Actualitate

Date din proiectele depuse la APM Constanţa de Lukoil Overseas Atash BV. Sunt vizate trei sonde din Marea Neagră (documente)

Lukoil Overseas Atash BV - Sucursala Bucureşti a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa trei proiecte, solicitând acord de mediu.
Este vorba despre: „Execuţie foraj explorare gaze naturale - Perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră, sonda Trinity 1X“, „Execuţie foraj explorare gaze naturale - Perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră, sonda A2“ şi „Execuţie foraj explorare gaze naturale - Perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră, sonda A1“.
 
Lukoil îşi propune să execute forajul sondei A1, amplasată în perimetrul Trident EX-30, situat pe Platforma continentală românească a Mării Negre, în zona economică exclusiva a României. Sonda A1 este proiectată a fi forată vertical în scopul explorării unor posibile acumulări de gaze naturale în Perimetrul EX-30 Trident, utilizând o unitate de foraj capabilă să foreze la mari adâncimi. Adâncimea de forare proiectată atinge - 3.140 m. Lucrările prevăzute pentru forarea Sondei A1 fac parte din Programul de lucrări obligatoriu, aprobat de către ANRM conform avizului nr. 4955/26.04.2018, pentru perioada 2018-2021, fiind incluse în faza II, din a doua parte a perioadei adiţionale de explorare. Principalele faze de realizare ale proiectului sunt: mobilizarea unităţii de foraj; execuţia forajului propriu-zis; efectuarea investigaţiilor geofizice de sondă (în cazul în care este necesar); efectuarea lucrărilor de abandonare/conservare sondă; demobilizarea unităţii de foraj.

Despre necesitatea proiectului

Necesitatea proiectului îşi găseşte justificarea în strategia naţională în domeniul energetic, în conformitate cu care Guvernul României, prin autoritatea competentă - Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), a organizat licitaţii pentru atribuirea unor noi licenţe de explorare - dezvoltare - exploatare a hidrocarburilor în zona economică exclusivă din Marea Neagră, către companii specializate, care au la dispoziţie resursele financiare şi tehnologiile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de explorare, dezvoltare şi exploatare a rezervelor de petrol şi gaze.
 
Acordul petrolier pentru exploatare - dezvoltare - exploatare petrolieră în cadrul Perimetrului EX-30 Trident, încheiat cu Statul Român prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, a fost aprobat prin HG nr. 1055 din 19 octombrie 2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 784/4 noiembrie 2011. Lucrările de explorare ale Sondei A1 urmează a fi executate de către Lukoil Overseas Atash B.V. Sucursala Bucureşti, în calitate de operator, în baza avizului nr. 4955/26.04.2018 emis de către ANRM privind aprobarea programului de lucrări ce urmează a fi efectuate în cadrul Perimetrului EX-30 Trident, Marea Neagră.
 
Desfăşurarea lucrărilor de explorare a Sondei A1 vor avea drept scop descoperirea de noi acumulări de gaze naturale şi obţinerea de informaţii care vor sta la baza completării şi elaborării strategiei de dezvoltare a noii structuri geologice. Lucrările de explorare propuse a fi realizate în cadrul Perimetrului Ex-30 Trident succed o serie de lucrări de prospecţiune realizate în anii anteriori. Astfel, în anul 2012 au fost efectuate investigaţii seismice 3D, în baza Acordului de mediu nr. 16/25.07.2012, care au avut ca scop identificarea zonelor cu potenţial de hidrocarburi.
 
În vederea emiterii acordului de mediu, a fost parcursă etapa de evaluare a impactului asupra mediului, fiind elaborat, de către INCDM „Grigore Antipa” Constanţa, Raportul privind impactul asupra mediului. Pe parcursul derulării proiectului au fost făcute monitorizări asupra apariţiei delfinilor în zona de lucru. În anul 2014, au fost efectuate investigaţii seismice 2D pentru mică adâncime, în vederea amplasării în siguranţă a sondelor de foraj. Lucrările au fost executate în baza Deciziei de încadrare nr. 1798 RP/17.04.2014.
 
În perioada mai - octombrie 2015, în conformitate cu Acordul de mediu nr. 19 din 01.10.2014 au fost executate 2 foraje de explorare în Perimetrul EX-30 Trident: sonda Daria 1X şi sonda Lira 1X. Interpretările datelor colectate au relevat existenţa unor acumulări de gaze naturale în cadrul prospectului Lira. Astfel, pentru informaţii suplimentare, în anul 2016 s-au efectuat investigaţii geochimice, în baza Deciziei de încadrare nr. 5279 RP/10.06.2016 urmate de investigaţi electromagnetice, în conformitate cu Acordul de mediu nr. 21/ 23.11.2016.

Date din cele trei proiecte

Sonda de explorare A1 se va fora, conform proiectului, până la o adâncime maximă de 3.140 m cu ajutorul unei unităţi de foraj. În vederea executării lucrărilor de foraj, operatorul are în vedere contractarea unei unităţi de foraj capabilă să execute lucrări la mare adâncime, de tipul unei platforme semi - submersibile sau navă de foraj. Contractorul lucrărilor de foraj va fi desemnat ca urmare a procedurii de licitaţie organizată de către titular.
 
Procesul tehnologic de forare a sondei de explorare constă în săparea unei găuri cu diametre descrescătoare de la suprafaţă şi până la bază, cu ajutorul unui sistem rotativ hidraulic acţionat de pe unitatea de foraj. Metoda de foraj rotativă este caracterizată prin acţionarea elementului de dislocare (sapă de foraj) cu ajutorul garniturii de prăjini de foraj de la suprafaţă.
 
Sonda A1 este săpată prin secţiuni succesive cu diametre care descresc odată cu adâncimea. În gaura de sondă, vor fi efectuate o serie de măsurători geofizice care au rolul de a stabili următoarele: natura, calitatea şi cantitatea fluidelor de strat testat (hidrocarburi sau apă); parametrii fizici ai rocilor sedimentare de interes traversate; estimarea şi evaluarea resurselor geologice; evaluarea eficienţei investiţiilor ulterioare.
 
La finalul lucrărilor, abandonarea sondei se va face conform normelor de securitate emise de ANRM prin plasarea de dopuri de ciment în gaura liberă şi în interiorul coloanelor tubate. Coloanele libere (neprinse în ciment) vor fi tăiate, aduse pe unitatea de foraj şi transportate la ţărm. În cazul în care sonda va rămâne în conservare, capul de sondă (well head) nu va fi demontat/tăiat.
 
Unitatea de foraj contractată va avea suportul a trei nave care vor asigura transportul echipamentelor, materialelor, personalul, hrana, cât şi preluarea deşeurilor de la unitatea de foraj către baza logistică. Contractarea navelor se va face, de asemenea, prin procedura de licitaţie organizată de către operator. Baza logistică care va asigura aprovizionarea cu echipamente şi materiale de foraj, cât şi pentru preluarea deşeurilor generate de unitatea de foraj, este localizată în Portul Midia, localitatea Năvodari, în incinta GSP Shipyard, Dana 10 -11.
 
Sonda de explorare A2 se va fora, conform proiectului, până la o adâncime maximă de 3000 m cu ajutorul unei unităţi de foraj. Lukoil îşi propune să execute forajul de explorare a sondei A2, amplasată în perimetrul Trident EX-30, situat pe Platforma continentală românească a Mării Negre, în zona economică exclusivă a României. Sonda A2 este proiectată a fi forată vertical în scopul explorării unor posibile acumulări de gaze naturale în Perimetrul EX-30 Trident, utilizând o unitate de foraj capabilă să foreze la mari adâncimi. Adâncimea de forare proiectată atinge 3.000 m.
 
Realizarea sondei de explorare A2 face parte din Programul de lucrări obligatoriu, aprobat de către ANRM conform avizului nr. 4955/26.04.2018, faza 1 din a doua parte a perioadei adiţionale de explorare. Întrucât săparea Sondei A2 face parte din programul de lucrări agreat prin acordul petrolier încheiat
cu statul român a fi desfăşurat în vederea explorării zăcământului de gaze naturale cantonat în Perimetrul EX - 30 Trident, zona economică exclusivă a României, alternativele care au fost luate în considerare în derularea proiectului se referă la locaţia Sondei A2 şi alegerea unităţii de forare.
 
Alternativele privind locaţia Sondei A2 au luat în considerare rezultatele procesării datelor achiziţionate în cadrul prospecţiunilor anterioare geo-hazard, care au indicat locaţia ce exclude
orice riscuri şi oferă cea mai bună perspectivă de explorare şi evaluare a rezervei de hidrocarburi cantonată în Perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră.
 
Sonda de explorare Trinity 1X se va fora, conform proiectului, până la o adâncime de 3.250 m cu ajutorul unei unităţi de foraj. Lucrările de explorare ale Sondei Trinity - 1X urmează a fi executate de către Lukoil Overseas Atash B.V. Sucursala Bucureşti, în calitate de operator în baza avizului nr. 4955/26.04.2018 emis de către ANRM, privind aprobarea programului de lucrări ce urmează a fi efectuate în cadrul Perimetrului EX-30 Trident, Marea Neagră.
 
Desfăşurarea lucrărilor de explorare a Sondei Trinity -1X va avea drept scop descoperirea de noi acumulări de gaze naturale şi obţinerea de informaţii care vor sta la baza completării şi elaborării
strategiei de dezvoltare a noii structuri geologice. 

Lukoil Overseas Atash BV, Sucursala Bucureşti, în datele Registrului Comerţului  

Înfiinţată în anul 2011, compania are sediul social în Bucureşti. În fişa societăţii de pe Registrul Comerţului nu există informaţii nici despre capitalul social, nici despre firma-mamă. Oleg Shurubor este împuternicit sucursală. Lukoil Overseas Atash B.V., Amsterdam, Olanda - Sucursala Bucureşti se ocupă de extracţia petrolului brut. Compania are un punct de lucru în Năvodari, Portul Midia, clădirea A.
 
În anul fiscal 2015, societatea Lukoil Overseas Atash B.V., Amsterdam, Olanda - Sucursala Bucureşti a avut zece salariaţi, o cifră de afaceri de zero lei şi o pierdere de 1.401.993.503 lei. De asemenea, în anul fiscal 2016, compania cu zece salariaţi a avut o cifră de afaceri de 605.179 de lei şi o pierdere de 72.970.448 de lei. Situaţia financiară pe anul 2017 arată astfel: şapte salariaţi, cifră de afaceri de zero lei şi o pierdere de 817.701.539 de lei.
 
Cele trei proiecte depuse la APM Constanţa de către Lukoil Overseas Atash BV - Sucursala Bucureşti pot fi consultate în secţiunea „Documente“.
 
Citeşte şi:
 
Lukoil Overseas Atash BV - Sucursala Bucureşti, demersuri pentru trei proiecte de explorare a gazelor naturale în Marea Neagră

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Global Uno SRL, controlată de o companie din Italia, investeşte într-un bloc de cinci etaje, în Constanţa

19 Nov 2018 245

Dezbatere publică pentru o afacere cu pui cu creştere intensivă în satul Culmea. Cine este investitorul

19 Nov 2018 394

Imobil de șase etaje în Eforie Nord, ridicat de Danube Grain Expres SRL

17 Nov 2018 298

Două acte emise de municipalitate pentru CN APM Constanța. Este vizat proiectul pentru implementarea Danei 80 într-o zonă de mare adâncime

17 Nov 2018 346

Drumul dintre Porţile 10 şi 10 bis ale Portului Constanţa va avea patru benzi. Act important obţinut de CN APM Constanţa

16 Nov 2018 490

Cine se va ocupa de întreţinerea liniilor CF electrificate proprietate a CN APM? (document)

14 Nov 2018 373

CN APM construieşte o parcare în Poarta 7! Ce alte proiecte sunt conturate (document)

13 Nov 2018 477

Lucrările de reparaţii la digurile Constanţa şi Midia, executate de Consal Trade. Care este valoarea contractului (document)

13 Nov 2018 513

Pensiune agroturistică în comuna Adamclisi. A fost solicitat acordul de mediu

12 Nov 2018 339

Un ansamblu de vile turistice va fi realizat în localitatea 23 August. Cine este investitorul

12 Nov 2018 1021

Laurențiu Duță de la 3 Sud Est a primit răspuns de la APM Constanța. Artistul va ridica un imobil de două etaje în Mamaia Nord

10 Nov 2018 1452

Spațiul verde din zona City Park Mall Constanța, în atenția Agenției pentru Protecția Mediului. Ce se întâmplă cu acesta și ce a anunțat investitorul

10 Nov 2018 1425

CN APM Constanța cumpără corpuri de iluminat stradal de la o firmă din Brăila (document)

09 Nov 2018 308

Încep lucrările de reabilitare? Undă verde de la APM Constanța pentru sistematizarea zonei șoseaua Constanței din municipiul Mangalia

09 Nov 2018 482

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova s-a întâlnit cu ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor din statul Qatar. S-a discutat și despre CN APM Constanța

06 Nov 2018 208

Fermă avicolă, înfiinţată la Ovidiu. Cine este beneficiarul (document)

06 Nov 2018 492

Investiţie în Portul Constanţa Chimpex vrea să extindă calea de rulare a încărcătorului naval de cereale (document)

06 Nov 2018 586

Pasajul superior din Portul Constanţa dintre Poarta 6 şi Revizia de Vagoane va fi reabilitat. Licitaţia, organizată de CN APM (document)

03 Nov 2018 659

Black Sea Oil & Gas solicită acord de mediu pentru organizarea de şantier în comuna Corbu. Va înfiinţa o staţie de tratare a gazelor

02 Nov 2018 575

Centrale termice aflate în Portul Constanţa Sud - Agigea, alimentate cu gaz propan lichefiat de Gaspeco L&D (document)

02 Nov 2018 398

Ce va construi SC Luca SRL pe plaja din Mangalia. Clădirile vor fi provizorii (document)

31 Oct 2018 454

Platformă de preluare şi depozitare a containerelor, în Portul Constanţa Sud (document)

31 Oct 2018 512

Fermă de porci nouă la Negru Vodă. Cine este beneficiarul (document)

31 Oct 2018 872

Sarabanda retrocedărilor a ajuns în port. CN APM Constanţa a chemat în judecată Primăria Constanţa. De ce s-a ajuns aici?

29 Oct 2018 1229

Omul de afaceri Gabriel Ciocan ridică un bloc de şase etaje pe bulevardul Tomis din Constanţa. Ce a decis agenţia de mediu

27 Oct 2018 307

Investiție nouă în Techirghiol. Ce a răspuns APM Constanța solicitanților avizului de mediu

27 Oct 2018 435

O firmă din Suceava s-a mutat la Constanţa. Ce construieşte în Mamaia Nord

27 Oct 2018 523

Hotelul Panoramic din Eforie Nord va fi modernizat şi extins

27 Oct 2018 673

Cine face plinul automobilelor din dotarea CN APM Constanța (document)

26 Oct 2018 467

Uni Dalid Star 2000 SRL, undă verde de la APM Constanţa pentru supraetajarea vilei Mimoza, situată în Eforie Nord

25 Oct 2018 361

Dezbatere publică pentru ansamblul rezidențial ridicat de Gemini Estate SRL pe bulevardul I.C. Brătianu din Constanța

22 Oct 2018 517

O firmă din Italia, în graţiile CN APM Constanţa SA. Italienii se vor ocupa de dragarea porturilor maritime (document)

20 Oct 2018 856

CN APM SA anunță investiții în porturile maritime Constanța, Midia și Mangalia (document)

19 Oct 2018 692

Atenție, șoferi! Șoseaua Constanței din municipiul Mangalia, sistematizată. Ce lucrări vor fi executate (document)

18 Oct 2018 2633

O vilă se transformă în hotel, la Eforie Nord! Cine este proprietarul clădirii (document)

17 Oct 2018 1049

Marina Surf SRL așteaptă aviz de mediu de la APM Constanța pentru un bloc de șapte etaje (document)

17 Oct 2018 421

Lucrări de desființare a unei clădiri, la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Iată despre ce este vorba! (document)

17 Oct 2018 378

Asfalt Dobrogea SRL, un nou contract semnat cu CN APM SA Constanța (document)

17 Oct 2018 824

Sistemul de semnalizare din bazinele portuare şi de pe calea navigabilă, reabilitat. CN APM Constanţa SA, act important de la municipalitate

17 Oct 2018 668

CN APM şi Primăria Constanţa, la Expo Real Munchen 2018 Nicolae Tivilichi - „Portul Constanţa va intra în topul primelor zece porturi din Europa“ (galerie foto)

16 Oct 2018 921

„Avem o imagine contemporană, proaspătă“ Directorul CN APM şi primarul Constanţei, despre intrarea în Portul Constanţa prin Poarta 1

16 Oct 2018 1228

Directorul CN APM Constanța, Dan Nicolae Tivilichi, și primarul Decebal Făgădau despre proiectele realizate în comun

15 Oct 2018 701

Un loc de joacă urmează să fie amenajat în Cobadin. În ce zonă va fi amplasat

12 Oct 2018 445

Un nou imobil va fi ridicat în municipiul Constanța. Cine sunt investitorii (document)

11 Oct 2018 592

Clădire de opt etaje pe şoseaua Mangaliei. Proiectul firmei Primavera East Holding SRL, la mâna constănţenilor

10 Oct 2018 835

Parcul eolian „Mireasa“ va fi racordat la un centru de calcul. Proiectul este la Agenția de Mediu Constanța (document)

10 Oct 2018 377

Drumul dintre Porţile 7 şi 9 din Portul Constanţa, modernizat. CN APMC a solicitat aviz de mediu. Date din proiect (document)

10 Oct 2018 1945

CN Administrația Porturilor Maritime și Primăria municipiului Constanța participă la EXPO REAL Munchen 2018 (galerie foto)

09 Oct 2018 591

Un nou imobil „răsare“ în Mamaia Nord. Investitorul modifică proiectul pentru a mai amenaja un etaj (document)

09 Oct 2018 369

OMV Petrom, gata să sape două noi sonde de exploatare. Unde sunt localizate

09 Oct 2018 515