Declaraţie pe propria răspundere pentru săvârşirea botezului în timpul postului. Câte astfel de cazuri au fost la Constanţa

Nişte părinţi din Constanţa care s-au decis că ar fi un moment oportun să îşi boteze creştineşte copilul în timpul postului au primit de la paroh o declaraţie pe propria răspundere ce trebuie completată şi ataşată la dosarul care ar trebui depus la Arhiepiscopie. Practic, prin acea declaraţie, atât părinţii, cât şi naşii, îşi asumă că nu vor da petrecere cu muzică şi mâncare de dulce. Fără declaraţia scrisă că părinţii nu vor organiza petrecerea de botez, nu se poate lua în calcul un botez în perioada postului.
 
Părinţii sunt revoltaţi de această metodă pe care Arhiepiscopia Tomisului din Constanţa o foloseşte pentru a putea oficia slujba de botezal copiilor. Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a precizat pentru ZIUA de Constanţa că de la începutul anului au fost depuse şi acceptate de către Arhiepiscopie până la cinci astfel de declaraţii. Mai precis, sunt acceptate cazuri extreme: fie părinţii se mută şi vor să îşi boteze copilul, fie cel mic sau părinţii acestuia suferă de o boală.
 
În acea declaraţie la care am făcut referire apare următorul text: „Înţelegem că o petrecere organizată după oficierea Tainei Sf. Botez este împotriva rânduielilor de post ale Sfintei noastre Biserici şi s-ar produce sminteală, de aceea făgăduim să respectăm hotărârea Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului şi declarăm pe propria răspundere, în faţa lui Dumnezeu, că nu vom organiza nicio petrecere cu mâncare de dulce sau cu muzică şi dans (care, prin nota lor de veselie, nu se potrivesc cu caracterul sobru al zilelor de post) după oficierea botezului”.
 
Odată depus dosarul la Arhiepiscopie, în urma discuţiilor din cadrul Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului va fi sau nu acceptată oficierea slujbei de botez. Tot purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a precizat că mulţi părinţi caută mai întâi restaurantul, apoi solicită la biserică oficierea slujbei, iar suprapunerea cu perioada postului nu este un motiv temeinic pentru a accepta ca botezul să aibă loc la acel moment.
 

Membrii Consiliului Eparhial

 
Din Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului fac parte următorii: ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, vicar administrativ - arhim. Mitu Cosma, secretar eparhial - pr. Boc Alin Constantin, consilier administrativ bisericesc - pr. Stoichin Ciprian, consilier economic - pr. Banu Claudiu, consilier juridic - pr. Ilie Petre, consilier cultural - Roman Valeriu, consilier tehnic - pr. Rusu Florin Grigore, consilier social misionar - pr. Rusnac Vasile, Consilier Programe Dezvoltare - pr. Nadoleanu Gheorghe, consilier comunicare - pr. Tănăsescu Eugen, inspector bisericesc - pr. Ioniţă Florin, şef Audit - pr. Poalelungi Neculai, Exarh - arhim. Andrei Tudor.

 
Posturile mari din timpul anului 2019

 
1. 11 aprilie - 28 aprilie - Postul Paştelui, cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi mari din an. Acesta durează 40 de zile şi este precedat de Săptămâna Albă sau a Brânzei.
 
2. 22 iunie - 29 iunie - Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cei care s-au ostenit pentru vestirea Evangheliei şi pentru răspândirea credinţei creştine.
 
3. 1 august - 15 august - Postul Adormirii Maicii Domnului, care se ţine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu şi care durează două săptămâni. Din 1 la 15 august.
4. 14 noiembrie - 25 decembrie - Postul Crăciunului. Lăsatul-secului este serbat pe 14 noiembrie.

 
O situaţie specială este perioada dintre Crăciun şi Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie). Se spune că botezul n-ar trebui ţinut în această perioadă, pentru că o astfel de petrecere ar reprezenta o abatere de la sfinţenia acelor zile. Se recomandă o discuţie asta cu preotul care va oficia ceremonia, pentru a avea o certitudine.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului are un nou purtător de cuvânt

03 Aug 2023 4955

Aneta Badiu, conexiuni cu IPS Teodosie, Tel Aviv și Chișinău (DOCUMENTE)

02 Aug 2023 5393

LIVE VIDEO. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului„Mâine ne vom întâlni cu asiguratorul. Sunt pagube însemnate“ (VIDEO)

17 Oct 2022 1751

Eugen Tănăsescu - „Clădirea este patrimoniu, dar acolo erau mai multe bunuri personale ale preoților” (VIDEO)

15 Oct 2022 3119

S-a înființat Armonia Corala Bărbătească SRL. Ce spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

26 Aug 2022 1557

ZIUA LIVE. Există magie albă? Ce spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

11 Aug 2022 2442

ZIUA LIVE. Se cere pedepsirea celor ce fac glume pe seama Bisericii. Poziția Arhiepiscopiei Tomisului

09 Aug 2022 2097

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, condamnat în primă instanță! Când se va pronunța Curtea de Apel

19 Jul 2022 1197

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, despre geamandurile în formă de cruce "Nu sperie pe nimeni, domnule Arafat, ci e invers"

16 Jun 2022 2035

ÎPS Teodosie, despre blestemul preoţesc. „Când am venit în Dobrogea, am făcut o slujbă pentru ridicarea blestemelor puse de preoţi“

08 Jun 2022 11301

LIVE VIDEO ÎPS Teodosie, despre vizita de azi la IPJ Constanța- „E vorba de un denunț calomnios care nu mă privește“

07 Apr 2022 1746

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va contesta decizia de carantinare

25 Jan 2022 1303

UPDATE Metodă modernă de a dona la Arhiepiscopia Tomisului. Numele credincioșilor, pomenite la slujba online (video)

17 Oct 2021 2785

Arhiepiscopia Tomisului, dată în judecată de Fundația Internațională Dimitrie Cantemir. „Nici noi nu știm prea bine despre ce este vorba“

08 Jul 2021 1956

Parohie din Arhiepiscopia Tomisului, reclamantă la Tribunalul Constanța. Ce se întâmplă azi

29 Jun 2021 2195