De la 1 septembrie, ANPC introduce cazierul contravențional pentru evitarea încălcărilor repetate


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor anunță următoarele măsuri menite să îmbunătățească actul de control, să asigure și să întărească abordarea unitară a acestuia la nivel național și să împiedice încălcările repetate ale operatorilor economici.

În acord cu hotărârile pronunțate de către instanțele de judecată, în cauzele din domeniul protecției consumatorilor, ce au în vedere principiul proporționalității aplicării sancțiunii, conform căruia „ dacă operatorul economic a mai fost sancționat anterior cu avertisment se au în vedere și circumstanțele personale ale contravenientului”, sens în care, se poate aplica sancțiunea cu amendă contravențională. La stabilirea sancțiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeași abatere operatorul economic a mai fost sancționat cu avertisment, agentul constatator va avea în vedere cazierul contravențional precum și aplicarea eventualelor sancțiuni contravenționale complementare.

Cazierul contravențional se va implementa începând cu data de 1 septembrie 2019 și va permite identificarea operatorilor economici și a faptelor pentru care s-au aplicat deja sancțiunea avertismentului, astfel încât la o nouă încălcare, aceasta să nu mai fie repetată.

Experiența dobândită în cadrul controalelor realizate de către comisarii ANPC în decursul timpului a arătat că probele ( foto și video ) obținute în aceste situații au fost esențiale în câștigarea unor procese în instanță, in baza proceselor verbale de constatare a contravenției încheiate cu această ocazie.

ANPC respectă prevederile legale în ceea ce privește legislația în vigoare modificând procedura de control prin luarea unor măsuri legale necesare pentru a asigura că filmarea și fotografierea în cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, și fără a i se solicita acestuia un acord prelabil în vedere preconstituirii de probe.

ANPC va lua toate măsurile necesare în vederea asigurării că toate echipele de control sunt dotate din punct de vedere tehnic cu echipamente necesare pentru filmare și fotografiere.

”Măsurile anunțate astăzi se înscriu în abordarea de control unitară la nivel național și în politica de toleranță zero a ANPC față de încălcările legislației de către comercianți, în special în privința celor repetate. Nu mai vrem să ignorăm ”perseverența” unor comercianți în a produce iar și iar aceleași neplăceri consumatorilor și suntem gata să le arătăm acestora că și Autoritatea este gata să persevereze și să performeze în a le opri orice încercare de încălcare a legii”, a declarant Horia-Miron Constantinescu, Președintele ANPC.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiune de control în mai multe stații ale OMV Petrom! Ce nereguli au găsit comisarii ANPC (GALERIE FOTO)

12 Mar 2024 859

Firma deținută de Adriana Strutinsky, fosta soție a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, la judecată cu Protecția Consumatorilor. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Constanța

27 Jan 2024 988

Mega Image și Lidl, sub lupa ANPC Verificări extinse asupra originii și calității produselor românești. Nereguli și opriri temporare (FOTO+VIDEO)

10 Jan 2024 887

Oprire temporară de prestări de servicii la puncte de lucru din Constanța și Tulcea ANPC a controlat sute de magazine Lidl din toată țara și a aplicat amenzi! (FOTO+VIDEO)

31 Oct 2023 1234

Enel Energie nu a primit până în prezent decizia de sancţionare de la ANPC

20 Oct 2023 967

Amendă de peste 10 milioane de euro aplicată de ANPC societății Enel Energie SA! Ce nereguli au fost constatate

20 Oct 2023 786

Amenzi la Kaufland ANPC a amendat cu peste 1,7 milioane de lei, zeci de magazine din toată țara, într-o singură zi (FOTO)

14 Oct 2023 1146

ANPC, precizări despre Wizz Air. Un număr important de pasageri români, prejudiciați

05 Oct 2023 831

ANPC descoperă nereguli în sute de magazine Mega Image! Amenzi aplicate și magazine propuse spre închidere (FOTO)

27 Sep 2023 1547

Control ANPC la Taverna Racilor din București. Ce au descoperit autoritățile (FOTO)

19 Sep 2023 6349

Un cămin de bătrâni din București, închis de autorități, funcționa ilegal. Ce măsuri au luat comisarii ANPC

23 Aug 2023 1589

Control ANPC la Mega Image! Ce au descoperit comisarii (FOTO)

11 Aug 2023 1190

Control al comisarilor ANPC la Restaurantul Mozzafiato din Constanța. Ce nereguli au fost constatate (GALERIE FOTO)

04 Aug 2023 1297

ANPC sancționează alte 8 bănci din România

25 May 2023 1160

Sute de centre de îngrijire a vârstnicilor din toată țara, amendate de ANPC. Nereguli grave! (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2023 1619