Demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii. Care este procedura și când ar urma să fie pusă în aplicare decizia instanței

  • Pe 20 iunie, urmează să fie lansată o licitație care are în vedere contractarea unei firme care să se ocupe de demolările efectuate de către Primăria Constanța
 
Probabil este cel mai fierbinte subiect din municipiul Constanța. Demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii a împărțit locuitorii din Constanța în două tabere – una care consideră că este normal să fie pusă în aplicare decizia instanței și una care nu acceptă ideea ca un lăcaș de cult să fie demolat.
 
Cert este că Primăria Constanța, dacă nu va pune în aplicare decizia instanței, dacă nu acceptă un nou termen de prelungire a amânării, trebuie să continue demersurile pentru demolare, pentru a nu avea probleme în justiție.
 
Pe 11 mai a fost depusă ultima cerere de prelungire a amânării punerii în aplicare a deciziei defenitive, iar la finele săptămânii trecute acel termen a expirat. Până la momentul redactării acestui material, la municipalitate nu exista o altă cerere depusă de către reprezentanții bisericii. De altfel, conform unor surse, Gabriela Ștefania Nuț a fost în cursul zilei de 13 iunie 2022 la Primăria Constanța, unde s-a întâlnit în fața instituției cu city managerul Felicia Ovanesian și i-ar fi spus că urmează să depună o nouă cerere la primărie.
 
În dimineața zilei de 13 iunie, în interiorul lăcașului de cult, locuitorii din zona Macul Roșu s-au înâlnit cu avocatul Gabriela Ștefania Nuț, care le-a făgăduit oamenilor că va face demersurile în instanță pentru stoparea demolării bisericii.
 
Conform unor surse apropiate executorului judecătoresc, încă este așteptat ordinul de la Primăria Constanța, prin oferirea firmei care se va ocupa de demolarea bisericii, urmând să fie stabilită o dată pentru punerea în executare a deciziei instanței. Legislația prevede că Primăria Constanța, în calitate de creditor, trebuie să pună la dispoziție firma demolatoare. Ulterior, executorul va cere sprijinul forțelor de ordine locale și se va deplasa spre punerea în aplicare a sentinței.


 
Reprezentanții Primăriei Constanța ne-au explicat că aceste demersuri mai durează, urmând să fie stabilită firma de către primar. Pe 20 iunie, urmează să fie lansată o licitație care are în vedere contractarea unei firme care să se ocupe de demolările efectuate de către Primăria Constanța, dar asta nu înseamnă că nu poate fi folosită o altă societate. Conform unor surse din primărie, sunt șanse crescute să fie folosită chiar firma Confort Urban, care are la dispoziție elementele necesare unei demolări.
 
Ce este cert, urmează să mai treacă o perioadă de timp până când sentința va fi dusă la bun sfârșit. Reamintim că Judecătoria a obligat Arhiepiscopia să „desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanţa, B-dul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“.  Pe 14 martie 2022 ar fi expirat termenul legal prin care se putea demola Biserica de pe trotuar, așa cum este cunoscută de locuitorii din zonă. Ieri au trecut alte trei luni de la termenul de execuție, iar lăcașul de cult „rezistă”.



 

 

„Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta”



Vineri, 10 iunie 2022, la Biserica Izvorul Tămăduirii, cunoscută drept biserica de pe trotuar de la Macul Roșu, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit Sf. Liturghie, alături de zeci de preoți de la parohiile din municipiu și județ. 
 
ÎPS Teodosie, la finalul slujbei, a ținut o predică prin care preciza că îi este milă de primarul Vergil Chițac, care și-a pierdut credința declarată în campania electoral și îi cere edilului să lase biserica să își continue rânduiala. „Cum să mutăm loc sfințit de 20 de ani. Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta. Îl rog pe Dumnezeu pentru cei din Consiliul Local. Cer ajutor și de la doimnul prim ministru. Să fiți general și al Domnului Iisus Hristos. Să ne ajute Bunul Dumnezeu“ - a declarat ÎPS Teodosie.
 
Acesta a precizat că preoții vor sta de strajă să aibă grijă că nu vine nimeni să demoleze lăcașul de cult.
 
„Buldozerele nu trec peste oameni. Ne vom sesiza și venim o sută. Dacă este nevoie facem un referendum cu 100 de preoți și 10.000 de credincioși la primărie și aici la biserică. Decizia poate fi schimbată. Este o decizie nefirească. Un sacrilegiu nu este o decizie firească. Dreptul divin est edeasupra dreptului uman. Creștinii au dreptul să se roage. Au acest drept constituțional. S-a încălcat acest drept de a se ruga unde s-au rugat 20 de ani. Cine le ia acest drept? Justiția, Primăria, nimeni nu are dreptul acesta. Au fost hotărâri nedrepte și trebuie să fie corectate“ -a mai menționat ÎPS Teodosie.


Omul de afaceri Gigi Becali a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că este dispus să construiască o altă biserică în locul celei care va fi dărâmată (Biserica „Izvorul Tămădurii”) din zona Macul Roșu a municipiului Constanța, adăugând ca va discuta cu primarul Vergil Chițac, ca să „se facă o biserică nouă, una frumoasă”.
                                        
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

ÎPS Teodosie „Mai degrabă mor eu, decât să moară biserica aceasta“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

Constanța Zeci de persoane participă la slujba de liturghie la biserica Izvorul Tămăduirii. Ar putea fi ultima slujbă de duminică

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Justiție Constanța Vești bune pentru credincioși! Decizie de ultimă oră privind soarta Bisericii Izvorul Tămăduirii de la Macul Roșu

05 Apr 2024 874

UPDATE Constanța Soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, din Tomis Nord, aflată pe masa judecătorilor

22 Mar 2024 680

Scenariu luat în calcul Biserica „Izvorul Tămăduirii” de la Macul Roșu ar putea fi mutată în locul vaporașului de la intrare din Constanța

15 Mar 2024 4372

Justiție Constanța O nouă tentativă de a salva Biserica Izvorul Tămăduirii de la Macul Roșu

10 Mar 2024 943

Justiție Constanța Când am putea afla soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii” de la Macul Roșu?

08 Mar 2024 563

Epopeea continuă Judecătoria Constanța are termen joi în dosarul privind demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, de la Macul Roșu

06 Mar 2024 971

Constanța Decizie de ultimă oră în cazul Bisericii „de pe trotuar” de la Macul Roșu

26 Jan 2024 13387

Parohia Izvorul Tămăduirii Cerchezu, bună de plată! Trebuie să achite peste 10.000 de lei Primăriei Cerchezu (MINUTA)

25 Jan 2024 950

Termen, pe 25 ianuarie Soarta Bisericii Izvorul Tămăduirii de la Macul Roșu, pe masa judecătorilor

24 Jan 2024 797

Epopeea Bisericii Izvorul Tămăduirii de la Macul Roșu! Lăcașul de cult cheamă primarul municipiului Constanța în instanță

05 Jan 2024 1083

Știri Constanța Decizie de ultimă oră în procesul privind demolarea Bisericii de la Macul Roșu. Se întâmplă în zi de mare sărbătoare

23 Oct 2023 4852

Știri Constanța Când se reunesc judecătorii să decidă soarta bisericii de la Macul Roșu?

17 Aug 2023 1000

Judecătoria Constanța explică de ce a suspendat provizoriu demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“, de la Macul Roșu

17 Jul 2023 1742

Demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii din Constanța, suspendată de instanță

14 Jul 2023 1560

UPDATE. Arhiepiscopia a obținut suspendarea Motivare. Tribunalul Constanța explică de ce va fi demolată Biserica Izvorul Tămăduirii

14 Jul 2023 2886