De astăzi, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu românii de acolo?

La 29 octombrie 2019, liderii europeni au agreat, împreună cu premierul britanic, extinderea termenului impus de articolul 50 din TUE până la 31 ianuarie 2020, prelungind astfel perioada în care Marea Britanie rămâne stat membru UE.
 
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, pentru o mai bună înţelegere a situaţiei românilor din Marea Britanie, a publicat o serie de clarificări privind statutul cetăţenilor români în Marea Britanie post-Brexit.
 
În baza prevederilor Acordului, toţi cetăţenii români/UE care îşi stabilesc reşedinţa legală în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, precum şi membrii de familie ai acestora, vor putea continua să locuiască în Marea Britanie şi să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislaţia UE şi după data retragerii Marii Britanii din UE.
 
Aceste drepturi vor fi garantate în baza obţinerii statutului settled sau pre-settled de către cetăţenii UE, în urma unei cereri online, în baza unei proceduri simplificate. Toţi cetăţenii români/UE care doresc să continue să beneficieze de drepturile conferite de legislaţia UE trebuie să depună cerere pentru obţinerea statutului settled/pre-settled.
Acordul dintre Marea Britanie şi UE privind drepturile cetăţenilor conţine următoarele prevederi:
 
1. Cetăţenii europeni care au reşedinţa legală în Marea Britanie sau care se vor stabili în această ţară până la sfârşitul perioadei de tranziţie (31 decembrie 2020) vor putea continua să locuiască în Marea Britanie şi să beneficieze de drepturile conferite de legislaţia europeană, în baza obţinerii unui nou statut (settled/pre-settled status). Cererile trebuie depuse în termen de cel mult 6 luni de la încheierea perioadei de tranziţie (30 iunie 2021).
 
1.1 Cetăţenii UE care au avut reşedinţa legală fără întrerupere timp de 5 ani pe teritoriul Marii Britanii vor putea solicita un drept de şedere pe termen nedeterminat, respectiv statutul settled.
1.2 Cetăţenii UE care nu au acumulat 5 ani de reşedinţă legală vor putea solicita statutul pre-settled. Aceştia vor putea să rămână în Marea Britanie şi să se bucure de aceleaşi drepturi până la acumularea celor 5 ani necesari pentru dobândirea statutului settled. După îndeplinirea acestei condiţii, aceştia vor trebui să depună o nouă cerere în vederea obţinerii statutului settled.
 
2. Membrii de familie ai cetăţenilor UE care locuiesc deja sau se alătură acestora în Marea Britanie până la finalul perioadei de tranziţie vor putea, de asemenea, să solicite statutul settled, în aceleaşi condiţii. După finalul perioadei de tranziţie, membrii apropiaţi de familie (soţi, parteneri civili, părinţi şi bunici aflaţi în întreţinere, copii aflaţi în întreţinere) vor putea să se alăture cetăţenilor UE şi vor putea beneficia de aceleaşi drepturi, dacă relaţia de familie exista la data de 31 decembrie 2020. Statutul membrilor viitori de familie se află pe agenda negocierilor privind relaţia viitoare UE-UK.
 

3. Cetăţenii UE din Marea Britanie care deţin deja un permis de şedere permanentă trebuie să solicite preschimbarea (gratuită) a acestuia într-un nou document care să ateste deţinerea noului statut special (settled status).
 
4. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au ajuns la un acord privind continuarea aplicării tuturor principiilor de coordonare a sistemelor de securitate socială pe toată durata vieţii beneficiarilor Acordului de retragere, în conformitate cu Regulamentul nr. 883/2004 şi 987/2009 (totalizarea perioadelor de asigurare, exportul prestaţiilor familiale pe toată durata vieţii persoanelor, agregarea pensiilor etc.).

 
5. Toate calificările profesionale obţinute sau în curs de obţinere înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie (31 decembrie 2020) vor fi recunoscute de către cele două părţi.
Negocierile cu privire la statutul cetăţenilor UE/români care vor dori să se stabilească în Marea Britanie după 31 decembrie 2020 fac obiectul unui acord privind relaţiile viitoare UE-UK şi vor începe efectiv după data retragerii Marii Britanii din UE.
 
La 30 martie 2019, a devenit operaţional sistemul digital de înregistrare a cetăţenilor europeni şi a membrilor de familie ai acestora care doresc să rămână în Marea Britanie după Brexit. Autorităţile britanice au informat că intenţionează să folosească acest sistem inclusiv în cazul unei retrageri fără acord a UK din UE (scenariul no-deal).
 
Cetăţenii europeni vor putea depune cererile pentru obţinerea noului statut până la data de 30 iunie 2021 (6 luni după sfârşitul tranziţiei fiind o perioadă de graţie) sau până la data de 31 decembrie 2020 în cazul unei retrageri fără acord.
 
Documentul care certifică noul statut va fi singurul document care va atesta reşedinţa legală a cetăţenilor europeni în Marea Britanie după 31 decembrie 2020, iar în baza acestuia cetăţenii europeni vor putea continua să locuiască, să studieze, să muncească, să aibă acces la serviciile şi beneficiile publice şi să solicite cetăţenia britanică.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ligia Deca a semnat un nou ordin de ministru! „A fost o prioritate pentru mandatul meu“

31 Jul 2023 1156

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2017. „Afară din UE?“ de Răzvan-Mihai Ursu, clasa a XI-a C

05 May 2023 651

31 ianuarie 1953. Ovidiu Lipan „Țăndărică" împlinește astăzi 68 de ani

31 Jan 2022 1420

Direcția Regională Vamală Galați Procedura aplicată coletelor sosite din Marea Britanie. Cât plătiți în plus la vamă pentru un colet din străinătate

21 Dec 2021 1682

Primul Crăciun după BREXIT Modificări la vămuire. Aștepţi colet din afară, de sărbători? Iată ce trebuie să ştii

09 Dec 2021 2196

Noi reguli pentru mașinile cu volan pe dreapta. Ce lege se aplică de la 1 ianuarie

02 Jan 2021 2245

Klaus Iohannis "Acordul post-Brexit va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români"

24 Dec 2020 1719

Casa Națională de Sănătate Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

11 Dec 2020 1187

Klaus Iohannis „Pentru România este foarte important ca în faza de tranziţie să folosim gazul natural, cel din Marea Neagră“

15 Oct 2020 1759

Klaus Iohannis „Avem o relaţie foarte bună cu Marea Britanie și vom reuşi destul de bine să avansăm în domeniul bilateral“ (video)

07 Feb 2020 2279

Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa Marea Britanie a ieşit din UE. A fost primul pas. Credeţi că este un început al apusului Uniunii Europene?

03 Feb 2020 3852

Klaus Iohannis Cetățenii români din Regatul Unit vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile

31 Jan 2020 2018

Acordul pentru Brexit a fost aprobat de Parlamentul European

29 Jan 2020 1904

Camera Comunelor a aprobat Acordul Retragerii Marii Britanii din UE

09 Jan 2020 2083

Marea Britanie iese din UE pe 31 ianuarie 2020

20 Dec 2019 2532