Deputat în Consiliul Local al orașului-partener Odesa, în vizită la Constanța

foto: Primăria Constanța

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a primit-o luni, 16 mai, în vizită de lucru, pe Natalia Jukova, deputat în Consiliul Local al orașului-partener Odesa, Ucraina.

Au fost prezentate cu această ocazie măsurile de sprijin adoptate de către Primăria municipiului Constanța față de refugiații din Ucraina aflați temporar sau permanent pe raza municipiului Constanța, precum și măsurile de sprijin ale municipalității față de orașul-partener Odesa, în actualul context provocat de invazia militară rusă în Ucraina.

Conform Primăriei Constanța, primarul Vergil Chițac a prezentat, sintetic, principalele măsuri și inițiative ale municipalității privind sprijinul acordat refugiaților din Ucraina și orașului-partener Odesa.

Printre acestea se numără facilitarea funcționării Centrului de colectare a donațiilor efectuate în scopul sprijinirii refugiaților din Ucraina, Centru deschis la Pavilionul Expozițional (în acest sens, U.A.T. Municipiul Constanța a asigurat, prin Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, colectarea ajutoarelor umanitare primite în scopul sprijinirii refugiaților din Ucraina – alimente neperisabile, haine, pături, perne, produse de igienă sau medicamente, atât de la persoane fizice cât și de la persoane juridice, ajutoare care ulterior au fost distribuite refugiaților din Ucraina). 

De asemenea, se are în vedere facilitarea deschiderii și funcționării, în Constanța, a unui Hub umanitar și logistic destinat colectării și managerierii, în colaborare cu partenerul desemnat în acest sens de către Primăria Odesa (Fundația Manifestul Păcii / Manifest Mira), a donațiilor și sprijinului umanitar internațional, național și local destinate municipiului Odesa. 

Totodată, a fost trimis un sprijin umanitar transmis de către Primăria municipiului Istanbul, Turcia, către municipiul Odesa prin intermediul municipalității Constanța (în acest sens, s-a realizat sprijin privind tranzitarea și transportul spre Odesa a sprijinului umanitar din partea Primăriei orașului Istanbul);

S-au intermediat alte inițiative de sprijin umanitar internațional destinate Primăriei municipiului Odesa și s-au alocat cu titlu gratuit la chirie a unor locuințe aflate în Campusul „Henri Coandă” pentru refugiații din Ucraina, prin intermediul Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța.

Potrivit sursei citate, o altă măsură a fost reprezentată de facilitarea derulării proiectului susținerii unor cursuri în limba ucraineană dedicate copiilor cu vârste între 3 și 14 ani, la Școala Gimnazială nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu” din Constanța.

În viitorul apropiat, prin intermediul Fundației Pontica a municipalității, se vor pregăti mai multe inițiative de sprijin umanitar destinate, de pe o parte, refugiaților ucraineni din Constanța, pe de altă parte orașului-partener Odesa, printre care - colectarea de donații de la diferiți agenți economici reprezentați în municipiul Constanța (donații constând în produse de primă necesitate; în momentul de față, municipalitatea are în derulare inițiative de parteneriat cu mai mulți agenți economici din municipiu) și obținerea unui sprijin financiar internațional pentru orașul Odesa, intermediat de municipalitatea Constanța.


Primăria municipiului Constanța a sprijinit, de asemenea, inițiativa orașului-partener Odesa de a include centrul istoric al orașului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Natalia Jukova a mulțumit municipalițății pentru sprijinul acordat refugiaților din Ucraina sosiți în Constanța, precum și pentru sprijinul acordat orașului-partener Odesa, Ucraina, transmițând, în acest sens, recunoștința primarului municipiului Odesa, Ghennadi Truhanov, pentru solidaritatea cu Odesa și cu Ucraina manifestată în această perioadă, tragică pentru oraș și pentru întreaga țară.

Aceasta a înmânat primarului municipiului Constanța o scrisoare de mulțumire din partea omologului său din Odesa, în care Ghennadi Truhanov își exprimă recunoștința pentru solidaritatea și sprijinul față de Ucraina, față de orașul Odesa și față de locuitorii acestuia, mai precizează sursa citată. 

În cadrul întrevederii, a fost subliniat faptul că „prietenia adevărată nu cunoaște granițe”, iar primarul Ghennadi Truhanov îl invită pe omologul său din Constanța să viziteze orașul Odesa, pentru „a celebra împreună, în acest oraș minunat, victoria Ucrainei” în actualul război.  
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Electrocentrale Constanța SA, proces cu municipalitatea pentru anularea unei HCL din 2001, prin care mai multe trenuri au fost preluate de primărie. Decizia Tribunalului (MINUTA)

25 Apr 2024 0

Confort Urban SRL va primi în gestiune delegată mai multe străzi din Cartierul Tomis Plus din Constanța pentru asfaltare (DOCUMENT)

25 Apr 2024 162

Vineri, 26 aprilie 2024 „Sărbătoare luminată” - Concert de Paști, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

25 Apr 2024 188

Incendiu în Portul Constanța. Pompierii au intervenit

25 Apr 2024 352

Activități ale polițiștilor IPJ Constanța în școli, licee și stațiunile Costinești și Vama Veche

24 Apr 2024 401

Acțiuni ale polițiștilor în Constanța și Stațiunea Mamaia. Au fost aplicate mai multe amenzi

24 Apr 2024 436

Inconștiență în trafic în județul Constanța! Șofer turmentat depistat pe DN 3, în orașul Murfatlar

24 Apr 2024 528

Se întrerupe joi furnizarea energiei electrice în Constanța, Eforie Nord, Cumpăna și Negrești. Lista zonelor vizate

24 Apr 2024 603

Superliga 2023/2024 Farul Constanța – Rapid 3 – 1. „Marinarii” urcă pe locul 2. Două goluri în două minute au decis soarta partidei (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Apr 2024 821

Justiție Constanța Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea, la judecată cu Eco Sud SA

24 Apr 2024 374

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 409

Justiție Constanța Daf Trans 2000 SRL și Garda de Mediu, la judecată. Procesul, pe rolul Curții de Apel Constanța

24 Apr 2024 419

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 376

Șofer la un pas de comă alcoolică, depistat în trafic în localitatea Techirghiol. Ce alcoolemie avea bărbatul

24 Apr 2024 462

Accident rutier în stațiunea Mamaia! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

24 Apr 2024 546