Data de 2 aprilie marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

  • Ziua reunește organizații individuale de autism din întreaga lume pentru cercetare, diagnosticare, tratament și acceptare pentru cei afectați de autism.
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost adoptată la 18 decembrie 2007 și a fost propusă de reprezentantul Organizației Națiunilor Unite din Qatar. Inițiativa a fost susținută de toate statele membre.

A fost promulgată în scopul de a încuraja statele membre ale Organizației Națiunilor Unite să ia măsuri de sensibilizare cu privire la persoanele afectate de tulburări ale spectrului autist, inclusiv autismul și sindromul Asperger, din întreaga lume.

Această zi una din cele 7 zile oficiale ce reprezintă aspecte ale sănătății, din cadrul Națiunilor Unite.

Ziua reunește organizații individuale de autism din întreaga lume pentru cercetare, diagnosticare, tratament și acceptare pentru cei afectați de autism.

„Autismul este o tulburare de dezvoltare a sistemului nervos central, fiind considerat un sindrom complex eterogen, caracterizat prin deficiențe în comunicarea și interacțiunea socială, a comportamentului senzorial, stereotipic și repetitiv. Fiind o afecțiune ce include elemente din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, este cunoscut și sub numele de „tulburări de spectru autist sau tulburări invazive de dezvoltare”.

Este important să înțelegem autismul, această tulburare de dezvoltare pentru a ști cum să relaționăm cu copiii și adulții cu acest diagnostic. Primul pas pentru a înțelege autismul este acceptarea faptului că persoanele care suferă de această tulburare au un mod diferit de a percepe lumea și au nevoie de ajutor pentru a o înțelege și a descifra universul în care trăim.

De asemenea, este important să oferim șanse egale la o viață normală copiilor și adulților cu autism, avem aceleași drepturi și nevoi primare. Acest lucru îl putem atinge prin îmbunătățirea procesului de incluziune școlară, prin formarea și specializarea cadrelor didactice, promovarea dreptului la educație prin conștientizarea beneficiilor care rezultă din incluziunea copiilor cu cerințe educaționale special pentru comunitatea școlară, formarea și incluziunea în câmpul muncii.
Autismul nu este o boală contagioasă, nu este un refuz de a comunica, nu este vindecabil și nu este o consecință a educației”, spune psihologul Ana Pascovici.


 
În România, Guvernul se alătură și în acest an Campaniei „Light It Up Blue” pentru susținerea copiilor și persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Palatul Victoria va fi iluminat astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism.
 
Pandemia provocată de COVID-19 a arătat că persoanele cu dizabilități sunt între cele mai expuse și vulnerabile în perioade de criză, motiv pentru care efortul comun, Guvern-societatea civilă, trebuie continuat, prin acțiuni coordonate și aplicate, în scopul sprijinirii oamenilor cu aceste afecțiuni, a familiilor lor, dar și pentru înțelegerea profundă a acestor dificultăți și creșterea gradului de autonomie a persoanelor cu dizabilități. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța printr-o expoziție

01 Apr 2024 448

Direcția de Asistență și Protecție Socială Tulcea acordă servicii psihologice pentru copiii cu autism

25 Feb 2024 667

Diferențele care ne apropie Proiect de conștientizare a autismului, la Biblioteca Județeană „Panait Cerna" Tulcea

13 Feb 2024 539

Proiect pentru construirea unei săli de sport multifuncţionale şi a unui bazin de înot pentru persoanele cu dizabilităţi

14 May 2023 1081

​Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Ce alte evenimente au marcat ziua de 02 aprilie

02 Apr 2023 1132

Concert caritabil pentru copiii cu autism, la Constanța

23 Jan 2023 4825

UPDATE RO-Alert Copil dispărut, la Constanța! L-ați văzut?

22 Oct 2022 5689

Cartea zilei Destinația. America - Gary Shteyngart

25 Jun 2022 1406

Cartea zilei Doar 10% uman. Microbii, secretul neștiut al sănătății și fericirii omului

10 May 2022 1416

Cartea zilei Doar 10% uman. Microbii, secretul neștiut al sănătății și fericirii omului

18 Apr 2022 1365

Palatul Cotroceni, iluminat în albastru pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

02 Apr 2022 1911

Ministrul Sănătății „Persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistență medicală profesioniste“

02 Apr 2022 1640

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului

02 Apr 2022 1334

Reprezentanți ai Academiei Hagi și ai Farului Constanța, întâlnire în proiectul „Sănătate și recuperare prin sport”

15 Nov 2021 3863

Mamaia Psihologul Yasmin Ismail, diagnosticată cu Sindrom Down, va alerga 100 de kilometri la ultramaratonul „Autism24h”

13 May 2021 4571