Despre formularul 230 sau cum să redirecţionezi 3,5% din impozit către organizaţii sau asociaţii nonprofit (document)


Românii pot opta la început de an pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul anual datorat statului către o cauză umanitară. Din anul 2020, a fost modificată legislaţia. Modificările pentru acest an au fost introduse prin Ordinul nr. 147/2020 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual, publicat în Monitorul Oficial numărul 44 din 22 ianuarie 2020.  
 
Astfel, conform textului, prevederile ordinului se aplică pentru direcţionarea de către orice român care contribuie la stat a unei sume reprezentând 3,5% din impozitul anual datorat pe veniturile realizate începând cu anul 2019, pentru susţinerea organizaţiilor şi asociaţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private. De anul acesta, tot prin cerere, se poate face cotizaţia pentru doi ani, nu doar pentru unul, cum era până în 2020.
 
Declaraţia 230 se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor şi/sau venituri din pensii din România, în următoarele situaţii, după caz:
a) dispun asupra destinaţiei sumei reprezentând 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor şi/sau veniturile din pensii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult;
b) dispun asupra destinaţiei sumei reprezentând 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor şi/sau veniturile din pensii, pentru acordarea de burse private, conform legii;
c) dispun asupra destinaţiei sumei reprezentând 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor şi/sau veniturile din pensii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, în condiţiile legii.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

STS Peste 230.000 de persoane au generat formulare digitale de intrare pe teritoriul României

23 Dec 2021 1186

Apel pentru redirecționarea unei părți a impozitului către Arhiepiscopia Tomisului conform Formular 230

17 Mar 2021 2785

Anunț important de la ANAF! Care este termenul de depunere a Formularului 230

10 Apr 2018 7845