De Ziua Aviației Române, ministrul Apărării aduce un omagiu militarilor decedați în catastrofa aeriană din județul Constanța

Ministrul Apărării Vasile Dîncu. foto: Facebook/Vasile DîncuMinistrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu a transmis astăzi un mesaj cu prilejul aniversării forțelor Aeriene Române. 

„În fiecare an la 20 iulie, sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul ne aduce mai aproape de aviatorii români, deopotrivă militari sau civili, care sărbătoresc, cu acest prilej, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.
Aviaţia militară s-a născut și dezvoltat din minți agere și brațe puternice, din curaj și perseverență, din lacrimi, suferință și sacrificii, și, mai presus de toate, din dragoste de zbor și de Țară.
Personalul aeronautic militar a participat, încă de la înființarea acestei categorii de forțe, la toate marile conflagrații în care țara noastră a fost angrenată în secolul trecut, contribuţia lor fiind de multe ori decisivă în obținerea victoriei. Din păcate, prețul acestor misiuni a fost plătit, de multe ori, cu sânge“ - a precizat ministrul Vasile Dîncu.


Ministrul a adus aminte și de militarii decedați în dublul accident aviatic din luna martie din județul Constanța când un elicopter și un avion s-au prăbușit la scurt timp unul după altul. Opt militari au pierit atunci.

„Doresc să aduc un omagiu în primul rând celor opt militari pe care i-am pierdut, la datorie, în luna martie a acestui an, în catastrofa aeriană din județul Constanța. Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Ei s-au alăturat întru eternitate galeriei eroilor aerului căzuți pentru România, în toate timpurile, care au apărat, până la sacrificiul suprem, porţile albastre ale țării noastre“ - a precizat ministrul Vasile Dîncu.


Ministrul a amintit și de situația din Ucraina. 

„Situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina şi implicaţiile acestui război pentru securitatea euro-atlantică necesită continuarea procesului de adaptare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei la noul context de securitate care se conturează la nivel regional începând din 24 februarie.

Deciziile importante luate la Summit-ul de la Madrid au adus regiunea Mării Negre în centrul atenției planificatorilor strategici ai Alianței, care vor echilibra, în perioada următoare, postura de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe întregul flanc estic. Noul Concept Strategic a creat premisele pentru o construcție de securitate durabilă și robustă de la Marea Baltică la Marea Neagră, care va aborda în mod unitar și eficient dispunerea forțelor aliate în țările NATO aflate în proximitatea zonei de conflict, prin pre-poziționarea de tehnică și echipamente defensive esențiale și construirea unei infrastructuri de sprijin pe întregul flanc. Aliații noștri se află deja aici, iar contribuția lor va crește gradual în perioada imediat următoare“ - se mai arată în mesajul lui Vasile Dîncu.


Ministrul a mai menționat și despre investițiile făcute de România în apărare.

„În mod evident, apărarea începe de acasă, iar Forțele Aeriene Române, alături de celelalte categorii de forțe ale armatei noastre, au contribuit în mod direct, cu misiuni și sarcini îndeplinite exemplar, la întărirea permanentă a capacității de apărare a țării noastre, și-au adaptat timpul de reacţie la un ritm operaţional crescut şi au continuat misiunile şi antrenamentele executate în comun cu partenerii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, atât în ceea ce priveşte executarea misiunilor de Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 proprii, cât şi executarea misiunilor din cadrul Activităţilor de Vigilenţă întărită și de Poliție Aeriană Întărită, alături de celelalte aeronave de luptă ale partenerilor din Germania, Italia, Marea Britanie sau Statele Unite al Americii.

Continuăm, în acelaşi timp, în baza alocărilor de 2% din PIB asigurate în ultimii cinci ani și ridicarea acestui nivel, începând din 2023, la 2,5% din PIB, eforturile de retehnologizare a Forțelor Aeriene cu sisteme și tehnică moderne, interoperabile și integrate, care să asigure saltul necesar pentru a putea aborda cu succes provocările actuale dar, mai ales, viitoare.
În cadrul programelor esențiale de înzestrare pentru aviația militară, amintim, în primul rând, avionul multirol, care va fi completat, în curând, cu încă două escadrile, prin achiziția, modernizarea și operaționalizarea a încă 32 de aeronave F-16, ceea ce va deschide calea către etapa finală, respectiv dotarea cu aeronave de generația a V-a.

La fel de importantă pentru securitatea țării și a teritoriului aliat este și continuarea programului „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare – PATRIOT”, un sistem testat în luptă și capabil să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale pe care rachetiştii sol-aer deja îl exploatează și se pregătesc pentru recepționarea următoarelor sisteme aferente acestui proiect.

Discutăm, totodată, și de modernizarea avioanelor şcoală IAR-99 sau de continuarea înzestrării cu radare de cercetare moderne, indispensabile în asigurarea avertizării timpurii realizate prin supravegherea permanentă a spaţiului aerian naţional şi parte importantă a misiunii de onoare a Forţelor Aeriene Române – apărarea spaţiului aerian al României, integrat în spaţiul aerian al Alianţei Nord Atlantice, precum și de alte achiziții de tehnică modernă, care se află în planificare și pregătire.


Dragi piloţi, personal navigant, artileriști, radiolocatoriști, personal civil şi auxiliar din Forţele Aeriene ale României,
Sunteţi, astăzi, în prima linie la frontierele Țării, vigilenți, atenți în fiecare clipă, gata de o reacție cât mai clară și rapidă, în acord cu prevederile tratatelor la care România este parte. Știu că această capacitate vă este testată periodic și, alături de forţele aeriene aliate care ne susţin, aţi reuşit să protejați cu succes spaţiul aerian românesc și o veți face în continuare, cu același ridicat simț al datoriei.

Doresc să vă mulțumesc pentru că faceţi din cerul României un spaţiu paşnic şi sigur, în special în contextul de securitate actual și să vă transmit că atât Țara cât și Alianţa Nord-Atlantică se bazează pe dumneavoastră!
Astăzi, de hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forțelor Aeriene Române, urez personalului aeronautic și celor care încadrează unitățile de apărare antiaeriană și de radiolocație, militari și civili din Forțele Aeriene Române, în activitate, în rezervă sau în retragere, la mulţi ani, sănătate şi CER SENIN!
La mulţi ani Forţelor Aeriene Române!“ - a mai precizta ministrul Vasile Dîncu


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prefectul județului Constanța, la comemorarea militarilor decedați în dublul accident aviatic - „A rămas multă durere în sufletele celor apropiați“

02 Mar 2024 566

Constanța Pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbușită în urmă cu doi ani, comemorat la locul tragediei (GALERIE FOTO)

02 Mar 2024 1023

LIVE VIDEO Militarii decedați în dublul accident aviatic din apropiere de Cogealac, comemorați la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 1930

„Ziua fatidică de 2 martie 2022 are încă ecouri în inima oricărui militar“ - Se împlinesc doi ani de la prăbușirea unui avion și a unui elicopter în județul Constanța

02 Mar 2024 854

Se împlinesc doi ani de la dublul accident aviatic din județul Constanța! Opt militari au murit (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 1882

Un avion militar rusesc cu zeci de prizonieri ucraineni la bord s-a prăbuşit!

24 Jan 2024 872

Cinci persoane au murit după impactul dintre un avion al Gărzii de Coastă japoneze cu un avion de pasageri

02 Jan 2024 767

15 decembrie 2014, accident aviatic în zona lacului Siutghiol Patru salvatori SMURD au murit. Cum s-a produs tragedia

15 Dec 2023 1535

Cinste și onoare memoriei lor! Se împlinesc 9 ani de la un tragic accident aviatic soldat cu moartea a nouă militari

21 Nov 2023 1001

Un avion s-a prăbușit în Amazonia. Mai mulți morți

17 Sep 2023 850

Un avion s-a prăbușit pe o şosea din centrul Malaeziei. Mai mulți morți (VIDEO)

17 Aug 2023 1028

UPDATE. Accident aviatic grav! Pilotul a murit

22 Jul 2023 3580

13 ani de la tragedia aviatică de la Tuzla! 12 militari au pierit într-un cumplit accident (GALERIE FOTO)

05 Jul 2023 1015

Minune în Columbia Copii dispăruţi de o lună în junglă, în urma unui accident aviatic, au fost găsiţi în viaţă

10 Jun 2023 1969

Unul dintre militarii din elicopterul prăbușit în județul Constanța ar fi împlinit astăzi 45 de ani

12 Mar 2023 2958