Declaraţie pe propria răspundere pentru săvârşirea botezului în timpul postului. Câte astfel de cazuri au fost la Constanţa

Nişte părinţi din Constanţa care s-au decis că ar fi un moment oportun să îşi boteze creştineşte copilul în timpul postului au primit de la paroh o declaraţie pe propria răspundere ce trebuie completată şi ataşată la dosarul care ar trebui depus la Arhiepiscopie. Practic, prin acea declaraţie, atât părinţii, cât şi naşii, îşi asumă că nu vor da petrecere cu muzică şi mâncare de dulce. Fără declaraţia scrisă că părinţii nu vor organiza petrecerea de botez, nu se poate lua în calcul un botez în perioada postului.
 
Părinţii sunt revoltaţi de această metodă pe care Arhiepiscopia Tomisului din Constanţa o foloseşte pentru a putea oficia slujba de botezal copiilor. Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a precizat pentru ZIUA de Constanţa că de la începutul anului au fost depuse şi acceptate de către Arhiepiscopie până la cinci astfel de declaraţii. Mai precis, sunt acceptate cazuri extreme: fie părinţii se mută şi vor să îşi boteze copilul, fie cel mic sau părinţii acestuia suferă de o boală.
 
În acea declaraţie la care am făcut referire apare următorul text: „Înţelegem că o petrecere organizată după oficierea Tainei Sf. Botez este împotriva rânduielilor de post ale Sfintei noastre Biserici şi s-ar produce sminteală, de aceea făgăduim să respectăm hotărârea Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului şi declarăm pe propria răspundere, în faţa lui Dumnezeu, că nu vom organiza nicio petrecere cu mâncare de dulce sau cu muzică şi dans (care, prin nota lor de veselie, nu se potrivesc cu caracterul sobru al zilelor de post) după oficierea botezului”.
 
Odată depus dosarul la Arhiepiscopie, în urma discuţiilor din cadrul Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului va fi sau nu acceptată oficierea slujbei de botez. Tot purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a precizat că mulţi părinţi caută mai întâi restaurantul, apoi solicită la biserică oficierea slujbei, iar suprapunerea cu perioada postului nu este un motiv temeinic pentru a accepta ca botezul să aibă loc la acel moment.
 

Membrii Consiliului Eparhial

 
Din Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului fac parte următorii: ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, vicar administrativ - arhim. Mitu Cosma, secretar eparhial - pr. Boc Alin Constantin, consilier administrativ bisericesc - pr. Stoichin Ciprian, consilier economic - pr. Banu Claudiu, consilier juridic - pr. Ilie Petre, consilier cultural - Roman Valeriu, consilier tehnic - pr. Rusu Florin Grigore, consilier social misionar - pr. Rusnac Vasile, Consilier Programe Dezvoltare - pr. Nadoleanu Gheorghe, consilier comunicare - pr. Tănăsescu Eugen, inspector bisericesc - pr. Ioniţă Florin, şef Audit - pr. Poalelungi Neculai, Exarh - arhim. Andrei Tudor.

 
Posturile mari din timpul anului 2019

 
1. 11 aprilie - 28 aprilie - Postul Paştelui, cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi mari din an. Acesta durează 40 de zile şi este precedat de Săptămâna Albă sau a Brânzei.
 
2. 22 iunie - 29 iunie - Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cei care s-au ostenit pentru vestirea Evangheliei şi pentru răspândirea credinţei creştine.
 
3. 1 august - 15 august - Postul Adormirii Maicii Domnului, care se ţine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu şi care durează două săptămâni. Din 1 la 15 august.
4. 14 noiembrie - 25 decembrie - Postul Crăciunului. Lăsatul-secului este serbat pe 14 noiembrie.

 
O situaţie specială este perioada dintre Crăciun şi Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie). Se spune că botezul n-ar trebui ţinut în această perioadă, pentru că o astfel de petrecere ar reprezenta o abatere de la sfinţenia acelor zile. Se recomandă o discuţie asta cu preotul care va oficia ceremonia, pentru a avea o certitudine.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului şi ITM Constanţa au ajuns în instanţă. Ce contestă instituţia clerică

29 Mar 2019 1835

Arhiepiscopia Tomisului „Licitația pentru valorificarea bisericii din Bugeac s-a anulat“

11 Mar 2019 1145

Biserica „Izvorul Tămăduirii“ nu va mai fi relocată în parcarea din Tomis 3. Ce spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului (galerie foto)

07 Jul 2018 4666

Preoții și-au făcut o rețea de socializare tip Facebook. Printre utilizatori și un slujitor al Domnului din Constanța

23 Jan 2018 1324

Vedete din România, cununate, pe plaja din 2 Mai, de un preot caterisit

22 May 2017 3180

Atac la un schit situat în câmp, în Constanţa. Călugăr bătut şi legat. Povestea schitului. Ce spune Arhiepiscopia Tomisului (galerie foto şi video)

12 May 2017 9897

Lumina Sfântă de la Ierusalim, la Constanţa. Pe cine a delegat Arhiepiscopia Tomisului să preia Lumina şi cum ajunge în parohii

15 Apr 2017 4936

Nemulțumiri. Încă o biserică se va construi în zona Tomis III (galerie foto)

30 Mar 2017 12359

Cine poate fi preot paroh? Cum poate fi schimbat un preot paroh şi de ce? Iată ce spune statutul BOR!

09 Mar 2017 7462

Cum se face relocarea Bisericii „Sfântul Mucenic Haralambie“. Vom avea parte de un proiect grandios? (galerie foto)

07 Feb 2017 2972

Info-sud-est.ro Despre ipocrizie și manipulare. Cazul preotului Eugen Tănăsescu

27 Oct 2016 4910

Cu acordul Primăriei Constanţa Un nou lăcaş de cult în Mamaia, iar Capela Tinerilor ar putea deveni biserică!

20 Apr 2016 5289

Situaţie fără precedent la Constanţa Biserica „Sfântul Mucenic Haralambie“ riscă demolarea

18 Mar 2016 6587

UPDATE. Eugen Tănăsescu „Arhipiepiscopia caută soluţii pentru intrarea în legalitate a bisericii din zona Boema“

17 Mar 2016 1938

La propunerea unui preot Cum ar putea fi canonizat medicul constănţean Alexandru Pesamosca drept „doctor fără de arginţi“ (documente)

09 Dec 2015 4097