Actualitate

Deschiderea Exercițiului CONCORDIA 19. Caravana SMURD ,,Fii pregătit”, prezentă la eveniment


Luni, 7 octombrie, la sediul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, a avut loc ceremonia de deschidere a Exercițiului interinstituțional CONCORDIA 19.

La activate au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și ai autorităților publice locale.

Prezent la ceremonie, generalul-locotenent Daniel Petrescu, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării a subliniat: „Păstrăm ca o caracteristică comună acest caracter interinstituţional şi dorinţa de a ne pregăti împreună. Observăm în acest an o extindere a locurilor unde sunt dispuşi militarii care acţionează în cadrul exerciţiului: Bucureşti, Bacău, Târgu Mureş, unităţile militare din judeţele Harghita şi Covasna, şi, în acelaşi timp, şi o extindere a spectrului ameninţărilor pe care dorim să le contracarăm - şi menţionez aici includerea Centrului de Excelenţă din cadrul Academiei Tehnice Militare şi a Comandamentului Apărării Cibernetice, privind contracararea ameninţărilor care se manifestă în domeniul cibernetic. Este un lucru bun, este un lucru îmbucurător, în special această cooperare interinstituţională. Folosesc acest prilej pentru a evidenţia că desfăşurăm un exerciţiu tactic care transmite un mesaj strategic - acela că suntem pregătiţi să ne facem datoria împreună".


În cadrul CONCORDIA 19, cooperarea interinstituțională implică acțiuni CIMIC (cooperare civili-militari) desfășurate la nivel local, exerciții tactice menite să dezvolte coeziunea între structurile implicate, astfel încât capacitatea de răspuns a acestora în situații specifice să atingă nivelul maxim de eficacitate.

Fiecare structură implicată își va testa nivelul de operativitate prin desfășurarea unor secvențe tactice de instruire etapizată - apărare CBRN, contracararea atacurilor de tip CYBER, precum și intervenția medicală specializată.

Structurile din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională se bazează pe o concepție modernă de organizare, adaptată la realitățile socio-economice, care dispune de resurse materiale, umane și financiare.

Tot în cadrul Exercițiului interinstituțional CONCORDIA 19, timp de cinci zile, Caravana SMURD ,,Fii pregătit” desfășoară activități specifice de predare a cursurilor de prim ajutor pentru publicul larg. 

Astfel, luni și marți, în intervalul 09.00 - 17.00, caravana se află în Miercurea Ciuc, în fața Casei Artei din municipiu, unde instructorii formatori ISU Harghita din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al MAI și specialiști ai Serviciului Medicină Operațională din MApN colaborează pentru a-i informa pe cetățenii care trec pragul caravanei în acordarea primului ajutor în situații de urgență. Traseul caravanei continuă în județele Harghita și Covasna: miercuri, aceasta va fi în Sfântu Gheorghe, joi în Odorheiu Secuiesc și vineri în Gheorghieni.

Aproximativ 500 de militari din Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale participă, în perioada 7-13 octombrie 2019, la exercițiul interinstituțional CONCORDIA 19, în mai multe locații din județele Covasna și Harghita, precum și municipiul București.

Această etapă de instruire interinstituțională, condusă de Statul Major al Apărării, are ca obiectiv principal dezvoltarea relațiilor de cooperare, precum și exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor de acțiune în comun ale instituțiilor din compunerea Sistemului Național de Apărare, Ordine publică și Securitate Națională.

 Planul activităților exercițiului CONCORDIA 19 include o serie de secvențe în care sunt implicați militari din structurile de vânători de munte, CIMIC, apărare CBRN, medicină operațională, apărare cibernetică, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP și STS.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu ambasadorul SUA la București "Demersul nostru va asigura predictibilitate în derularea programelor de înzestrare "

14 Nov 2019 241

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, întâlnire de lucru cu premierul Ludovic Orban

14 Nov 2019 451

Tulcea, gazda unui ceremonial organizat de Forțele Navale Române cu prilejiul sărbătoriri a 141 ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă

13 Nov 2019 256

Arde o barjă, încărcată cu bauxită. Forțe impresionante la intervenție (galerie foto+video)

13 Nov 2019 1023

Statul Major al Apărării împlinește 160 de ani de la înființare (galerie foto+video)

12 Nov 2019 382

Ziua Cercetaşilor Militari "Cercetaşi, destinul vostru este să fiţi primii!”

12 Nov 2019 421

Statul Major al Apărării împlineşte 160 de ani de la înființare

11 Nov 2019 419

Vot în Afganistan Militarii din Kandahar își fac datoria față de țară (galerie foto)

10 Nov 2019 574

Armata României prezintă lotul care va participa la „Invictus Games Haga 2020”

08 Nov 2019 489

Cursanții Colegiului Național de Apărare vor merge în vizită la mai multe garnizoane

08 Nov 2019 593

Conferinţa Internaţională a Experţilor „SECDEF” 19. Care este tema și cine va participa

06 Nov 2019 347

Conferința științifică internațională „Securitatea și apărarea între istorie, teorie și politici publice” Cine va participa la dezbatere

05 Nov 2019 367

Delegația Armatei României la Jocurile Mondiale Militare, primită la sediul MApN de șeful Statului Major al Apărării

05 Nov 2019 377

Unitatea Militară 02191 Constanța angajează. Nu se solicită vechime

02 Nov 2019 4290

Școala de Aplicație a Forțelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu" la ceas aniversar

01 Nov 2019 938