Decizie a CCR Iohannis trebuie să desemneze un alt premier. Există conflict juridic privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier


Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

 Iată ce spune un comunicat de presă din partea CCR:

În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatuluişi de președintele Camerei Deputaților. În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatuluiși a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.

2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului.•Argumentele reținute în motivarea soluțieipronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PSD renunță la moțiunea de cenzură. Ce spune liderul deputaților, Alfred Simonis

31 Aug 2020 3402

Curtea Constituţională dezbate astăzi sesizarea privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier

24 Feb 2020 1862

Guvernul va emite ordonanţă de urgenţă pentru a rezolva problemele generate de OUG 51

29 Jan 2020 1622

CCR discută sesizarea PNL privind votul din Parlament în cazul lui Ponta

10 Jul 2015 1958