Dantes Nicolae Bratu (ITM) „Credem că viaţa şi sănătatea omului sunt mai presus de orice cheltuială materială“

Dantes Nicolae Bratu, inspectorul general de stat, foto: facebook ”Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncuă”, eveniment anual, organizat de EU-OSHA - Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă și partenerii săi, cu sprijinul Inspecției Muncii, își propune să aducă în atenția angajatorilor, managerilor, instituțiilor publice, partenerilor sociali (sindicate, patronate), lucrătorilor și reprezentanților SSM din sectorul public și privat: noutăți, soluții și exemple de bună practică privind activitatea de securitate și sănătate în muncă în contextul actual și în concordanță cu campania lansată de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă pentru perioada 2020 - 2022.

Fiecare ”Săptămână europeană” are în centru tema campaniei și își propune creșterea gradului de conștientizare privind importanța managementului activ și participativ al sănătății și securității la locul de muncă., transmite Inspecția Muncii. 

 Acțiunile derulate se adresează atât angajatorilor din sectorul public cât și celor din sectorul privat, din diferite domenii de activitate, care au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate crescută de apariție a afecțiunilor musculoscheletice și care înțeleg importanța combaterii cauzelor care generează apariția acestor afecțiuni, consecința directă fiind îmbunătățirea vieții lucrătorilor și creșterea randamentului în procesul munci

Sub titlul: „Locurile de muncă sănătoase îți fac sarcina mai ușoară! 2020-2022”, campania din acest an are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la afecțiunile musculoscheletice (AMS) de origine profesională și la importanța prevenirii acestora. Obiectivul este de a încuraja angajatorii, lucrătorii și alte părți interesate să colaboreze pentru prevenirea AMS.

 Potrivit sursei citate, afecțiunile musculoscheletice sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni de origine profesională.

În întreaga Europă, acestea afectează milioane de lucrători, iar pentru angajatori reprezintă costuri de miliarde de euro.

Combaterea AMS contribuie la îmbunătățirea vieții lucrătorilor, aducând însă și beneficii economice evidente.

Inspecţia Muncii şi-a asumat un rol pro activ pe durata campaniei şi se implică prin acţiuni de informare şi seminarii  în promovarea obiectivelor acesteia la nivel national, actiuni care s-au  desfasurat  inclusiv de către  I.T.M. Constanta , la nivel local.
Cu ocazia organizării acestor acțiuni au fost  distribuite on line  materialele de informare puse la dispoziţie de către Punctul Focal al Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă în România.


S-a urmărit cu precădere antrenarea întreprinderilor, din cât mai multe domenii, în derularea acestei campanii prin efectuarea evaluării riscurilor din perspectiva diversității vârstei., a mai transmis sursa citată. 

Pe langa tematica de control, inspectorii de muncă din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă au purtat discuții cu  angajatorii din diverse domenii de activitate, despre buna gestionare a riscurilor asociate afecțiunilor musculo-scheletice (AMS) la locul de muncă. Campania arată cum riscurile AMS de origine profesională care nu pot fi eliminate complet , pot fi cel puțin controlate.

”Pentru gestionarea eficientă a securității și sănătății la locul de muncă, trebuie ca toți factorii implicați: angajatori, manageri și lucrători să colaboreze pentru a crea o cultură a prevenirii, astfel încât să fie prevenite cu succes bolile, leziunile și decesele cauzate de îmbolnăvirile la locul de muncă.

Toți cei implicați trebuie să fie conștienți de riscuri și să se angajeze în gestionarea sau prevenirea acestora.

Credem că viaţa şi sănătatea omului sunt mai presus de orice cheltuială materială, de aceea trebuie continuată partea de mediatizare a tot ceea ce înseamnă măsuri de sănătate, securitate în muncă şi sperăm, totodată, ca această ”Săptămână europeană” să rămână un obiectiv în planul de acţiuni al celor implicați.

Statisticile privind îmbolnăvirile și accidentele de muncă ne demonstrează că securitatea şi sănătatea în muncă reprezintă un concept căruia fiecare dintre noi trebuie să-i acorde atenţie maximă, astfel încât, din prima zi de muncă, pe tot parcusul vieții profesionale până la momentul pensionării, lucrătorul să nu întâlnească evenimente care să-i afecteze integritatea.” a declarat , Dantes Nicolae Bratu, inspectorul general de stat.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amenzi de peste 4.000.000 de lei aplicate angajatorilor ce se ocupă cu depozitare și comercializare a carburanților auto tip GPL

14 Nov 2023 801

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale - Rolul inspectorului de muncă va fi întărit (GALERIE FOTO)

26 Aug 2023 967

Acțiune de control a inspectorilor ITM Constanța în azilele din județ. Ce nereguli au fost constatate

25 Aug 2023 762

Inspectorul șef al ITM Constanța, Eugen Bola, iese la pensie. Ce mesaj a transmis și cine va asigura conducerea instituției

11 Jul 2022 2454

ITM Acțiuni inopinate pe șantierele din Constanța. Amenzi de sute de mii de lei

05 Jul 2022 1380

Firme din domeniul panificației, amendate cu peste un milion de lei de Inspecția Muncii

18 Apr 2022 1142

Acțiune de control la Inspecția Muncii, finalizată de Corpul de Control al Prim-ministrului. Care au fost obiectivele

30 Apr 2020 1908

Recomandările Inspecției Muncii ca urmare a măsurilor speciale de control și prevenire a infecției virale cu COVID-19

11 Mar 2020 1828

Se lansează aplicația mobilă denumită „Inspecția Muncii”. Ce rol are

20 Dec 2019 1909

Salarii mai mici la Inspecția Muncii. Ce spune ministrul Violeta Alexandru

13 Dec 2019 1941

Controale ale inspectorilor de muncă din Constanţa. Vezi unde sunt cele mai multe nereguli

02 Aug 2019 1586

Inspecţia Muncii anunță campanii de control la societăţile care îşi desfăşoară activitatea pe litoral

06 Jul 2018 1606

Zeci de persoane care lucrau fără forme legale în județul Constanța, depistate de Inspecția Muncii

02 Mar 2018 1932

Inspecția Muncii va desfășura controale în timpul avertizărilor de caniculă, amenzi pentru angajatorii care le asigură condiții optime salariaților

03 Aug 2017 2388

Inspecția Muncii Se inițiază verificări în unitățile de prelucrare a țițeiului

29 Aug 2016 1777