Despre activităţile companiei şi programele de investiţii derulate Directorul Felix Stroe - „RAJA SA este văzută ca un jucător puternic în sectorul de apă“

În ultimii 15 ani, RAJA SA Constanţa a cunoscut o dezvoltare puternică. Dacă în anul 2002, compania opera doar în 47 de localităţi din judeţul Constanţa, astăzi RAJA SA deserveşte 153 de localităţi din opt judeţe, transformându-se într-o companie sănătoasă economic. RAJA SA s-a extins datorită managementului aplicat. A existat o preocupare permanentă pentru ridicarea gradului de încasare a facturii de apă, canal, epurare în primele 30 de zile de la emitere, astfel că acest indicator a crescut permanent de la 33% în anul 2002, la 97,8% în anul 2016.
 
Ieri, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, a prezentat cele mai recente activităţi ale companiei, dar şi programele investiţionale ce se vor derula începând cu acest an. La începutul evenimentului, directorul general Felix Stroe a anunţat că SC RAJA SA a fost inclusă în anuarul ziarului Financiar „Top cele mai mari companii din România“. „Topul a fost făcut de compania de audit Deloitte în urma unui audit efectuat la companiile din România. SC RAJA SA se află pe locul 454 în acest audit. Anuarul «Top 1000 cele mai mari companii din România» este un pas pentru cunoaşterea în detaliu a liderilor businessului românesc“, a declarat directorul general al SC RAJA SA Constanţa.
 
Cele 1.000 de companii au o pondere de 48 de procente din cifra de afaceri totală de 1.240 de miliarde de lei a celor 485.613 companii active în România în 2016. „Suntem mândri că suntem pe locul 454 în acest top. RAJA SA este văzută ca fiind un jucător puternic în sectorul de apă“, a declarat Felix Stroe, care a precizat că operatorul public nu a plătit pentru realizarea acestui audit.
 

Investiţii derulate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare

 
În aceeaşi ordine de idei, directorul general a ţinut să anunţe investiţiile derulate de companie prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. RAJA este pregătită cu proiecte care au în vedere extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi de canalizare, construirea şi modernizarea staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare, precum şi creşterea calităţii serviciilor publice de apă şi canalizare.
 
În acest sens, compania de apă va derula investiţii în 92 de localităţi din şapte judeţe: Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov, Ilfov şi Bacău. Vorbim despre „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în arta de operare a RAJA SA Constanţa, în perioada 2014 - 2020“. Acest proiect, al cărui contract de finanţare urmează să fie semnat în cursul lunii mai a anului curent, prevede investiţii pe raza a 52 de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 91 de localităţi din şase judeţe (Constanţa, lalomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov, Ilfov). Valoarea totală estimată a investiţiilor este 499.443.061 de euro fără TVA, respectiv 594.337.243 de euro cu TVA inclus. Proiectul presupune următoarele: extindere şi reabilitare reţea de apă - 728 km; construirea şi reabilitarea a 48 de staţii de tratare a apei; construirea şi reabilitarea a 64 de staţii de pompare a apei; extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare - 577 km; construirea şi reabilitarea a 138 de staţii de pompare apă uzată; construirea şi reabilitarea a şase staţii de epurare apă uzată; construirea unei staţii de valorificare a nămolului.
 

Conductă de aducţiune de la Medgidia până la Limanu

 
Una dintre cele mai importante investiţii din cadrul proiectului este reprezentată de Sistemul Regional Constanţa, respectiv realizarea a 145 km de conductă de aducţiune, de la Medgidia până la Limanu. Investiţia, în valoare estimată de peste 60 de milioane de euro fără TVA, conduce la îmbunătăţirea calităţii apei potabile din centrul şi sudul judeţului Constanţa.
 
În ceea ce priveşte municipiul Constanţa, au fost prevăzute investiţii în valoare totală de peste 77 de milioane de euro fără TVA, peste 91 de milioane de euro cu TVA inclus, concretizate în: aducţiune (reabilitată) - 13,49 km, magistrală de apă (reabilitată) - 11.79 km; două staţii de pompare apă (reabilitate); reţea de distribuţie apă potabilă (nou) - 12,633 km; reţea de distribuţie apă potabilă (reabilitată) - 46,514 km; reţea canalizare (nouă) - 18,821 km; reţea canalizare (reabilitată) - 16,257 km; conductă refulare (nou) - 8,03 km; conductă refulare (reabilitată) - 8,512 km; opt staţii de pompare ape uzate (noi); o staţie de pompare ape uzate (reabilitate); trei dispecerate locale SCADA canal.
 

Sistemul de alimentare cu apă în regiunea Constanţa - Ialomiţa, reabilitat

 
O altă investiţie este „Proiectul fazat privind reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“. Prin intermediul acestui proiect, se vor reabilita 687 de metri din colectorul unitar de pe bulevardul Aurel Vlaicu, precum şi linia nouă a staţiei de tratare Palas. Valoarea totală a proiectului este de 3.316.338 de euro fără TVA.
 

Investiţiile de mai sus se află în derulare, termenul pentru terminarea lucrărilor fiind luna iulie 2018. La nivelul municipiului Constanţa se derulează şi un proiect care presupune reducerea pierderilor de apă nefacturată şi diminuarea la maximum a gradului de disconfort creat cetăţenilor în cazul intervenţiilor la avarii, valoarea proiectului de 10 milioane de euro fiind acoperită integral din fonduri RAJA SA, asigurate cu sprijinul BERD.
 

Investiţii RAJA SA la Oneşti

 
Cea de-a treia investiţie despre care a vorbit directorul general al SC RAJA SA este proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în municipiul Oneşti, în perioada 2014-2020“. Având în vedere

necesitatea urgentă de reabilitare şi extindere a sistemului de apă şi canalizare în municipiul Oneşti, în data de 14 martie 2018 a fost semnat contractul de servicii „Sprijin pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentelor de atribuire pentru proiectul «Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în municipiul Oneşti în perioada 2014-2020»“.
 
Investiţiile care urmează să fie realizate prin acest proiect se ridică la 44 de milioane de euro fără TVA şi constau în: o staţie de tratare nouă, reabilitare rezervoare înmagazinate - şapte bucăţi, sectorizare reţea de distribuţie în zone de presiune şi control al pierderilor - 110 km, sisteme locale de ridicare a presiunii - 31 de sisteme, reabilitare reţea distribuţie apă - 14,62 km, extindere reţea distribuţie apă - 4,8 mp, reabilitare reţea canalizare menajeră - 3,6 km, extindere reţea canalizare menajeră - 31,57 km, o staţie de epurare nouă.
 
Data estimată pentru semnarea contractului este luna octombrie 2018, iar lucrările vor fi demarate în luna martie 2019. „Fondurile pe care RAJA SA urmează a le angaja în derularea investiţiilor prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 însumează circa 546 de milioane de euro fără TVA, respectiv 600 de milioane de euro cu TVA. Depunem eforturi maxime pentru a ne atinge obiectivele. Fără sprijinul unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare nu putem să ne încadrăm în strategia de dezvoltare a sistemului şi de creştere a calităţii serviciului prestat. Nu putem construi dacă nu avem terenurile necesare pentru dezvoltarea investiţiilor şi nici dacă nu putem obţine autorizaţiile necesare“, a transmis directorul general al companiei.
 

„Contul meu RAJA“, un nou serviciu online

 
Începând cu luna aprilie, RAJA SA a pus la dispoziţia abonaţilor săi platforma online „Contul meu RAJA“. Este vorba despre un pachet cont client complet, sigur şi uşor de utilizat 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Prin contul de client, abonaţii, indiferent de calitatea juridică, au acces, direct şi rapid, la informaţii despre facturile emise, ultimele plăţi procesate sau consum de apă, toate gestionate dintr-un singur loc şi numai la un clic distanţă.
 
Facilităţile pe care le aduce noul serviciu online sunt: vizualizarea facturilor imediat ce au fost emise, cu posibilitatea de descărcare şi de imprimare a acestora; verificarea şi transmiterea indexului contorului de apă online; informaţii asupra modalităţii şi a perioadei de citire a consumului; accesul la istoricul de plăţi; achitarea, rapid şi fără comision suplimentar, a facturilor pentru serviciile de apă potabilă şi canalizare. Plăţile efectuate sunt actualizate pe platforma Contul meu RAJA în maximum trei zile. Serviciul online este adresat tuturor deţinătorilor de contract şi reprezentanţilor legali ai societăţilor comerciale, instituţiilor publice şi asociaţiilor de locatari/proprietarilor care au încheiat un contract individual ca RAJA SA.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la RAJA (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 449

Atenție, se oprește apa în mai multe cartiere din Constanța!

23 Apr 2024 1062

O lucrare programată de RAJA SA în județul Constanța, va fi replanificată. Ce localități erau vizate

23 Apr 2024 2765

RAJA Constanța anunță întreruperea furnizării apei în Lazu, Agigea și Eforie Nord!

21 Apr 2024 3075

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în Lazu, Agigea și Eforie Nord!

19 Apr 2024 413

RAJA Constanța Se oprește apa în Stațiunea Eforie Nord! Vezi când

16 Apr 2024 648

RAJA SA, gazdă, în cadrul Programului Național Școala Altfel, pentru elevii de la Școala Gimnazială “Remus Opreanu” din Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 406

RAJA Constanța Consumatorii din Eforie Nord, fără apă la robinete. Iată în ce interval

15 Apr 2024 530

RAJA Constanța Mai mulți consumatori din Constanța rămân fără apă la robinete, miercuri

15 Apr 2024 1071

Lucrări la rețeaua de apă din Constanța! Se oprește furnizarea apei! Vezi dacă ești afectat

14 Apr 2024 3812

RAJA Constanța Locuitorii din Eforie Nord rămân fără apă la robinete! Iată intervalul

13 Apr 2024 506

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în zonele KM 4 și Far din Constanța!

12 Apr 2024 732

RAJA Constanța Se oprește apa în Stațiunile Venus, Jupiter și Cap Aurora!

12 Apr 2024 382

RAJA SA Atenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța! Vezi dacă ești afectat

11 Apr 2024 1272

În Constanța, în primele trei luni ale acestui an Consumul de apă caldă a fost mult mai redus față de aceeași perioadă a anului trecut. Primarul Chițac o vede ca pe o economie la bugetul local

11 Apr 2024 497