De Ziua Aviației Române, ministrul Apărării aduce un omagiu militarilor decedați în catastrofa aeriană din județul Constanța

Ministrul Apărării Vasile Dîncu. foto: Facebook/Vasile DîncuMinistrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu a transmis astăzi un mesaj cu prilejul aniversării forțelor Aeriene Române. 

„În fiecare an la 20 iulie, sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul ne aduce mai aproape de aviatorii români, deopotrivă militari sau civili, care sărbătoresc, cu acest prilej, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
Aviaţia militară s-a născut și dezvoltat din minți agere și brațe puternice, din curaj și perseverență, din lacrimi, suferință și sacrificii, și, mai presus de toate, din dragoste de zbor și de Țară.
Personalul aeronautic militar a participat, încă de la înființarea acestei categorii de forțe, la toate marile conflagrații în care țara noastră a fost angrenată în secolul trecut, contribuţia lor fiind de multe ori decisivă în obținerea victoriei. Din păcate, prețul acestor misiuni a fost plătit, de multe ori, cu sânge“ - a precizat ministrul Vasile Dîncu.


Ministrul a adus aminte și de militarii decedați în dublul accident aviatic din luna martie din județul Constanța când un elicopter și un avion s-au prăbușit la scurt timp unul după altul. Opt militari au pierit atunci.

„Doresc să aduc un omagiu în primul rând celor opt militari pe care i-am pierdut, la datorie, în luna martie a acestui an, în catastrofa aeriană din județul Constanța. Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Ei s-au alăturat întru eternitate galeriei eroilor aerului căzuți pentru România, în toate timpurile, care au apărat, până la sacrificiul suprem, porţile albastre ale țării noastre“ - a precizat ministrul Vasile Dîncu.


Ministrul a amintit și de situația din Ucraina. 

„Situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina şi implicaţiile acestui război pentru securitatea euro-atlantică necesită continuarea procesului de adaptare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei la noul context de securitate care se conturează la nivel regional începând din 24 februarie.

Deciziile importante luate la Summit-ul de la Madrid au adus regiunea Mării Negre în centrul atenției planificatorilor strategici ai Alianței, care vor echilibra, în perioada următoare, postura de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe întregul flanc estic. Noul Concept Strategic a creat premisele pentru o construcție de securitate durabilă și robustă de la Marea Baltică la Marea Neagră, care va aborda în mod unitar și eficient dispunerea forțelor aliate în țările NATO aflate în proximitatea zonei de conflict, prin pre-poziționarea de tehnică și echipamente defensive esențiale și construirea unei infrastructuri de sprijin pe întregul flanc. Aliații noștri se află deja aici, iar contribuția lor va crește gradual în perioada imediat următoare“ - se mai arată în mesajul lui Vasile Dîncu.


Ministrul a mai menționat și despre investițiile făcute de România în apărare.

„În mod evident, apărarea începe de acasă, iar Forțele Aeriene Române, alături de celelalte categorii de forțe ale armatei noastre, au contribuit în mod direct, cu misiuni și sarcini îndeplinite exemplar, la întărirea permanentă a capacității de apărare a țării noastre, și-au adaptat timpul de reacţie la un ritm operaţional crescut şi au continuat misiunile şi antrenamentele executate în comun cu partenerii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, atât în ceea ce priveşte executarea misiunilor de Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 proprii, cât şi executarea misiunilor din cadrul Activităţilor de Vigilenţă întărită și de Poliție Aeriană Întărită, alături de celelalte aeronave de luptă ale partenerilor din Germania, Italia, Marea Britanie sau Statele Unite al Americii.

Continuăm, în acelaşi timp, în baza alocărilor de 2% din PIB asigurate în ultimii cinci ani și ridicarea acestui nivel, începând din 2023, la 2,5% din PIB, eforturile de retehnologizare a Forțelor Aeriene cu sisteme și tehnică moderne, interoperabile și integrate, care să asigure saltul necesar pentru a putea aborda cu succes provocările actuale dar, mai ales, viitoare.
În cadrul programelor esențiale de înzestrare pentru aviația militară, amintim, în primul rând, avionul multirol, care va fi completat, în curând, cu încă două escadrile, prin achiziția, modernizarea și operaționalizarea a încă 32 de aeronave F-16, ceea ce va deschide calea către etapa finală, respectiv dotarea cu aeronave de generația a V-a.

La fel de importantă pentru securitatea țării și a teritoriului aliat este și continuarea programului „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare – PATRIOT”, un sistem testat în luptă și capabil să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale pe care rachetiştii sol-aer deja îl exploatează și se pregătesc pentru recepționarea următoarelor sisteme aferente acestui proiect.

Discutăm, totodată, și de modernizarea avioanelor şcoală IAR-99 sau de continuarea înzestrării cu radare de cercetare moderne, indispensabile în asigurarea avertizării timpurii realizate prin supravegherea permanentă a spaţiului aerian naţional şi parte importantă a misiunii de onoare a Forţelor Aeriene Române – apărarea spaţiului aerian al României, integrat în spaţiul aerian al Alianţei Nord Atlantice, precum și de alte achiziții de tehnică modernă, care se află în planificare și pregătire.

Dragi piloţi, personal navigant, artileriști, radiolocatoriști, personal civil şi auxiliar din Forţele Aeriene ale României,
Sunteţi, astăzi, în prima linie la frontierele Țării, vigilenți, atenți în fiecare clipă, gata de o reacție cât mai clară și rapidă, în acord cu prevederile tratatelor la care România este parte. Știu că această capacitate vă este testată periodic și, alături de forţele aeriene aliate care ne susţin, aţi reuşit să protejați cu succes spaţiul aerian românesc și o veți face în continuare, cu același ridicat simț al datoriei.

Doresc să vă mulțumesc pentru că faceţi din cerul României un spaţiu paşnic şi sigur, în special în contextul de securitate actual și să vă transmit că atât Țara cât și Alianţa Nord-Atlantică se bazează pe dumneavoastră!
Astăzi, de hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forțelor Aeriene Române, urez personalului aeronautic și celor care încadrează unitățile de apărare antiaeriană și de radiolocație, militari și civili din Forțele Aeriene Române, în activitate, în rezervă sau în retragere, la mulţi ani, sănătate şi CER SENIN!
La mulţi ani Forţelor Aeriene Române!“ - a mai precizta ministrul Vasile Dîncu


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Un nou accident aviatic în România. Al doilea în ultimele 24 de ore. Două victime (GALERIE FOTO)

28 Aug 2022 875

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a preluat ancheta în cazul avionului prăbușit în județul Giurgiu

28 Aug 2022 722

UPDATE Incident aviatic pe Aeroport Mihail Kogălniceanu din Constanța! (GALERIE FOTO)

16 Jul 2022 2573

MApN Comemorare a militarilor decedați în accidentele aviatice de la Tuzla și Buzău. „Cinste şi onoare memoriei Eroilor noştri!”

05 Jul 2022 532

Monument comemorativ pentru militarii decedați în accidentul aviatic din 2 martie 2022, amplasat în Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Jun 2022 1357

Rudele militarilor care au murit în judeţul Sibiu cer 12 milioane de euro de la MApN. Când s-ar putea da verdictul

24 May 2022 1608

„Mi-ai lipsit ieri, îmi lipsești azi, îmi vei lipsi și mâine“ Mesaj emoţionant al soţiei unuia dintre militarii decedaţi în tragedia aviatică din judeţul Constanţa după parastasul de 40 de zile

10 Apr 2022 2751

Pompierii în alertă! Posibil accident aviatic într-o pădure din Bacău

28 Mar 2022 1017

„Aviatorul n-o să moară! A decolat, dar nu mai vine!“ Doliu în Aviația Română! Cine este pilotul decedat în accidentul aviatic din județul Prahova

26 Mar 2022 4743

Incident nefericit în timpul înmormântării militarilor în Cimitirul Eroilor din Constanța. A intervenit echipajul SMURD

05 Mar 2022 113995

LIVE VIDEO+TEXT. Constanța Militarii decedați în accidentele aviatice din județul Constanța, conduși pe ultimul drum. Sute de persoane, participă la funeralii (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Mar 2022 6876

MApN Șase militari dintre cei opt căzuți la datorie vor fi înmormântați în Cimitirul Eroilor din Municipiul Constanța.

04 Mar 2022 1243

Trupurile militarilor decedați în dublul accident aviatic din județul Constanța, ridicate de la morgă. Unde vor fi înmormântați (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Mar 2022 2355

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, participă mâine la înmormântarea militarilor decedați în județula Constanța

04 Mar 2022 1094

UPDATE Militarii decedați în cele două evenimente aviatice din județul Constanța, conduși mâine pe ultimul drum

04 Mar 2022 4426