitate
 • Asigurarea unei comunicări clare, consecvente
 • Colectarea și analizarea datelor adecvate și de încredere
 • Dezvoltarea de standarde, îndrumări și capabilități pentru auditarea la distanță
 • Consolidarea independenței SAI
 • Asigurarea utilizării rapoartelor de lecții învățate
 • Îmbunătățirea urmăririi recomandărilor de audit
 • Asigurarea coordonării între guverne și alte sectoare
 • Luarea în considerare a efectelor climatice și de mediu ale răspunsurilor la
COVID-19 în audituri

După cum se cunoaște, încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Curtea de Conturi a României a contribuit în mod activ la eforturile comune privind identificarea de răspunsuri adecvate la situația de criză, verificând, la solicitarea forului legislativ, modul în care au fost gestionate resursele publice în perioada stării de urgență. Experiența inedită dobândită cu prilejul acelor misiuni de audit a fost împărtășită și la nivel internațional, în cadrul grupurilor de discuții din care reprezentanții Curții au făcut parte.

„Interesul pentru identificarea celor mai potrivite soluții de răspuns la situațiile de criză și la problemele specifice cauzate de acestea a rămas ridicat. Considerând că lecțiile învățate identificate în cadrul conlucrării la nivel internațional pot fi extrem de utile autorităților responsabile, publicăm pe pagina de internet a instituției Raportul final de lecții învățate de la comunitatea internațională de audit și de la partenerii internaționali din pandemia de COVID-19, tradus în limba română”, se arată în informare.


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Mirela Ciocănescu, expert la Curtea de Conturi a României deține un teren intravilan, o casă de locuit și două apartamente la Constanța (DOCUMENTE)

26 Sep 2023 491

Declarații de Avere Constanța Iulian Cojocaru, director adjunct la Curtea de Conturi a României., deține două apartamente și două autoturisme (DOCUMENTE)

24 Sep 2023 528

Declarații de Avere Constanța Florentina Gheorghe, auditor la Curtea de Conturi a României deține două apartamente (DOCUMENTE)

19 Sep 2023 680

Declarații de avere Luminița Crudu, auditor la Curtea de Conturi a României, deține case și terenuri la Constanța (DOCUMENTE)

17 Sep 2023 677

UPDATE Secretomanie în instituțiile subordonate CJC Contractul a expirat iar Curtea de Conturi îl consideră nelegal. Delfinii ”refugiați” din Ucraina vor părăsi Delfinariul din Constanța?! (VIDEO)

04 Sep 2023 1787

Averea și interesele Rodica Ceară, auditor public extern la Curtea de Conturi a României, Camera de Conturi Constanța (DOCUMENTE)

19 Jun 2023 1066

Dumitru Carapit, auditor la Camera de Conturi a județului Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

16 Jun 2023 1540

Ce avere are Reta Brânzeanu, auditor la Curtea de Conturi Constanța (DOCUMENTE)

15 Jun 2023 991

Averea şi interesele lui Cătălin Antoniu Botezan, auditor la Curtea de Conturi a României (DOCUMENTE)

12 Jun 2023 1232

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Ioan Bobe, director la Curtea de Conturi a României, Camera de Conturi Constanța (DOCUMENTE)

09 Jun 2023 1971

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Nicu Beca, auditor la Curtea de Conturi a României (DOCUMENTE)

07 Jun 2023 1448

Declarații de avere Averea și interesele Mirelei Anagoste, auditor la Curtea de Conturi! (DOCUMENTE)

05 Jun 2023 1149

Rechizitoriu DNA Constanța a trimis în judecată un fost auditor la Curtea de Conturi a României, pentru șantaj! (DOCUMENT)

05 May 2023 1575

Sunt verificate documente din perioada 2013 – 2022, la solicitarea Curții de Conturi Misiunea de audit public își extinde verificările la Spitalul de ortopedie SOTRM din Eforie Sud (DOCUMENT)

13 Apr 2023 1232

Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România și Curtea de Conturi organizează reuniunea de lucru zonală (FOTO+VIDEO)

31 Mar 2023 2536