Descoperire istorică! 42 de monede romane au fost scoase la lumină de către arheologi



Descoperire de proporții! 42 de monede romane au fost scoase la lumină, recent, de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, dintr-o zonă situată în preajma unei foste cetăţi dacice. Anunțul a fost făcut prin intermediul paginii de socializare a muzeului.

Tezaurul a fost găsit de arheologi după ce un pasionat de istorie din Zalău a descoperit cinci monede romane republicane şi imperiale pe versantul unui deal alăturat celui pe care se află urmele cetăţii dacice de la Stârciu, din judeţul Sălaj.

Potrivit muzeografilor din Zalău, cetatea de la Stârciu este situată la circa trei kilometri de sat, aproape de Munţii Meseş, pe un deal, cunoscut de localnici sub numele de Cetăţuie. Materialele arheologice descoperite încadrează fortificaţia în intervalul sf. sec. II a.Chr-I p.Chr.
„Recent, un pasionat de istorie din Zalău, a descoperit 5 monede romane republicane și imperiale pe versantul unui deal alăturat celui pe care se află urmele cetății dacice de la Stârciu. Cristian Marincaș, cel care a efectuat descoperirea cu ajutorul unui detector de metale, a predat monedele Direcției Județene pentru Cultură Sălaj. Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a efectuat, la fața locului în data de 26 martie 2021, un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri. Ajutați de descoperitor și de voluntarii Ciprian Vanci, Daniel Crețu, Mihai Trif, Teodor Taloș și Bogdan Pop, arheologii muzeului zălăuan, Horea Pop și Emanoil Pripon, au mai descoperit 37 de monede scurse pe panta dealului dintr-un punct în care fuseseră îngropate acum 2000 de ani. Această descoperire se înscrie în seria de 24 tezaure descoperite în ultimii 115 ani pe teritoriul județului Sălaj. Compus din 42 denari, el se încheie cu o monedă de la împăratul Tiberius (14-37 p.Chr.) și probabil că a fost îngropat la asediul roman, asupra cetății dacice, de către un locuitor sau apărător al acesteia, care a fugit din calea cuceritorilor.
Cetatea de la Stârciu este situată la cca. 3 km. S-S-E de sat, aproape de Munţii Meseş, pe un deal, cunoscut de localnici sub numele de Cetăţuie (cod RAN 141.562.06, cod LMI SJ-I-s-B-20250). Aceasta a apărut în literatura de specialitate încă la începutul sec. 20 şi mai apoi, la mijlocul secolului, în repertoriul preistoricianului maghiar M. Roska. Mamelonul, locuit în epoca dacică, este prevăzut cu două căi de acces prin şei de legătură. Fortificaţia este de tip promontoriu barat din două sensuri. Înspre valea Ragului şaua a fost tăiată de două şanţuri cu valuri puternice în spate, iar în partea opusă, unde accesul se făcea dinspre culmile mai înalte ale munţilor, şaua a fost secţionată de 4 şanţuri cu valuri în spate. Spaţiul protejat de fortificaţie (cele 3 terase artificiale) are o suprafaţă de cca. 0,36 ha. Alte două terase cu o suprafaţă de cca. 0,5 ha se află dispuse extra valum înspre trecătoarea prin Munţii Meseş, dar deocamdată nu există dovezi de locuire în epoca dacică. Amplasarea cetăţii în faţa trecătorii prin Meseş creată de Valea Ragului sugerează o folosire frecventă a acestei căi de legătură între bazinul Crasnei şi cel al Agrijului, cale care trebuia controlată şi supravegheată prin ridicarea unei fortificaţii ca şi cea de la Stârciu. Sondajele arheologice, executate în anul 1969, au surprins elemente de palisadă în valul secţionat. Materialele arheologice descoperite încadrează fortificaţia în intervalul sf. sec. II a.Chr-I p.Chr. Din nefericire, probabil în anul 2011, cetatea a fost grav afectată de amenajarea ilegală a unui drum forestier. Ne propunem însă, pe viitor, o diagnosticare a elementelor defensive și de habitat intern al acesteia și de verificare a teraselor din afara ariei fortificate”, a transmis muzeul prin intermediul rețelei de socializare.
Sursă foto: Facebook.com/Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință de Guvern, astăzi. Unul dintre proiecte vizează Muzeului Ororilor Comunismului în România

21 Mar 2024 571

Termoficare Constanța Se reia furnizarea apei calde și a căldurii pentru anumiți consumatori afectați din municipiul Constanța

14 Mar 2024 546

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 4952

Istoria Dobrogei Dr. Horia Slobozeanu, proprietarul primului muzeu arheologic din țară

09 Feb 2024 5572

Raluca Turcan, anunț de ultim moment despre majorarea de salarii pe partea de muzee şi biblioteci

18 Jan 2024 935

Număr record de vizitatori, anul trecut, la Muzeul Naţional de Artă al României

15 Jan 2024 613

Probleme la Muzeul Universității din Iași. Pompierii intervin la fața locului

12 Jan 2024 658

Decizia de ultimă oră a ministrului Culturii! Vizat Muzeul „George Enescu”

10 Jan 2024 827

Succes cultural. Muzeele care au înregistrat un număr record de vizitatori în 2023

04 Jan 2024 673

LIVE Viața și activitatea inginerului Dumitru Manole, cuprinse într-un volum lansat la Muzeul Național al Marinei Române (FOTO+VCIDEO)

20 Dec 2023 1338

Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, primul muzeu literar din România se deschide vineri

12 Dec 2023 738

Expozițiile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, închise pentru vizitare în minivacanța 1 Decembrie

29 Nov 2023 678

UNTOLD participă la cea de-a 23-a ediție a Festivalului brazilor de Crăciun, găzduit de Muzeul Național de Artă al României

28 Nov 2023 658

Glykon, ultima frontieră a romanității, prezent la expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, Italia

12 Nov 2023 886

Muzeul Luvru din Paris s-a închis în mod excepţional din motive de securitate

14 Oct 2023 707