Dezbatere publică, la Cumpăna. Tema o reprezintă proiectele „Alternativa Techirghiol” și „Nod Rutier Cumpăna A4”Miercuri, 24 martie 2021, de la ora 15.00, în sala mare a Casei de Cultură Cumpăna a debutat o dezbatere cu privire la prezentarea proiectelor „ALTERNATIVA TECHIRGHIOL (inclusiv rețele și utilități) Municipiul Constanța, Eforie, Techirghiol, comunele: Cumpăna, Agigea, Topraisar, Tuzla, 23 August - Jud. Constanța” și „NOD RUTIER CUMPĂNA A4 (Km 16 + 700)”

Sunt prezenți primarul comunei Cumpăna - Mariana Gâju și reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastucturii Rutiere și Direcției Naționale de Drumuri și Poduri Constanța.

Mariana Gâju a făcut o scurtă introducere legată de ce se va discuta la dezbaterea publică. Sunt prezenți zeci de proprietari, totodată arhitecți și reprezentanți ai firmei. Din partea CNAIR este prezentă  Amărăzeanu Cristina cu o echipă tânără.  Din partea DRDP Constanța  este prezent Alexandru Savu, șef Compartiment proiecte.

În mai 2020, Mariana Gâju a precizat că a înaintat o cerere pentru extinderea carosabilului pe drumul 39E.  A cerut și piste de biciclete. Ministerul a aprobat un parteneriat pentru realizarea investiției. Ministerul a recomandat un proiectant care a foat susținut și de DRDP. De la km. 0 (canal) până la totemuri, analizând acest perimetru au spus că nu e posibil să facă patru benzi pentru a face și piste de biciclete.

Pe 2 martie 2021 s-a încheiat contractul ca CNAIR să își asume construirea carosabilului în interiorul localității la 39E.


"Ei se ocupă de tot ceea ce înseamnă sursă de finanțare care nu vine din bugetul local Cumpăna. Noi am scris în proiect și schimbarea iluminatului public de pe șoseaua Constanței", a spus Mariana Gâju.


Ea a spus că trebuie șoseaua lărgită pentru că numărul de mașini a crescut odată cu numarul de locuitori.


"18.500 de suflete locuiesc efectiv 365 de zile în Cumpăna", a subliniat primarul. "De 10 ani bat la ușile ministerului pentru viitorul copiilor noștri", a spus răspicat Mariana Gâju. Pe 23 septembrie am semnat contractul Nod Rutier. La scurt timp a venit de la CJ o scrisoare prin care se solicită trecerea prin localitate a alternativei Techirghiol. Totodată voiau să treacă prin câmpul de la Cumpăna calea ferată care să vină de la Valu către Portul Constanța".


CNAIR va discuta despre proiectele acestea unite. Mai precis, mai întâi se face Nodul Rutier, apoi alternativa și în cele din urmă un nou pod peste canalul Dunare-Marea Neagră.

"Oamenii comunei Cumpăna suntem vii! Am pus problema noxelor de la autostradă. În contract scrie că vor fi panouri fonoabsorbante!", a zis Mariana Gâju.


"Proiectul de extindere s-a creat cu precădere dupa 1 martie. Avem deja prevăzute sume, iar la DRDP se pregătește elaborarea de studii. În exteriorul localității, se vor realiza pe fonduri europene studiile. Din fericire, alternativa Techirghiol este pe fonduri nerambursabile, europene. Nu putem face un proiect cum vrem noi, ci când se fundamentează. Am vrea să avem parte de susținerea voastră. Sunt proiectele Statului Român. Cum spunea și doamna primar avem nevoie de voi!", a spus Cristina Amărăzeanu.


 Până pe 30.03.2021 trebuie să se dea start la licitatie. Până pe 15.05.2021 trebuie să aibă loc atribuirea. Studiul de fezabilitate trebuie să fie gata după 3 luni. Proiectul tehnic trebuie elaborat la 3 luni după elaborarea indicatorilor tehnico-edilitari.Cristian Beluciu este proiectantul din partea CNAIR. El le explică oamenilor ce lucrări se vor face.Mai precis, se va lega autostrada cu o nouă autostradă (Alternativa Techirghiol), unit cu nodul de descărcare la Cumpăna. Alternativa va porni de la Cumpăna și va ajunge până la 23 August. Vor fi asigurate descărcări către și dinspre port.


Mariana Gâju a fost deranjată de modul de prezentare a lui Beluciu. S-a ridicat și a venit la hartă pentru a le explica pe înțelesul oamenilor ce înseamnă investiția. "Nu văd tot ce am vorbit!".A venit la hartă Florin Răducu, reprezentantul firmei care s-a ocupat de proiectarea nodului rutier.
"Nodul rutier poate fi proiectat și independent de alternativa Techirghiol", a spus Răducu.

Alexandru Savu de la DRDP vorbește de toate investițiile.

Oamenii vor să știe dacă sunt terenurile lor afectate de proiecte.

Reprezentanții CNAIR au spus să trimită listele de la primărie cu terenuri și după studiul de fezabilitate se poate spune sigur dacă sunt oamenii afectați.

Oamenii spun că vor protesta daca nu vor obține un preț mai mare pe hectar. Un expert contabil a punctat că un hectar de extravilan se vinde în medie cu 7.500 de euro. Oamenii spun că au primit la construirea autostrăzii mult prea puțin.

Nodul rutier ar fi gata în 2023-2024.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România și Curtea de Conturi organizează reuniunea de lucru zonală (FOTO+VIDEO)

31 Mar 2023 884

Echipa Under-19 de la Kinder Constanța s-a calificat în semifinalele Cupei României (GALERIE FOTO)

31 Mar 2023 889

Handbal Comuna Cumpăna găzduiește faza pe euroregiune a Campionatului Național de juniori IV

30 Mar 2023 883

Lupte Sportivi ai comunei Cumpăna, câștigători la Campionatele Naționale Școlare

28 Mar 2023 719

Primăria Cumpăna 28 de tineri au început cursurile de formare profesională. Vor deveni bucătari

28 Mar 2023 543

Liceul Tehnologic “Nicolae Dumitrescu” Cumpăna marchează “Săptămâna verde”! Mariana Gâju s-a alăturat demersului

28 Mar 2023 478

Primarul Mariana Gâju, la ceas aniversar

26 Mar 2023 2086

Pachetul legislativ pentru creșterea natalității, propus de Ministerul Familiei, prezentat la Cumpăna

26 Mar 2023 713

Primăria Cumpăna, anunț important despre cursul de calificare. Când va avea loc deschiderea oficială a cursului

24 Mar 2023 729

Lupte CS Victoria Cumpăna, pe locul doi la Memorialul „Nicolae Gheorghe“. Alexia Gavrilă, cea mai tehnică sportivă (GALERIE FOTO)

23 Mar 2023 974

Derby-uri la juniorii U-19 și U-17 Primele două clasate, ACS Kinder Constanța și CS Dinamo București, se duelează la Cumpăna (GALERIE FOTO)

23 Mar 2023 1475

LIVE Oficialitățile constănțene, precizări importante despre alunecarea de teren din Cumpăna (VIDEO)

22 Mar 2023 880

Românii au talent O tânără din Cumpăna a primit Golden Buzz de la Mihai Bobonete. „Îmi vine să și plătesc bilet pentru ce am văzut acum“ (VIDEO)

18 Mar 2023 24032

Să salvăm o viață tânără, un soț, un tată Un bărbat din Cumpăna are nevoie de sânge! Unde se poate dona

08 Mar 2023 658

Familie îndoliată! Cine este bărbatul care a murit în cariera de piatră de la Nicolae Bălcescu

06 Mar 2023 8596