Dacian Cioloş „Nu i-am auzit pe Iohannis şi Ciucă să spună cum se pregăteşte România în contextul riscului de conflic armat”



Preşedintele USR, Dacian Cioloş, le-a reproşat preşedintelui Klaus Iohannis şi prim-ministrului Nicolae Ciucă, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute, marţi, 25 ianuarie la Palatul Parlamentului, faptul că nu au informat despre modul în care se pregăteşte România în contextul unui risc de conflict armat la graniță.

„Îngrijorările cresc acum, cu atât mai mult cu cât avem un risc de conflict armat nu departe de frontiera României. Vedeţi că obţinem informaţii de la şefi de state din altă parte, de la oficiali din alte ţări decât din România.

Nu am auzit niciun oficial din România. Nu l-am auzit pe preşedintele Iohannis, pe premierul Ciucă să vină şi să spună cum se pregăteşte România pentru acest conflict. Am înţeles că e convocată o şedinţă CSAT, dar abia pe miercuri.

Cred că demult deja trebuia să iasă preşedintele României, care este comandantul forţelor armate, şi să ne spună cum se pregăteşte România pentru acest conflict. Evident, informaţiile care pot fi făcute publice, pentru că societatea românească, oamenii au nevoie să fie informaţi, ca să ştie cum stăm şi în ce fel ne pregătim", a declarat Dacian Cioloş.



El a precizat că preşedintele Klaus Iohannis ar putea să facă publice aceste precizări. 

„Aşteptăm din partea preşedintelui aceste informări, aceste explicaţii. Va începe şi sesiunea parlamentară. E o oportunitate să meargă în Parlament şi să informeze Parlamentul legat de cum intenţionează să se pregătească. Sau să iasă cu o declaraţie publică, cel puţin, şi să spună oamenilor la ce să ne aşteptăm", a adăugat liderul USR.

Dacian Cioloş a reamintit angajamentele statelor membre ale NATO în cazul unui conflict armat. 

„Aţi văzut că au fost diferite iniţiative pentru a încerca să clarifice situaţia prin negocieri şi să se evite un conflict armat, se încearcă în continuare acest lucru.


Pe de altă parte, e o poziţie foarte fermă din partea structurilor NATO, am văzut declaraţiile responsabililor NATO şi ale ţărilor partenere, că teritoriul aflat sub protecţia NATO va fi protejat inclusiv prin participarea partenerilor (...)", a subliniat el. 

Sursa foto: Facebook.com / Dacian Ciolos

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Plângere la Parchetul General depusă de Dacian Cioloș împotriva lui Marcel Ciolacu (VIDEO)

11 Mar 2024 523

Dacian Cioloș Ministrul Agriculturii nu a mai ajuns cu cererile fermierilor „la masa discuţiilor" de la Bruxelles

23 Jan 2024 756

Dacian Cioloş „Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea flexibilizării poziţiei Austriei pe Schengen"

10 Dec 2023 893

Dacian Cioloş- „Este de datoria Guvernului şi a preşedintelui să nu rateze încă o dată şansa aderării la Schengen“

12 Jul 2023 913

UPDATE Europarlamentarul Dacian Cioloș, prezent la Constanța! Ce concluzii a tras din „Caravana România Europeană” (FOTO)

30 Mar 2023 1661

Anul politic 2022. Demisii răsunătoare din Guvern, destrămarea opoziției și ratarea aderării la Schengen

07 Jan 2023 1679

Deputatul Cristina Rizea va gestiona filiala de la malul mării a formațiunii REPER

03 Aug 2022 1977

ZIUA LIVE Remus Negoi. „Contrar zvonurilor, noi suntem pe trendul de creștere și în poziția în care știm ce avem de făcut“ (VIDEO)

14 Jul 2022 1512

UPDATE A început votul. Alegerile pentru președenția USR. Sunt anunțați șase candidați

06 Jul 2022 1141

Cererea de înfiinţare a partidului REPER a fost depusă şi înregistrată la Tribunalul București. Dacian Cioloș este unul dintre fondatori

02 Jun 2022 1379

Dacian Cioloş şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al USR. "Nu mai candidez la funcţia de preşedinte. Nu are niciun sens"

07 Feb 2022 1481

Surse Dacian Cioloş şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al USR

07 Feb 2022 2831

Premierul Nicolae Ciucă, întrevedere cu reprezentanții USR Au fost prezentate oportunitățile de finanțare pentru unitățile administrativ teritoriale

11 Jan 2022 3151

Florin Roman a demisionat din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării

15 Dec 2021 1783

Dacian Cioloş „USR nu va vota un guvern capturat de PSD, partid care a gazat cetățenii români pe 10 august”

22 Nov 2021 2778