Actualitate

Date din proiectele depuse la APM Constanţa de Lukoil Overseas Atash BV. Sunt vizate trei sonde din Marea Neagră (documente)

Lukoil Overseas Atash BV - Sucursala Bucureşti a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa trei proiecte, solicitând acord de mediu.
Este vorba despre: „Execuţie foraj explorare gaze naturale - Perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră, sonda Trinity 1X“, „Execuţie foraj explorare gaze naturale - Perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră, sonda A2“ şi „Execuţie foraj explorare gaze naturale - Perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră, sonda A1“.
 
Lukoil îşi propune să execute forajul sondei A1, amplasată în perimetrul Trident EX-30, situat pe Platforma continentală românească a Mării Negre, în zona economică exclusiva a României. Sonda A1 este proiectată a fi forată vertical în scopul explorării unor posibile acumulări de gaze naturale în Perimetrul EX-30 Trident, utilizând o unitate de foraj capabilă să foreze la mari adâncimi. Adâncimea de forare proiectată atinge - 3.140 m. Lucrările prevăzute pentru forarea Sondei A1 fac parte din Programul de lucrări obligatoriu, aprobat de către ANRM conform avizului nr. 4955/26.04.2018, pentru perioada 2018-2021, fiind incluse în faza II, din a doua parte a perioadei adiţionale de explorare. Principalele faze de realizare ale proiectului sunt: mobilizarea unităţii de foraj; execuţia forajului propriu-zis; efectuarea investigaţiilor geofizice de sondă (în cazul în care este necesar); efectuarea lucrărilor de abandonare/conservare sondă; demobilizarea unităţii de foraj.

Despre necesitatea proiectului

Necesitatea proiectului îşi găseşte justificarea în strategia naţională în domeniul energetic, în conformitate cu care Guvernul României, prin autoritatea competentă - Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), a organizat licitaţii pentru atribuirea unor noi licenţe de explorare - dezvoltare - exploatare a hidrocarburilor în zona economică exclusivă din Marea Neagră, către companii specializate, care au la dispoziţie resursele financiare şi tehnologiile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de explorare, dezvoltare şi exploatare a rezervelor de petrol şi gaze.
 
Acordul petrolier pentru exploatare - dezvoltare - exploatare petrolieră în cadrul Perimetrului EX-30 Trident, încheiat cu Statul Român prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, a fost aprobat prin HG nr. 1055 din 19 octombrie 2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 784/4 noiembrie 2011. Lucrările de explorare ale Sondei A1 urmează a fi executate de către Lukoil Overseas Atash B.V. Sucursala Bucureşti, în calitate de operator, în baza avizului nr. 4955/26.04.2018 emis de către ANRM privind aprobarea programului de lucrări ce urmează a fi efectuate în cadrul Perimetrului EX-30 Trident, Marea Neagră.
 
Desfăşurarea lucrărilor de explorare a Sondei A1 vor avea drept scop descoperirea de noi acumulări de gaze naturale şi obţinerea de informaţii care vor sta la baza completării şi elaborării strategiei de dezvoltare a noii structuri geologice. Lucrările de explorare propuse a fi realizate în cadrul Perimetrului Ex-30 Trident succed o serie de lucrări de prospecţiune realizate în anii anteriori. Astfel, în anul 2012 au fost efectuate investigaţii seismice 3D, în baza Acordului de mediu nr. 16/25.07.2012, care au avut ca scop identificarea zonelor cu potenţial de hidrocarburi.
 
În vederea emiterii acordului de mediu, a fost parcursă etapa de evaluare a impactului asupra mediului, fiind elaborat, de către INCDM „Grigore Antipa” Constanţa, Raportul privind impactul asupra mediului. Pe parcursul derulării proiectului au fost făcute monitorizări asupra apariţiei delfinilor în zona de lucru. În anul 2014, au fost efectuate investigaţii seismice 2D pentru mică adâncime, în vederea amplasării în siguranţă a sondelor de foraj. Lucrările au fost executate în baza Deciziei de încadrare nr. 1798 RP/17.04.2014.
 
În perioada mai - octombrie 2015, în conformitate cu Acordul de mediu nr. 19 din 01.10.2014 au fost executate 2 foraje de explorare în Perimetrul EX-30 Trident: sonda Daria 1X şi sonda Lira 1X. Interpretările datelor colectate au relevat existenţa unor acumulări de gaze naturale în cadrul prospectului Lira. Astfel, pentru informaţii suplimentare, în anul 2016 s-au efectuat investigaţii geochimice, în baza Deciziei de încadrare nr. 5279 RP/10.06.2016 urmate de investigaţi electromagnetice, în conformitate cu Acordul de mediu nr. 21/ 23.11.2016.

Date din cele trei proiecte

Sonda de explorare A1 se va fora, conform proiectului, până la o adâncime maximă de 3.140 m cu ajutorul unei unităţi de foraj. În vederea executării lucrărilor de foraj, operatorul are în vedere contractarea unei unităţi de foraj capabilă să execute lucrări la mare adâncime, de tipul unei platforme semi - submersibile sau navă de foraj. Contractorul lucrărilor de foraj va fi desemnat ca urmare a procedurii de licitaţie organizată de către titular.
 
Procesul tehnologic de forare a sondei de explorare constă în săparea unei găuri cu diametre descrescătoare de la suprafaţă şi până la bază, cu ajutorul unui sistem rotativ hidraulic acţionat de pe unitatea de foraj. Metoda de foraj rotativă este caracterizată prin acţionarea elementului de dislocare (sapă de foraj) cu ajutorul garniturii de prăjini de foraj de la suprafaţă.
 
Sonda A1 este săpată prin secţiuni succesive cu diametre care descresc odată cu adâncimea. În gaura de sondă, vor fi efectuate o serie de măsurători geofizice care au rolul de a stabili următoarele: natura, calitatea şi cantitatea fluidelor de strat testat (hidrocarburi sau apă); parametrii fizici ai rocilor sedimentare de interes traversate; estimarea şi evaluarea resurselor geologice; evaluarea eficienţei investiţiilor ulterioare.
 
La finalul lucrărilor, abandonarea sondei se va face conform normelor de securitate emise de ANRM prin plasarea de dopuri de ciment în gaura liberă şi în interiorul coloanelor tubate. Coloanele libere (neprinse în ciment) vor fi tăiate, aduse pe unitatea de foraj şi transportate la ţărm. În cazul în care sonda va rămâne în conservare, capul de sondă (well head) nu va fi demontat/tăiat.
 
Unitatea de foraj contractată va avea suportul a trei nave care vor asigura transportul echipamentelor, materialelor, personalul, hrana, cât şi preluarea deşeurilor de la unitatea de foraj către baza logistică. Contractarea navelor se va face, de asemenea, prin procedura de licitaţie organizată de către operator. Baza logistică care va asigura aprovizionarea cu echipamente şi materiale de foraj, cât şi pentru preluarea deşeurilor generate de unitatea de foraj, este localizată în Portul Midia, localitatea Năvodari, în incinta GSP Shipyard, Dana 10 -11.
 
Sonda de explorare A2 se va fora, conform proiectului, până la o adâncime maximă de 3000 m cu ajutorul unei unităţi de foraj. Lukoil îşi propune să execute forajul de explorare a sondei A2, amplasată în perimetrul Trident EX-30, situat pe Platforma continentală românească a Mării Negre, în zona economică exclusivă a României. Sonda A2 este proiectată a fi forată vertical în scopul explorării unor posibile acumulări de gaze naturale în Perimetrul EX-30 Trident, utilizând o unitate de foraj capabilă să foreze la mari adâncimi. Adâncimea de forare proiectată atinge 3.000 m.
 
Realizarea sondei de explorare A2 face parte din Programul de lucrări obligatoriu, aprobat de către ANRM conform avizului nr. 4955/26.04.2018, faza 1 din a doua parte a perioadei adiţionale de explorare. Întrucât săparea Sondei A2 face parte din programul de lucrări agreat prin acordul petrolier încheiat
cu statul român a fi desfăşurat în vederea explorării zăcământului de gaze naturale cantonat în Perimetrul EX - 30 Trident, zona economică exclusivă a României, alternativele care au fost luate în considerare în derularea proiectului se referă la locaţia Sondei A2 şi alegerea unităţii de forare.
 
Alternativele privind locaţia Sondei A2 au luat în considerare rezultatele procesării datelor achiziţionate în cadrul prospecţiunilor anterioare geo-hazard, care au indicat locaţia ce exclude
orice riscuri şi oferă cea mai bună perspectivă de explorare şi evaluare a rezervei de hidrocarburi cantonată în Perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră.
 
Sonda de explorare Trinity 1X se va fora, conform proiectului, până la o adâncime de 3.250 m cu ajutorul unei unităţi de foraj. Lucrările de explorare ale Sondei Trinity - 1X urmează a fi executate de către Lukoil Overseas Atash B.V. Sucursala Bucureşti, în calitate de operator în baza avizului nr. 4955/26.04.2018 emis de către ANRM, privind aprobarea programului de lucrări ce urmează a fi efectuate în cadrul Perimetrului EX-30 Trident, Marea Neagră.
 
Desfăşurarea lucrărilor de explorare a Sondei Trinity -1X va avea drept scop descoperirea de noi acumulări de gaze naturale şi obţinerea de informaţii care vor sta la baza completării şi elaborării
strategiei de dezvoltare a noii structuri geologice. 

Lukoil Overseas Atash BV, Sucursala Bucureşti, în datele Registrului Comerţului  

Înfiinţată în anul 2011, compania are sediul social în Bucureşti. În fişa societăţii de pe Registrul Comerţului nu există informaţii nici despre capitalul social, nici despre firma-mamă. Oleg Shurubor este împuternicit sucursală. Lukoil Overseas Atash B.V., Amsterdam, Olanda - Sucursala Bucureşti se ocupă de extracţia petrolului brut. Compania are un punct de lucru în Năvodari, Portul Midia, clădirea A.
 
În anul fiscal 2015, societatea Lukoil Overseas Atash B.V., Amsterdam, Olanda - Sucursala Bucureşti a avut zece salariaţi, o cifră de afaceri de zero lei şi o pierdere de 1.401.993.503 lei. De asemenea, în anul fiscal 2016, compania cu zece salariaţi a avut o cifră de afaceri de 605.179 de lei şi o pierdere de 72.970.448 de lei. Situaţia financiară pe anul 2017 arată astfel: şapte salariaţi, cifră de afaceri de zero lei şi o pierdere de 817.701.539 de lei.
 
Cele trei proiecte depuse la APM Constanţa de către Lukoil Overseas Atash BV - Sucursala Bucureşti pot fi consultate în secţiunea „Documente“.
 
Citeşte şi:
 
Lukoil Overseas Atash BV - Sucursala Bucureşti, demersuri pentru trei proiecte de explorare a gazelor naturale în Marea Neagră

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bloc nou în Năvodari, pe bulevardul Mamaia. Detalii despre proiect (document)

19 Sep 2018 64

Ansamblu de blocuri de şase şi şapte etaje. Five-Holding SA construieşte la halta Traian (document)

19 Sep 2018 119

Un nou hotel de opt etaje în Mamaia! Cine este investitorul (document)

19 Sep 2018 145

Poarta 1 a portului Constanța, redeschisă astăzi traficului auto

17 Sep 2018 415

Parcelele de teren şi platformele din proprietatea CN APM SA Constanţa, evaluate. Unele vor fi închiriate, altele vândute (document)

17 Sep 2018 256

Ce decizii au fost luate în şedinţa Adunării Generale a CN APM Constanţa

15 Sep 2018 336

Locuinţe sociale în oraşul Hîrşova! Iată unde vor fi ridicate blocurile (document)

13 Sep 2018 316

Imobil de şase etaje, în zona Centrului de Scafandri din Constanţa. Investitorul a solicitat acord de mediu

13 Sep 2018 409

Se reabilitează staţia de irigaţii Sinoe! Apa va fi asigurată din lacul Goloviţa (document)

13 Sep 2018 418

Parc eolian, în atenţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa

13 Sep 2018 796

De la colectarea deşeurilor, la imobiliare. T&T Duo Recycling va ridica un bloc de trei etaje pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanţa

12 Sep 2018 431

Studiu de prefezabilitate cu tema Port IT Community System, scos la licitaţie de CN APM Constanţa (document)

12 Sep 2018 544

NCCP Resort SRL aşteaptă răspuns de la APM Constanţa. Investitorul va supraetaja imobilul de pe strada Barbu Catargi

12 Sep 2018 466

Investiţia va spori atractivitatea Portului Constanţa CN APM Constanţa are certificat de urbanism pentru o dană specializată într-o zonă cu adâncimi mari

12 Sep 2018 866

First Tower a primit răspuns de la APM Constanţa. Firma investeşte într-un bloc de şase etaje, pe strada Universităţii

11 Sep 2018 599

Firma Soft 92 SRL construieşte în Eforie Nord. Ce răspuns a primit de la APM Constanţa

11 Sep 2018 482

Societatea Stop SRL, controlată de Costică Zelca, va amenaja o parcare. Unde va fi amplasată

08 Sep 2018 1155

CN APM Constanţa caută o firmă care se va ocupa de dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea Porturilor Constanţa, Midia şi Mangalia (document)

06 Sep 2018 325

Premieră la Constanţa. CN APM anunţă un eveniment unic care va avea loc în Portul Constanţa

05 Sep 2018 906

TPF Inginerie din Bucureşti, contract de peste 1,3 milioane de lei cu CN APM Constanţa (document)

05 Sep 2018 374

Clinică oftalmologică pe strada George Enescu din Constanţa. Cine este investitorul

05 Sep 2018 1002

Ansamblul rezidențial ridicat de Maritimo Residence pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța, la mâna constănțenilor

04 Sep 2018 1527

Imobilul ridicat de Boardwalk Residence în Mamaia Nord, supraetajat

04 Sep 2018 329

În aşteptarea acordului de mediu de la APM Constanţa Ansamblu de blocuri, construit de Five-Holding SA pe strada Eliberării, zona halta Traian

04 Sep 2018 1584

Ministrul Transporturilor, în Portul Constanţa „Am semnat un document important, care pune piatra de temelie a dragajului de investiţie“ (galerie foto)

01 Sep 2018 681

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, prezent în Portul Constanța. La ce eveniment participă (video)

31 Aug 2018 370

Asfaltări în comuna Lumina. Ce străzi vor fi reabilitate în localitatea constănţeană

31 Aug 2018 339

Imobil de patru etaje în Mamaia-Sat. Ce răspuns i-a dat APM Constanța proprietarei terenului (document)

31 Aug 2018 457

Asociația Pescuitului Maritim Tomis va construi un ponton plutitor la Năvodari (document)

29 Aug 2018 419

Nu au mai fost modificări din 1985 Staţia de pompare apă de incendii de la Unitatea 1 şi 2 de la Cernavodă, reabilitată şi modernizată (document)

29 Aug 2018 746

Constanța. Un bloc de patru etaje ridicat de NCCP Resort SRL pe strada Barbu Catargiu va fi supraetajat

28 Aug 2018 288

Proiect de 5 milioane de euro, la Negru Vodă. Iată ce dorește să facă primarul în localitate

28 Aug 2018 331

Engie România va livra gaze naturale Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (document)

28 Aug 2018 349

Reparaţiile planificate în cadrul reclasificării la nava „Anghel Saligny“, executate de Sorena SA (document)

28 Aug 2018 1634

Hală pentru un parc auto, realizată de CN APM Constanța. Contract de peste 1,5 milioane de lei (document)

27 Aug 2018 306

Imobil de şase etaje, ridicat de First Towers. Ce răspuns a primit societatea de la APM Constanţa

25 Aug 2018 436

Două reţele de iluminat stradal, proiectate şi executate în Portul Constanţa de Elcomex - IEA (document)

24 Aug 2018 414

O firmă care se ocupă de furnizarea de produse alimentare va ridica o pensiune turistică în Eforie Nord

24 Aug 2018 735

Neo Mamaia SRL, undă verde de la APM Constanţa pentru un bloc de cinci etaje, ridicat pe plajă

24 Aug 2018 2685

Se construieşte un Centru Multifuncţional pentru Tineret în Negru Vodă (document)

23 Aug 2018 440

Setconstruct a câştigat de la CN APM Constanţa un contract de peste două milioane de lei. Ce va face de această sumă (document)

23 Aug 2018 475

Apartamente cu 2 şi 3 camere pentru cazurile sociale din Negru Vodă. Iată ce va construi primăria (document)

22 Aug 2018 353

Supărată pe CN APM Constanţa, asocierea Rohne Nielsen A/S - Saga Logistics Management și Boskalis SRL, demers către CNSC. Ce au solicitat

22 Aug 2018 386

CN APM Constanţa şi Electromagnetica SA au semnat. Cu ce se va ocupa firma din Bucureşti în Portul Constanţa (document)

21 Aug 2018 620

Străzi din cartierul Compozitorilor, în reabilitare. Confort Urban a primit răspuns de la APM Constanța

20 Aug 2018 681

Dumitru Pufleanu aşteaptă răspuns de la APM Constanţa pentru un PUZ care vizează zona Faleză Nord (document)

15 Aug 2018 404

Midia Port Shipping SRL ridică o hală metalică şi montează containere pentru birouri în Portul Constanţa (document)

15 Aug 2018 512

Blocuri de 12 etaje Gemini Estate a cerut aviz de mediu pentru cel mai nou ansamblu rezidenţial din Constanţa (document)

15 Aug 2018 985

Spaţiu verde de pe strada Soveja, vizavi de City Park Mall Constanţa, sacrificat pentru o investiţie imobiliară. Ce declară APM Constanţa (galerie foto)

15 Aug 2018 2068

Calipso Residences SRL, demersuri către APM Constanţa pentru investiţia imobiliară de pe strada Eliberării

14 Aug 2018 428