Curtea de Conturi Abateri în contabilitatea a trei licee din municipiul Constanța

  • Curtea de conturi a constatat abateri privind organizarea și conducerea contabilității la Liceul de Marină, Colegiul Comercial „Carol I”, Liceul Tehnologic „I.N. Roman”


Conform Raportului privind finanțele publice locale pe anul 2019, la nivelul județului Constanța, urmare acțiunilor de control efectuate până la 11 decembrie 2020 la cele 13 unități de învățământ din subordinea unității administrativ teritoriale a municipiului Constanța, au fost identificate abateri care au generat neîncasarea unor venituri la bugetele publice în sumă de 4 mii lei, efectuarea unor cheltuieli nelegale în sumă de 5 mii lei precum și alte abateri cu caracter financiar-contabil cuantificate la 4.506 mii lei.


Vă prezentăm în continuarea abaterile privind organizarea și conducerea contabilității, așa cum au fost ele prezentate în raportul mai sus-amintit:
  • Înregistrarea eronată a unor venituri din chirii în sumă de 1 mie lei în contul de venituri din dividende; neclarificarea în termenul de 3 luni a sumei de 5 mii lei menținute în soldul contului Decontări din operații în curs de clarificare - datorii. S-a mai constatat că în conturi în afara bilanțului sunt menținute sume care reflectă mijloace fixe primite în folosință în valoare de 9 mii lei și obiecte de inventar primite în folosință in valoare de 2 mii lei, și care nu sunt identificate în gestiunea instituției – abatere constatată la Colegiul Comercial „Carol I" Constanța.
 
  • Nu s-a organizat evidența analitică a creanțelor din activitatea cămin – cantine, iar veniturile rezultate din această activitate se înregistrează la momentul încasării și nu la momentul constituirii, nerespectându-se principiul contabilității de angajamente – abatere constatată la Liceul de Marină Constanța.
 
  • Neconcordanțe de 5 mii lei între evidența sintetică și cea analitică a furnizorilor – abatere constatată la Liceul Tehnologic „Ioan N. Roman" Constanța.
 
  • Neevidențierea în contul „Alte decontări și creanțe cu bugetul statului” a unor operațiuni în valoare totală de 9 mii lei reprezentând cotă-parte de 50% din venituri din chirii cuvenite bugetului local al UATM Constanța, taxe de bacalaureat și venituri din valorificare deșeuri urmare casărilor, cuvenite bugetului de stat – abatere constatată la Liceul tehnologic „Ioan N. Roman" Constanța.


Nerespectarea cadrului legal privind exercitarea vizei de control financiar preventiv:
Contractele de achiziție bunuri și servicii, la încheiere, nu au fost avizate de către compartimentul financiar contabil și nici nu au fost vizate de către persoana care este responsabilă cu acordarea vizei de control financiar preventiv, fiind semnate doar de către ordonatorul de credite – abatere constatată la Colegiul Comercial „Carol I" Constanța.


Nu toate proiectele de operațiuni au fost supuse vizei de control financiar preventiv propriu – abatere constatată la Liceul de Marină Constanța.


Abateri privind calitatea gestiunii economico-financiare:
Neefectuarea controlului inopinat al casieriei cel puțin o dată pe lună, prin numărarea și verificarea tuturor valorilor existente în casă – abatere constatată la Liceul de Marină Constanța și la Liceul tehnologic „Ioan N. Roman" Constanța.



Nu a fost constituită garanție gestionară de 4 mii lei, la nivelul a cel puțin unui salariu lunar, pentru persoana care efectuează operațiuni de încasări și plăți în numerar prin casieria unității de învățământ – abatere constatată la Liceul tehnologic „Ioan N. Roman" Constanța


 
  • Efectuarea inventarierii patrimoniului cu nerespectarea tuturor prevederilor legale:

La Colegiul Comercial „Carol I" Constanța, comisia de inventariere nu a procedat la verificarea realității soldurilor elementelor de natura activelor care nu au substanţă materială, a datoriilor şi capitalurilor proprii; bunuri din domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale în valoare de 18.628 mii lei, primite în folosință, nu au fost inventariate şi nu au fost înscrise în liste de inventariere distincte; nu a fost realizata inventarierea pe locuri de folosință.

La Liceul de Marină Constanța, unele liste de inventariere nu au fost completate cu valorile faptice, mijloacele fixe nu au fost inventariate pe gestiuni, fondul de carte nu a fost inventariat, Procesul verbal privind rezultatele inventarierii nu conține propunerile de casare a mijloacelor fixe și obiectelor de inventar, deși acestea au fost stabilite de comisia de inventariere – abatere constatată.

La Liceul tehnologic „Ioan N. Roman" Constanța nu s-a completat corect și distinct lista bunurilor aparținând domeniului public al UATM Constanța, astfel încât să existe o corelație între evidența tehnico-operativă și cea contabilă. Sistemul de monitorizare video existent din anul 2015 în cadrul liceului a fost eronat evidențiat în contabilitate și inventariat ca obiect de inventar în loc de mijloc fix iar sumele rezultate din valorificarea unor casări nu au fost virate la bugetul de stat.

Nerespectarea prevederilor legale privind actualizarea programului anual al achizițiilor publice după aprobarea bugetului propriu, în funcţie de fondurile aprobate – abatere constatată la Colegiul Comercial „Carol I" Constanța.

Nerespectarea clauzelor contractuale din cadrul contractelor de închiriere a unor bunuri din domeniul public au condus la nestabilirea și neîncasarea costului utilităților datorate de chiriași, în valoare de 2 mii lei la Colegiul Comercial „Carol I" Constanța.

Pentru un spațiu închiriat, ce face parte din imobilul aparținând domeniului public al UATM Constanța în care entitatea își desfășoară activitatea, nu s-au calculat și încasat chirie, utilități și penalități în valoare totală de 2 mii lei – abatere constatată la Liceul tehnologic „Ioan N. Roman" Constanța

S-au identificat cheltuieli cu servicii de consultanță managerială privind activitățile specifice de mentenanță a sistemului de control intern managerial, în sumă de 4 mii lei, efectuate cu nerespectarea principiului economicității în utilizarea fondurilor publice – abatere constatată la Liceul tehnologic „Ioan N. Roman" Constanța.


Citește și:

Curtea de Conturi: Control la Casa de Asigurări de Sănătate Constanța. Au fost decontate servicii medicale pentru persoane decedate
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UAT Cuza Vodă, supraestimare de peste un milion de euro a veniturilor proprii, spune Curtea de Conturi (DOCUMENT)

19 Mar 2024 660

Angajații ARSVOM rămân în continuare fără sporurile pentru condiții grele de muncă. Magistrații din Constanța au cerut un raport de expertiză

18 Mar 2024 717

Comuna Albești, creanțe de peste 60.000 de euro de la contribuabili de negăsit, spune Curtea de Conturi. Raportul din 2023 (DOCUMENT)

17 Mar 2024 625

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Mircea Vodă! (DOCUMENT)

17 Mar 2024 1614

Ce nereguli au găsit auditorii de la Curtea de Conturi la Primăria Crucea, județul Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 727

UAT Adamclisi, auditată de Curtea de Conturi. Neîncasarea unei amenzi aplicate de Direcția Silvică din Constanța, pe lista deficiențelor (DOCUMENT)

10 Mar 2024 1258

Ţilincă Gheorghe, primarul din Casimcea (Tulcea), achitat! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța. Legături cu Siluan Proiect SRL, firma fondată de preotul Iscru

10 Mar 2024 1150

Primăria comunei Grădina, verificată de auditorii Curții de Conturi a României. Ce au descoperit?

09 Mar 2024 660

Raportarea eronată a cheltuielilor și neevidenţierea creanțelor Primăria Negru Vodă, verificată de Curtea de Conturi Constanța (DOCUMENT)

08 Mar 2024 668

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 787

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Siliștea! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 623

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat în comuna Saraiu? (DOCUMENT)

07 Mar 2024 660

Camera de Conturi Constanța, audit de conformitate la CS Axiopolis Cernavodă. Ce au constatat auditorii publici externi (DOCUMENT)

07 Mar 2024 825

Printre deficiențele constatate, modul de urmărire și încasare a creanțelor fiscale Curtea de Conturi Constanța, control efectuat la Primăria Cherchezu (DOCUMENT)

07 Mar 2024 618

Vulnerabilități ale sistemului de control intern Curtea de Conturi a verificat legalitatea contractării, utilizării și rambursării împrumuturilor efectuate la nivelul UATM Mangalia. Iată concluziile! (DOCUMENT)

06 Mar 2024 877