Actualitate

Delegație condusă de ministrul Mircea Dobre la cea de-a 22-a Adunare Generală a Organizației Mondiale a Turismului, Chengdu, China (galerie foto)

O delegație condusă de Ministrul Turismului, Mircea Titus DOBRE, a reprezentat România la cea de-a 22-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului la Chengdu, China, în perioada 11.09-16.09.2017.

Vizita în China a debutat cu alegerea României ca membru cu drepturi depline în organismul de conducere al OMT, în urma depunerii candidaturii de către Ministerul Turismului și a eforturilor de promovare a obiectivelor fundamentale ale OMT întreprinse de ministerul de resort și de Ministerul Afacerilor Externe. În cadrul Comisiei Regionale pentru Europa, 10 țări au candidat pentru 5 poziții în cadrul Consiliului Executiv, iar țara noastră a obținut 22 de voturi în favoarea sa, mai mult de jumătate din numărul de voturi exprimate.

O reușită extraordinară a fost, de asemenea, desemnarea ministrului Mircea Titus Dobre, vicepreședinte al Adunării Generale. 

Principalele obiective și evenimente incluse în agenda de lucru de la Chengdu a Ministrului Turismului au fost:
•           participarea la Comisia Regională și obținerea statutului de țară membră în cadrul Consiliului Executiv OMT
•           întâlnirea la nivel înalt cu miniștrii omologi din statele membre OMT, « Turism și dezvoltare sustenabilă »
•           obținerea postului de vicepreședinte al Adunării Generale OMT
•           întâlniri bilaterale.

În cadrul celei de-a doua plenare a Adunării Generale a OMT a fost validată, prin aclamare, propunerea Consiliului Executiv pentru poziția de Secretar General al Organizatiei în persoana domnului Zurab Pololikashvili, pentru perioada 2018-2021.

Cu această ocazie, ministrul Mircea Titus DOBRE a susținut un discurs prin care l-a felicitat pe noul secretar general și a mulțumit statelor care au sprijinit candidatura României precum și secretarului general Taleb Rifai, pentru întreaga sa activitate și în mod special pentru sprijinul real acordat României de-a lungul mandatului său, reiterând totodată importanța turismului în economia globală, necesitatea îmbunătățirii cadrului legislativ și a schimbului de bune practici între state pe tema siguranței și a securității turiștilor.

Un moment important în cadrul vizitei în China a fost reprezentat de prezidarea celei de-a treia plenare a Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului de către demnitarul român, plenară în cadrul căreia a fost adoptat raportul de activitate al Secretarului General al OMT, Taleb Rifai. 

Cu ocazia întâlnirii bilaterale a ministrului Mircea Titus DOBRE cu omologul său din Israel, Yariv Levin, s-a stabilit demararea unor acțiuni concrete menite să dezvolte relațiile bilaterale dintre cele două state în domeniul turismului. Punctual, părțile au agreat organizarea unor vizite reciproce de documentare a specialiștilor în turism și a jurnaliștilor din cele două state, în special pe componenta turismului cultural, care să includă și promovarea monumentelor evreiești din țara noastră.

În acest context, de menționat este că la nivelul Guvernului României s-a semnat un Memorandum privind înființarea unei Comisii Mixte România – Israel, în domeniul turismului. Cele două state se vor coordona cu privire la problemele politice de interes comun în domeniul turismului, vor identifica și vor propune proiecte specifice de interes potențial pentru cooperarea bilaterală în domeniul turismului, vor implementa măsuri de implicare a sectorului privat și a societății civile în activitățile de cooperare bilaterală dintre cele două state.

Șeful delegației române a avut, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu Președintele Administrației Naționale a Turismului din China, Li Jingzao. Cu acest prilej, a fost reiterat interesul ambelor țări de a continua consolidarea relațiilor bilaterale, cu precădere în domeniul turismului. În vederea creșterii fluxului turistic între cele două state, cei doi oficiali au stabilit organizarea în perioada următoare a unor întâlniri de tip Business to Business (B2B) între agențiile de turism chineze și cele române, precum și intensificarea eforturilor de simplificare a regimului vizelor, atât pentru turiștii chinezi, cât și pentru turiștii români.

Prezența României la târgurile de turism din China precum și organizarea de B2B Networking Meetings în București și în principalele orașe din China pot contribui semnificativ la accelerarea schimbului de turiști și dezvoltarea unor parteneriate economice. De asemenea, a fost reiterat interesul României în cadrul inițiativei China’s Belt and Road. Oficialul român a subliniat oportunitatea cooperării în contextul desemnării de către Comisia Europeană a Anului 2018 - Anul Turismului EU-China.

Tot în cadrul vizitei delegației române în China, Secretarul de Stat Cristina Tărteață a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său croat Frano Matušić, în contextul președinției României la Consiliul UE. România și Croația fac parte, alături de Finlanda, din Trioul Președinției Consiliului UE și au ca obiectiv comun prioritizarea turismului în această perioadă. În cadrul grupului de lucru, România va beneficia de expertiză pe strategii de marketing atât în mediul online cât și offline și se vor identifica modalități comune de promovare pe piețele din Asia. 

Secretarul de Stat Cristina Tărteață s-a întâlnit, de asemenea, cu Președintele Agenției de Turism al Qatarului, Hassan Al-Ibrahim, în scopul aprofundării dialogului bilateral și amplificării relațiilor de colaborare în domeniul turismului. Agenda discuțiilor a inclus reluarea demersurilor demarate în vederea semnării acordului între cele două state, organizarea în București a unor excursii de informare pentru jurnaliști și lideri de opinie qatarezi. Discuțiile s-au axat și pe programul întâlnirilor ce vor avea loc de Ziua Mondială a Turismului, celebrată de OMT la Doha, acolo unde demnitarul român va reprezenta din nou țara.

Participarea României la Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Turismului din China și obținerea poziţiei de membru în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului reprezintă o recunoaştere la nivel internaţional a eforturilor depuse în domeniul turismului şi o oportunitate extraordinară pentru creşterea vizibilităţii ţării noastre în plan extern, atât ca destinaţie de turism, cât şi ca partener activ în domeniul turismului la nivel internaţional. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Carta Albă a turismului din România“, lansată la Constanța. Cine participă la eveniment (galerie foto)

10 Jul 2018 615

Fostul ministru Mircea Titus Dobre acuză incompetenţa din Guvern şi spune că ne paşte infringement-ul în domeniul turismului

25 Jun 2018 915

Un fost ministru PSD, prezent la lansarea agendei partidului PRO Romania

28 May 2018 821

Coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaților. Ce s-a întâmplat

27 May 2018 1662

Revista presei locale

24 May 2018 562

UPDATE Declarații de ultimă oră. LIVE TEXTDeputatul Mircea Dobre, fost ministru al Turismului, se alătură proiectului politic Pro România a lui Victor Ponta (galerie foto)

23 May 2018 2026

Delegaţii PSD Constanţa la Congres susţin candidaturile stabilite în cadrul Comitetului Executiv Naţional

10 Mar 2018 1488

Ce spune fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, despre Strategia de dezvoltare şi promovare a turismului în municipiul Constanţa (document)

08 Mar 2018 961

Este stabilitate în PSD Constanţa. Ce oameni importanţi din fruntea organizaţiei spun asta

08 Feb 2018 1749

Revista presei locale

31 Jan 2018 958

Bilanțul activităților Ministerului Turismului la finalul mandatului fostului ministru Mircea Titus Dobre

30 Jan 2018 720

Surse. Trei miniştri s-au retras din funcţie

26 Jan 2018 607

Organizaţia PSD Constanţa merge în continuare pe mâna lui Felix Stroe la Transporturi şi a lui Mircea Titus Dobre la Turism!

25 Jan 2018 1882

Surse politice Mai mulți miniștri își vor da demisia odată cu Mihai Tudose. Cine a alimentat acest zvon. Nume și de la Constanța

16 Jan 2018 2163

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, mesaj de susținere pentru premierul Mihai Tudose. Ce a transmis acesta

13 Jan 2018 979

O nouă rundă de discuții între Ministerul Turismului și ANPC. Ce subiecte au fost dezbătute

12 Dec 2017 747

Anunț important de la Ministerul Turismului. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2018

11 Dec 2017 1032

Ministrul Turismului, întâlnire cu reprezentanții ANPC. Ce subiecte au fost analizate

11 Dec 2017 552

România – Portugalia, Memorandum de Înțelegere privind cooperarea în domeniul turismului

21 Nov 2017 1139

În bugetul pentru 2018 vor fi incluse voucherele de vacanţă. Ce spune ministrul Turismului despre acordarea acestora

08 Nov 2017 1575

Social-democratul Mircea Dobre părăsește Consiliul Local Constanța. Ce alte proiecte au mai validat aleșii locali

31 Oct 2017 1204

Ministerul Turismului organizează ședință operativă în urma cazului Omnia Turism

20 Oct 2017 742

Cazul Omnia Turism schimbă legislația în domeniu. Agențiile de turism nu vor mai putea vinde pachete turistice mai devreme de 12 luni de la data plecării

18 Oct 2017 1312

Cazul Omnia Turism. Ce a declarat ministrul turismului şi care este situaţia românilor păgubiţi

18 Oct 2017 1255

Ministerul Turismului caută soluții pentru mai multe probleme în cazul Omnia Turism. Măsura, după sinuciderea patronului societății

17 Oct 2017 1258

Cabinetul Tudose II - trei miniştri de la Constanţa Mircea Dobre la Turism, Ionuţ Mişa la Finanţe şi Felix Stroe la Transporturi

14 Oct 2017 3993

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, se află în perioada 25-28 septembrie 2017 la Bruxelles, pentru a participa la o serie de acțiuni de interes comun în domeniul turismului

28 Sep 2017 1543

Astăzi este Ziua Mondială a Turismului. Ministerul lansează Ghidul Turistului Responsabil

27 Sep 2017 855

Se doreşte înfiinţarea unei noi structuri de ordine publică - Poliţia Turistică!

27 Sep 2017 1203

Clasificarea unităţilor turistice, în sarcina Consiliului Judeţean Proiectul Legii Turismului introduce dreptul de preempţiune pentru hotelieri privind închirierea plajelor (galerie foto)

26 Sep 2017 957

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre participă la Constanța la o dezbatere publică a proiectului Legii Turismului (document) (galerie foto+video)

25 Sep 2017 1466

Proiectul Legii Turismului se discută şi la Constanţa

25 Sep 2017 811

România a preluat funcţia de vicepreşedinte la Organizaţia Mondială a Turismului. Ministrul Dobre felicitat de premierul Mihai Tudose

13 Sep 2017 1036

România, noul membru al Organizației Mondiale a Turismului Mircea Titus Dobre a susținut candidatura României în cadrul OMT

11 Sep 2017 984

Ministrul Turismului a declarat că Portul Diamant va fi amenajat la granița dintre Constanța și stațiunea Mamaia. Ce alte investiții vor avea loc pe litoral

30 Aug 2017 815

Bugetul.ro Premieră în România! Ce post nou va înființa Ministerul Turismului

12 Aug 2017 1805

Instituțiile publice pot acorda vouchere de vacanță, în 2017, dacă le cuprind în buget la rectificare. Ce se întâmplă cu acestea din 2018

02 Aug 2017 1036

Angajații Primăriei Constanța vor primi vocherele de vacanță în 2018

31 Jul 2017 944

Staţiunea Mamaia ar putea avea primărie? Cine a lansat ideea şi ce spune prim-ministrul Tudose (video)

20 Jul 2017 8698

Investiţie de milioane de euro Prim-ministrul Tudose, Liviu Dragnea şi ministrul Turismului au tăiat panglica hotelului de cinci stele Phoenicia Royal, al lui Mohammad Murad (galerie foto)

20 Jul 2017 3368

Liderul comunist Liu Yunshan‎ a decolat de pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu

18 Jul 2017 1209

Delegaţie chineză la Primăria Cumpăna Primarul Mariana Gâju a înmânat lui Liu Yunshan o ie românească, un ştergar şi cheia comunei (galerie foto)

17 Jul 2017 1839

În plin sezon estival, hotelurile Unirea şi Naţional din Staţiunea Mamaia au fost închise de Ministerul Turismului

07 Jul 2017 4534

Voucherele de vacanță pe ultima sută de metri. Când vor fi oferite angajaților

30 Jun 2017 1175

Shhaideh, Mişa şi Dobre CV-urile, averile şi interesele miniştrilor constănţeni din cabinetul Tudose (documente)

29 Jun 2017 4974

Cine este Mircea-Titus Dobre, propus pentru funcţia de ministru al Turismului

28 Jun 2017 2213

Mircea Dobre şi Sevil Shhaideh ar fi primit note de trecere la evaluarea lui Dragnea!

14 Jun 2017 1465

Mircea Dobre susţine că are o colaborare excepţională cu Dragnea și Grindeanu

06 Jun 2017 965

Vinul.ro va cere zi liberă națională pentru gastronomia și vinurile din România, la prima ediție a Congresului de Gastronomie și Vin

06 Jun 2017 2618

Wall-street. Ministrul Turismului Nu văd cum se poate face exportul nămolului din Lacul Techirghiol, cred că este o temă falsă

04 Jun 2017 3311