Dacian Cioloş „Nu i-am auzit pe Iohannis şi Ciucă să spună cum se pregăteşte România în contextul riscului de conflic armat”Preşedintele USR, Dacian Cioloş, le-a reproşat preşedintelui Klaus Iohannis şi prim-ministrului Nicolae Ciucă, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute, marţi, 25 ianuarie la Palatul Parlamentului, faptul că nu au informat despre modul în care se pregăteşte România în contextul unui risc de conflict armat la graniță.

„Îngrijorările cresc acum, cu atât mai mult cu cât avem un risc de conflict armat nu departe de frontiera României. Vedeţi că obţinem informaţii de la şefi de state din altă parte, de la oficiali din alte ţări decât din România.

Nu am auzit niciun oficial din România. Nu l-am auzit pe preşedintele Iohannis, pe premierul Ciucă să vină şi să spună cum se pregăteşte România pentru acest conflict. Am înţeles că e convocată o şedinţă CSAT, dar abia pe miercuri.

Cred că demult deja trebuia să iasă preşedintele României, care este comandantul forţelor armate, şi să ne spună cum se pregăteşte România pentru acest conflict. Evident, informaţiile care pot fi făcute publice, pentru că societatea românească, oamenii au nevoie să fie informaţi, ca să ştie cum stăm şi în ce fel ne pregătim", a declarat Dacian Cioloş.El a precizat că preşedintele Klaus Iohannis ar putea să facă publice aceste precizări. 

„Aşteptăm din partea preşedintelui aceste informări, aceste explicaţii. Va începe şi sesiunea parlamentară. E o oportunitate să meargă în Parlament şi să informeze Parlamentul legat de cum intenţionează să se pregătească. Sau să iasă cu o declaraţie publică, cel puţin, şi să spună oamenilor la ce să ne aşteptăm", a adăugat liderul USR.

Dacian Cioloş a reamintit angajamentele statelor membre ale NATO în cazul unui conflict armat. 

„Aţi văzut că au fost diferite iniţiative pentru a încerca să clarifice situaţia prin negocieri şi să se evite un conflict armat, se încearcă în continuare acest lucru.


Pe de altă parte, e o poziţie foarte fermă din partea structurilor NATO, am văzut declaraţiile responsabililor NATO şi ale ţărilor partenere, că teritoriul aflat sub protecţia NATO va fi protejat inclusiv prin participarea partenerilor (...)", a subliniat el. 

Sursa foto: Facebook.com / Dacian Ciolos

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dacian Cioloş şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al USR. "Nu mai candidez la funcţia de preşedinte. Nu are niciun sens"

07 Feb 2022 701

Surse Dacian Cioloş şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al USR

07 Feb 2022 1990

Premierul Nicolae Ciucă, întrevedere cu reprezentanții USR Au fost prezentate oportunitățile de finanțare pentru unitățile administrativ teritoriale

11 Jan 2022 2637

Florin Roman a demisionat din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării

15 Dec 2021 943

Dacian Cioloş „USR nu va vota un guvern capturat de PSD, partid care a gazat cetățenii români pe 10 august”

22 Nov 2021 2018

Dacian Cioloș. „Suspendarea preşedintelui nu e o soluţie”

01 Nov 2021 2141

Klaus Iohannis Consultări în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru

20 Oct 2021 2420

Dacian Cioloș, după respingerea guvernului. „Sunt politicieni rupți de realitate care nu înțeleg ce rău le fac celor care i-au votat“

20 Oct 2021 842

Cabinetul Cioloş a fost respins de plenul reunit

20 Oct 2021 836

Dacian Cioloș „Sper în înţelepciunea parlamentarilor să voteze acest guvern, ar fi o soluţie imediată de ieşire din criză” (video)

20 Oct 2021 893

UPDATE Parlamentul se întruneşte pentru votul de învestire a Guvernului propus de Dacian Cioloş

20 Oct 2021 873

Premierul desemnat, Dacian Cioloș „"Fac un apel către parlamentari să treacă peste orgolii politice şi să voteze acest Guvern“

19 Oct 2021 707

UPDATE Miniștrii lui Cioloş, respinși în comisiile din Parlament

19 Oct 2021 2763

Dacian Cioloș „Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern”

11 Oct 2021 881

Decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş candidat la funcţia de premier, publicat în Monitorul Oficial

11 Oct 2021 791