Deputatul Bogdan Bola „De fiecare dată când intră în Sala Sportului, sportivii și spectatorii constănțeni sunt în pericol“

Deputatul Bogdan Bola aduce în atenția constănțenilor faptul că Sala Sporturilor din Constanța se degradează de la zi la zi iar clădirea are nevoie urgență de intervenție pentru a evita un pericol. 

„Tu ți-ai duce familia sau prietenii la un eveniment sportiv, alături de sute de oameni, într-o clădire care are structura de rezistență grav avariată și subsolul inundat de ani de zile? Într-o clădire ale cărei stâlpi de rezistență prezintă fisuri și grave probleme de portanță? Cum te-ai simți ca acest lucru să se știe de patru ani de zile și nimeni să nu facă nimic, mai ales în condițiile în care expertul tehnic care a realizat studiul clădirii a propus, printre altele, chiar demolarea acesteia și contruirea uneia noi?“ - se arată într-o postare  a   deputatului Bogdan Bola pe pagina sa de facebook. 


Deputatul precizează că de curând citise în presă despre faptul că subsolul Sălii Sporturilor din Constanța, care servește și ca adăpost antiaerian, este inundat.

„Având în vedere situația geopolitică în care ne aflăm, dar și gândindu-mă că acest lucru nu are cum să nu afecteze structura întregii Săli, am formulat o interpelare la Ministerul Dezvoltării și Ministerul Tineretului pentru a vedea exact ce au în plan și dacă au cunoștință de ce se întâmplă la noi în oraș. Doamna Firea nu a catadicsit să ne răspundă până acum, însă de la Ministerul Dezvoltării am primit următorul răspuns“ - precizează Bogdan Bola.


Redăm mai jos răspunsul primit de la Ministerul Dezvoltării: 

"În anul 2017, Inspectoratul de Stat în Construcții Constanța a efectuat un control în ceea ce privește urmărirea comportării în exploatare a Sălii Sporturilor din municipiul Constanța. Ca urmare a acestui control, s-au constatat degradări ale elementelor structurale, atât la interiorul cât și la exteriorul sălii, iar adăpostul antiaerian prezenta infiltrații de apă care au condus la degradarea acestuia. În anul 2018 a fost întocmit raportul de expertiză tehnică de către un expert atestat, care conține informații privind unele (!!!) degradări ale structurii de rezistență inițiale."

„Vi se pare ceva foarte grav în expunerea de mai sus? Vreun pericol iminent sau chestiuni care v-ar putea pune viața în pericol? Nu ar rezulta chiar asta, aș zice eu, din răspunsul pe câteva rânduri ale ministrului Dezvoltării și Lucrărilor Publice. Din păcate pentru cei care mi-au dat acest răspuns, ei nu aveau habar de faptul că eram în posesia expertizei tehnice menționate de ei, din care reieșea cu totul altceva“ - mai transmite Bogdan Bola.

Mai jos sunt concluziile obținute de Bogdan Bola de la expertul care e efectuat verificări la Sala Sporturilor din Constanța: 

[➡️] construcția expertizată se încadrează în categoria de importanță DEOSEBITĂ
[➡️] având în vedere anul punerii în exploatare (1958), se constată că imobilul expertizat are 60 de ani de exploatare în condițiile mediului marin agresiv specific litoralului Mării Negre și prin urmare are durata de existență depăsită.
[➡️] stâlpii interiori din axul G sunt rupți în urma fenomenului de tasare diferențiată a structurii de rezistență
[➡️] beneficiarul nu deține jurnalul evenimentelor aferente acestei construcții și nu există informații cu privire la data la care aceste tasări și fisuri au apărut precum și evoluția acestora în timp
[➡️] nu s-a intervenit pentru realizarea consolidării fundațiilor existente
[➡️] materialele de construcție folosite la structura de rezistență sunt de calitate redusă în comparație cu prevederile standardelor actuale
[➡️] cele mai multe fundații izolate nu sunt legate cu grinzi de legătură
[➡️] sistemul de fundare al sălii este amplasat pe o parte de loess macroporic și o altă parte pe dala groasă a adăpostului antiaerian (care este în prezent inundat - 2018!!!)
[➡️] din analiza planurilor de armare, apare cu evidență deficitul de armare (longitudinală și transversală) al stâlpilor și grinzilor
[➡️] construcția nu a prezentat avarii structurale suferite din cauza acțiunii seismice, DAR a prezentat avarii structurale datorate tasării diferențiate și neaplicării unor măsuri de întreținere pe durata exploatării
[➡️] construcția a prezentat avarii nestructurale suferite din cauza acțiunilor din exploatare
[➡️] se constată corodarea mare a materialelor de construcție folosite, accentuată de factorii de exploatare agresivi (Marea Neagră) și din lipsa unor măsuri de întreținere curente (lipsa ferestrelor în pod (!!!!), infiltrații prin acoperiș, etc.

[➡️] cuplarea neconformă conduce la apariția unor eforturi alternante pe secțiunea transversală, care nu pot fi preluate de sistemul de armare. Orice vibrație poate provoca aceste eforturi (rafale de vânt, trafic greu sau spectatorii din sală).
[➡️] structura se încadrează în clasa de risc seismic Rs I (cea mai periculoasă), având fisuri în stâlpi, grave deficiențe de capacitate portanță și de alcătuire.

Bogdan Bola menționează că, la sfârșitul prezentării problemelor, expertul tehnic spune clar că ar trebui luate măsuri imediate ("cu celeritate") de consolidare:
[➡️] remedierea defectelor locale ale elementelor de beton armat,
[➡️] educerea masei construcției,
[➡️] refacerea hidroizolației adăpostului antiaerian și evacuarea apei din interiorul acestuia
[➡️] refacerea trotuarelor perimetrale, pentru a împiedica accesul apelor meteorice spre terenul de fundare.

„Pe scurt....nimic nu s-a întâmplat, nimic nu s-a făcut, nici măcar nu s-a spus...și au trecut totuși patru ani! Patru ani în care autoritățile locale și centrale au tăcut complice, sperând probabil că nu se va întâmpla nimic rău și că se va evita un dezastru.

Sunt deja cinci ani de când Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogeaˮ a recunoscut că are obiectivul în evidențe, dar că de administrarea sa se ocupă Primăria Constanța, care neagă acest lucru. Reprezentanții Primăriei susțin chiar că obiectivul aparține Consiliului Județean Constanța, care la rândul lor neagă că ar fi administratorul obiectivului. Un bambilici administrativ care poate costa vieți.

P.s. respectiva expertiză tehnică era valabilă doar pentru doi ani. Așa că...și dacă va dori cineva să ia o măsură, va trebui să o ia iarăși de la zero, de la făcut hâttii. Și nimănui nu i se vor imputa sumele cheltuite până acum. Asta ca să nu zic de pericolul la care sunt supuși, de fiecare dată când intră în Sala Sportului, sportivii și spectatorii constănțeni...“ - mai precizează Bogdan Bola. 

PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputatul Bogdan Bola, ales președinte al Biroului Județean Constanța al Partidului Forța Dreptei

05 Apr 2024 745

LIVE VIDEO+TEXT Ludovic Orban - „Sunt aici pentru a-l sprijini pe Stelian Ion pentru funcția de primar al Municipiului Constanța“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Apr 2024 799

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Tandemul pe care îl fac cu Bogdan Bola pentru Primărie înseamnă foarte mult. Și susținerea PMP-ului este importantă”! (VIDEO)

29 Mar 2024 753

Bogdan Bola îl susține pe Stelian Ion în cursa pentru Primăria Constanța „E nevoie de o schimbare, înfrățirea PNL și PSD este evidentă"!

20 Mar 2024 821

Alianța Dreptei Unite va fi pe buletinele de vot. Stelian Ion - „Încercarea PSD de a bloca Alianța Dreapta Unită a eșuat lamentabil”

19 Mar 2024 528

Reacții puternice de la liderii ADU Constanța! Stelian Ion, Claudiu Palaz și Bogdan Bola, declarații despre decizia BEC

17 Mar 2024 775

#Dobrogea145 Deputatul Bogdan Bola, președinte Partidul Forța Dreptei Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

21 Nov 2023 996

LIVE TEXT Ludovic Orban, prezent la Constanța, la Școala politică a Tineretului Forța Dreptei- „Actuala guvernare a promis spital în Constanța și nu a construit. Nu dă doi lei pe viața constănțenilor“ (FOTO+VIDEO)

30 Sep 2023 1639

Ludovic Orban, prezent la Constanța. Participă la Școala politică a Tineretului Forța Dreptei

29 Sep 2023 1020

Declarații de avere Deputatul Bogdan Bola a deschis un depozit de 250.000 de lei anul acesta. Avere și interese (DOCUMENTE)

04 Sep 2023 1395

Știri Constanța O nouă plângere prealabilă pentru anularea Regulamentului de desfășurare a activităților comerciale și a serviciilor de piață

06 Aug 2023 4409

Deputatul constănțean Bogdan Bola, trimis în Comisia de cercetare a abuzurilor și corupției!

27 Jun 2023 1608

Declarații de avere Deputatul constănțean Bogdan Bola deține mai multe terenuri în județul Constanța. Evoluția averii (DOCUMENTE)

12 Aug 2022 3515

Deputatul Bola a depus un proiect de lege în sprijinul părinților care pot beneficia de concediu indemnizat pentru îngrijirea copilului bolnav

28 Jun 2022 2298

Deputatul constănțean Dănuț Aelenei s-a alăturat deputaţilor independenţi de dreapta, aparţinând partidului Forţa Dreptei

16 Jun 2022 1980