Daniel Petrescu, noul şef al SMA „Împreună va trebui să punem umărul şi să îndeplinim obiectivele instituţionale asumate“


General-locotenentul Daniel Petrescu, noul şef al Statului Major al Apărării, a precizat duminică, în cadrul ceremoniei de învestire, că elementul determinant al mandatului său va fi continuitatea, cu accent pe construcţia unei armate moderne, scrie agerpres.ro. 

"În ultimii ani, ca urmare a acordului naţional pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare, structura de forţă a iniţiat un proces de modernizare veritabil, desfăşurat concomitent cu întărirea posturii de descurajare, consolidarea parteneriatelor strategice şi creşterea rezilienţei naţionale în întreg spectrul de riscuri şi ameninţări.

Am datoria de a continua ceea ce s-a realizat până acum. De aceea, cuvântul determinant al mandatului meu va fi continuitate. Suntem parte a NATO şi UE, organizaţii construite pe libera alegere şi împărţirea responsabilităţilor. Urmărim întărirea profilului strategic al României în exterior şi a culturii de securitate în interior.

Prin urmare, efortul Statului Major al Apărării va fi prioritizat (...) către creşterea capacităţii de luptă a unităţilor, dezvoltarea liderilor de mâine, de care armata are nevoie, sprijinirea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în cadrul interinstituţional şi respectarea angajamentelor asumate de România pe plan internaţional", a arătat el în discursul rostit cu ocazia ceremoniei militare desfăşurate la sediul MApN.


Totodată, a subliniat că va continua construcţia unei armate moderne, punând accent pe managementul talentelor, revigorarea procesului de selecţie şi promovare a elitelor.

"Primesc comanda unei instituţii care tocmai a sărbătorit 160 de ani de existenţă. În aceşti 160 de ani, 52 de generali şi ofiţeri au avut onoarea de a îndeplini funcţia pentru care am fost desemnat şi eu. (...)

Trăim o perioadă de investiţii istorice în armată. Aceste investiţii trebuie să determine transformări istorice, pentru că numai aşa vom utiliza cu folos resursele pe care poporul ni le pune la dispoziţie. Vom prioritiza cerinţele în cadrul programelor de înzestrare, astfel încât să realizăm în cel mai scurt timp cel mai eficient mix de capabilităţi", a spus el.

Prezent la eveniment, alături de preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a arătat că generalul Daniel Petrescu a avut o "carieră de excepţie", experienţa sa profesională incluzând funcţii deţinute la nivel tactic, operativ şi strategic în cadrul Armatei Române, în comandamente NATO şi în teatre de operaţii.

"De la comandant de batalion la comandant de brigadă, divizie şi locţiitor al şefului Statutului Major al Apărării, acesta a participat la misiuni în toate teatrele de operaţii, acolo unde Armata României a fost angajată. Pregătirea de excepţie s-a reflectat şi în rezultatele obţinute la absolvirea instituţiilor militare de învăţământ, fiind de două ori declarat şef de promoţie, precum şi prin faptul că a fost absolvent cu distincţie al Universităţii Naţionale de Apărare din SUA", a spus el.


Ciucă a recomandat continuarea procesului de modernizare a structurii de forţe, derularea şi actualizarea programelor de înzestrare, "ridicarea nivelului de reacţie al Armatei şi adaptarea la noile evoluţii din spectrul ameninţărilor hibride", precum şi realizarea capabilităţilor de contracarare a tehnologiilor distructive.

"Împreună va trebui să punem umărul şi să îndeplinim obiectivele instituţionale asumate. Dacă ar fi să vă dau un sfat la început de mandat, acela ar fi de formare şi consolidare a echipei de comandă a Statului Major al Apărării.

După o carieră de aproape 35 de ani, pot spune că nimic nu se realizează fără sprijinul subordonaţilor, fără pregătire de specialitate temeinică şi fără o atitudine orientată către progres şi evoluţie profesională. (...) Un alt obiectiv important care vă revine este transformarea şi modernizarea învăţământului militar, astfel încât să putem beneficia de cei mai buni tehnicieni, ingineri, luptători şi lideri militari cu viziune şi abilitatea de a conduce şi interacţiona în cadrul Alianţei, al UE şi cu toţi partenerii strategici", a declarat ministrul. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Videoconferință a conducerii MApN cu militarii aflați în misiuni externe

30 Nov 2023 732

Preşedintele României, la ceremonia de învestire în funcţie a Şefului Statului Major al Apărării

30 Nov 2023 831

Generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării. Ceremonia de învestire, de Ziua Națională a României

29 Nov 2023 764

MApNVizita conducerii MApN în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina

21 Nov 2023 470

Conducerea MApN, în vizită oficială în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina

21 Nov 2023 678

Ministrul Apărării în vizită la militarii români dislocați în Kosovo

20 Nov 2023 824

MApN Vizita în Franța a șefului Statului Major al Apărării. Ce au discutat oficialii

19 Nov 2023 741

În Constanța Declarațiile ambasadoarei SUA, Kathleen Kavalec, la Ziua Distinșilor Vizitatori, a exercițiului tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23

15 Nov 2023 685

LIVE VIDEO Marcel Ciolacu, prezent la exercițiul tactic PATRIOT SPARK 23, la Capu Midia, Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Nov 2023 1452

MApN Statul Major al Apărării, 164 de ani la comanda Armatei României

10 Nov 2023 750

Ministrul Apărării Naționale, videoconferință cu militarii din teatrele de operații şi misiuni externe

24 Oct 2023 776

MApN Șeful Statului Major al Apărării s-a întâlnit cu omologul său din Regatul Suediei

03 Oct 2023 836

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, în vizită oficială în SUA

30 Sep 2023 880

MApNÎntrevederea ministrului Angel Tîlvăr cu omologul ucrainean, în marja Grupului de contact pentru Ucraina

20 Sep 2023 469

Întrevederea ministrului apărării naționale cu șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama

11 Sep 2023 817