Dacă dispare din PSD Echipa lui Mazăre ar putea arunca partidul în stradă



Faţă de alte organizaţii de partide de la mal de mare, PSD Constanţa se bucură de un sediu impunător. Este totuşi o situaţie de moment pentru că, în cazul în care actuala echipă condusă de primarul Radu Mazăre va fi debarcată de la conducerea organizaţiei judeţene a partidului, PSD are toate şansele să ajungă în stradă.

Fostul hotel al partidului, scos la licitaţie

Clădirea în care astăzi se întâlnesc greii PSD de la Constanţa, unde au pus la cale atâtea strategii de campanie şi unde şi-au savurat entuziasmaţi victoriile sau şi-au lins rănile, are o istorie cu adevărat... de partid. Cei mai mulţi dintre constănţeni îşi amintesc cu siguranţă că pe strada Mircea cel Bătrân nr. 102 funcţiona, înainte de 1989, fostul hotel al PCR. Hotelul Astoria, căci despre el este vorba, a fost privatizat după Revoluţie şi a intrat în patrimoniul fostei gospodării de la Sibioara. Cum societatea a acumulat datorii mari, la un moment dat le-au fost scoase la licitaţie mai multe bunuri, printre care şi Hotelul Astoria. În anul 2001, la licitaţia organizată în acest sens de către Direcţia Finanţelor Publice Constanţa s-a prezentat şi Fundaţia XXI a PDSR (mai târziu, PSD), care şi-a adjudecat clădirea pentru suma de aproximativ 11 miliarde de lei vechi.

De la PCR la PSD e doar un pas

Clădirea a aparţinut acestei fundaţii numai până în anul 2003, când, potrivit unui contract de vânzare-cumpărare, ONG-ul, reprezentat de fostul consilier judeţean Ion Porojnicu, l-a vândut către PSD contra sumei de 7.800.000.000 de lei vechi, preţ care a fost achitat integral la data de 23.12.2002, contractul de vânzare-cumpărare fiind semnat la începutul anului 2003. Obiectul contractului îl constituie imobilul situat în Constanţa, strada Mircea cel Bătrân nr. 102, Hotel Restaurant Astoria. Imobilul se compune din teren în suprafaţă de 1.976 mp şi din următoarele construcţii situate pe acesta: C1- hotel format din demisol, parter şi trei etaje, cu o suprafaţă construită la sol de 550,82 mp, C2 - cantină restaurant format din parter şi etajul 1, în suprafaţă construită la sol de 776,17 mp, C3 - C12 - anexe (trepte şi magazii), total suprafaţă construită la sol de 1.587,32 mp. Facem precizarea că, în cazul cumpărătorului, vorbim despre PSD-ul din Kiseleff.

Cui a vândut PSD sediul?

Clădirea nu a poposit prea mult nici în proprietatea partidului, astfel că ea a fost vândută către SC New Home Construct SA, societate care figurează la Registrul Comerţului cu un asociat persoană juridică, respectiv Talmage Overseas Limited, cu sediul în Cipru, şi un asociat persoană fizică, respectiv Sonia Maria Lupu. Acelaşi off-shore care apare în acţionariatul SC New Home Construct SA mai este asociat şi în SC Mega Development SRL. Ceea ce trebuie menţionat încă de la început este faptul că, prin prisma fostului acţionar, Mihai Sergiu Ceacîreanu, firma apare în renumitul dosar al retrocedărilor.
Revenind la tranzacţia noastră, la data de 29 iunie 2005, PSD şi SC New Home Construct SA semnează un antecontract de vânzare - cumpărare pentru respectivul imobil din str. Mircea cel Bătrân nr. 102. Din momentul încheierii contractului până la data de 8 februarie 2008, vânzătorul constituie cu titlu gratuit în favoarea promitentului cumpărător / uzufructuar, care acceptă, în mod necondiţionat, un drept de uzufruct temporar asupra bunului imobil. Preţul vânzării imobilului este de 20.000.000.000 de lei (vechi / 2.000.000 de lei noi), sumă care s-a achitat integral la data autentificării antecontractului, adică în anul 2005.

Banii acum, actele peste trei ani

Deşi antecontractul datează din 2005, contractul de vânzare - cumpărare a fost semnat abia la data de 29 februarie 2008, între PSD, reprezentat de Ionel Pârjoloiu şi Ion Iancu, şi SC New Home Construct SA, reprezentată legal prin administrator Cătălin Vasile Dumitriu.
Faptul că banii au fost daţi integral pentru bunul tranzacţionat încă din anul 2005 se precizează şi în contractul de vânzare - cumpărare.
Cumpărătoarea intră în proprietatea de fapt şi de drept a imobilului din momentul autentificării actului, se mai precizează în contractul de vânzare - cumpărare. În acelaşi document este menţionat faptul că imobilul este grevat de sarcinile constituite prin Convenţia antecontract de vânzare - cumpărare cu constituire de drept de uzufruct temporar şi cu constituire de garanţii imobiliare, şi anume: dreptul de uzufruct temporar până la data de 8.02.2008 în favoarea SC New Home Construct SA, dreptul de ipotecă în favoarea SC New Home Construct SA cu interdicţiile de înstrăinare, grevare, ipotecare, precum şi de notare a convenţiei antecontract de vânzare - cumpărare cu constituire de garanţii imobiliare.

Afaceri cu primăria

Un an mai târziu de la perfectarea actelor, noul proprietar, SC New Home Construct SA, şi-a completat proprietatea cumpărând, de la Municipiul Constanţa, teren la aceeaşi adresă.
Potrivit contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 530/19.05.2009, Municipiul Constanţa a transmis dreptul de proprietate către SC New Home Construct SA, reprezentată prin împuternicit Chiriac Mihaela Elvira, parteneră de afaceri a lui Sorin Strutinsky, asupra bunului imobil - teren intravilan în suprafaţă totală măsurată de 285,40 mp, pe str. Mircea cel Bătrân nr. 102. Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, 94,40 mp reprezentau diferenţe măsurători şi 191 mp - întregirea proprietăţii. Preţul total al imobilului a fost de 138.989,80 de euro, la care s-a adăugat TVA de 19%. Cumpărătorul, respectiv SC New Home Construct SA, a achitat un avans de 20.848,47 de euro, la care s-a adăugat şi TVA, apoi restul sumei a fost împărţită în 12 rate trimestriale.
Cu doar o lună înainte de semnarea actului de vânzare - cumpărare, imobilul situat în strada Mircea cel Bătrân nr. 102, reprezentând Hotel Restaurant Astoria şi terenul aferent, a fost dezmembrat în două corpuri de proprietate distincte, grevate de următoarele sarcini: ipoteca înscrisă în favoarea BCR pentru garantarea unui credit de investiţii în sumă de 3.637.132 de euro şi celelalte obligaţii de plată aferente creditului, ipotecă înscrisă în favoarea BCR pentru suma de 1.556.875 de lei şi celelalte obligaţii de plată aferente creditului, notarea interdicţiei de înstrăinare, închiriere, dezmembrare, alipire, construire, demolare, restructurare, amenajare şi grevare în favoarea băncii pentru ambele ipoteci, precum şi superficia înscrisă în favoarea SC Enel Distribuţie Dobrogea SA, pentru lotul 2, format din teren intravilan în suprafaţă măsurată de 9 mp.
Din anul 2014 datează un nou document care face referire la imobilul din strada Mircea cel Bătrân nr. 102. Vorbim despre un act de alipire a trei corpuri de proprietate distincte într-unul singur, cel rezultat fiind descris astfel: imobil situat în municipiul Constanţa, strada Mircea cel Bătrân nr. 102, format din teren intravilan în suprafaţă măsurată de 2.305 mp şi următoarele construcţii, având o suprafaţă totală construită la sol de 1.587 mp: hotel, tip D+P+3E (575 mp la sol), cantină - restaurant tip S+P+1E (843 mp la sol) şi cinci magazii de 46 mp, 85 mp, 24 mp, 4 mp şi 10 mp. Potrivit actului de alipire, imobilul nou format a fost la rândul lui grevat de o ipotecă în favoarea Băncii Transilvania Cluj Napoca şi de celelalte obligaţii de plată aferente creditului împreună cu interdicţiile aferente.

Totul despre SC New Home Construct SA

Dar să vedem cine este această societate New Home Construct SA. Potrivit Registrului Comerţului, societatea a fost înfiinţată în anul 2004, cu sediul în Bucureşti. Fondatorii societăţii au fost Mihai Sergiu Ceacîreanu, Mihaela Găvan, Camelia Eugenia Bujor, Cătălin Vasile Dumitru, Liviu Dumitraşcu. În prezent, societatea are sediul în Constanţa, strada Mircea cel Bătrân nr. 102, şi are doi asociaţi, respectiv Talmage Overseas Limited, cu sediul în Cipru, şi Sonia Maria Lupu, care, până nu de mult, a fost doar administrator al societăţii.

Deloc de neglijat este însă faptul că numele firmei apare în Dosarul Retrocedărilor, la fel şi numele lui Mihai Sergiu Ceacîreanu, unul dintre fondatorii afacerii. Deşi ulterior s-a retras din firmă, Mihai Sergiu Ceacîreanu a mai figurat ca asociat şi în alte societăţi care, într-un fel sau altul, şi-au legat numele de echipa Mazăre - Constantinescu.

Imobilul din strada Mircea cel Bătrân nr. 102, casă pentru... mulţi

În altă ordine de idei, imobilul de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 102 este destul de generos ca să adăpostească o mulţime de firme. Astfel că, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, la această adresă figurează cu sedii sociale şi SC Energy Power Solution SRL, Isis Medical Center SRL, SC New Home Construct SA, SC Pro Tehnomedica SRL, SC Terra Med SRL, dar şi SC Pozitron Medical Investigation SRL, aceasta de pe urmă având-o ca asociată pe Elvira Mihaela Tănase Gherasim.

Legături cu echipa Mazăre - Constantinescu - Strutinsky

Despre Elvira Mihaela Tănase Gherasim se ştie că numele ei este asociat cu cel al lui Sorin Gabriel Strutinsky, partener de afaceri şi apropiat al primarului Radu Mazăre şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. De unde această conexiune? Potrivit Registrului Comerţului şi Monitorului Oficial, la bază se află interese economice, cei doi apărând în diverse ipostaze în contextul unor afaceri comune. Aşa cum cotidianul ZIUA de Constanţa a mai relatat şi cu alte ocazii, reluăm şi acum povestea pe scurt a afacerilor care conduc la asocierea numelui Mihaelei Gherasim cu cel al lui Sorin Strutinsky, care, în aprilie 2010, a fost cooptat în SC Energy Power Services SRL (firmă care figura la aceeaşi adresă - strada Mircea cel Bătrân nr. 102, dar care acum este în lichidare) de către asociaţii Niculina Gherasim (nimeni altcineva decât mama Mihaelei Gherasim) şi Ana Ghemiş. Aşa cum menţiona publicaţia noastră în anul 2010, în urma hotărârii AGA nr. 1 din 8 martie 2010, Niculina Gherasim s-a retras din societate, cesionându-şi părţile sociale către Ghemiş, care urma să deţină 40% din capitalul social, în timp ce Strutinsky avea să devină proprietar peste 60% din SC Energy Power Services SRL. Deloc de neglijat este faptul că firma amintită a fost înfiinţată în 2008 şi, la acea vreme, printre asociaţi s-a numărat însăşi Mihaela Elvira Gherasim, care, astăzi, figurează ca asociat şi administrator la SC KLD Services SRL, firmă deţinută împreună cu Sorin Gabriel Strutinsky, Panel Building System SRL şi SC Pozitron Medical Investigation SRL. Aşa cum arată datele de la Registrul Comerţului, aceeaşi Mihaela Elvira Gherasim mai este administrator şi la SC Diva’s Saloon SRL, SC Mamaia Luxury Construction SRL şi SC Nortech Trade SRL.

Că Mihaela Elvira Gherasim este destul de bine conectată la universul Strutinsky - Mazăre - Constantinescu poate reieşi şi din faptul că în CV-ul ei figurează, printre altele, şi calitatea de cenzor supleant la Pomacost SA, una dintre firmele care au câştigat numeroase licitaţii cu Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa.

A notificat PSD pentru neplata chiriei

Aşadar, ipoteza că PSD Constanţa ar putea ajunge în stradă dacă actuala echipă părăseşte barca pare a avea suficiente şanse de a deveni la un moment dat realitate, cu atât mai mult cu cât, potrivit unor surse, SC New Home Construct SA ar fi notificat deja partidul pentru neplata chiriei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum au ajuns social-democraţii să fie chiriaşi în fostul sediul USL PSD Constanţa “dat afară, în stradă”!

04 May 2016 4634