Dezbatere publică, la Cumpăna. Tema o reprezintă proiectele „Alternativa Techirghiol” și „Nod Rutier Cumpăna A4”Miercuri, 24 martie 2021, de la ora 15.00, în sala mare a Casei de Cultură Cumpăna a debutat o dezbatere cu privire la prezentarea proiectelor „ALTERNATIVA TECHIRGHIOL (inclusiv rețele și utilități) Municipiul Constanța, Eforie, Techirghiol, comunele: Cumpăna, Agigea, Topraisar, Tuzla, 23 August - Jud. Constanța” și „NOD RUTIER CUMPĂNA A4 (Km 16 + 700)”

Sunt prezenți primarul comunei Cumpăna - Mariana Gâju și reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastucturii Rutiere și Direcției Naționale de Drumuri și Poduri Constanța.

Mariana Gâju a făcut o scurtă introducere legată de ce se va discuta la dezbaterea publică. Sunt prezenți zeci de proprietari, totodată arhitecți și reprezentanți ai firmei. Din partea CNAIR este prezentă  Amărăzeanu Cristina cu o echipă tânără.  Din partea DRDP Constanța  este prezent Alexandru Savu, șef Compartiment proiecte.

În mai 2020, Mariana Gâju a precizat că a înaintat o cerere pentru extinderea carosabilului pe drumul 39E.  A cerut și piste de biciclete. Ministerul a aprobat un parteneriat pentru realizarea investiției. Ministerul a recomandat un proiectant care a foat susținut și de DRDP. De la km. 0 (canal) până la totemuri, analizând acest perimetru au spus că nu e posibil să facă patru benzi pentru a face și piste de biciclete.

Pe 2 martie 2021 s-a încheiat contractul ca CNAIR să își asume construirea carosabilului în interiorul localității la 39E.


"Ei se ocupă de tot ceea ce înseamnă sursă de finanțare care nu vine din bugetul local Cumpăna. Noi am scris în proiect și schimbarea iluminatului public de pe șoseaua Constanței", a spus Mariana Gâju.


Ea a spus că trebuie șoseaua lărgită pentru că numărul de mașini a crescut odată cu numarul de locuitori.


"18.500 de suflete locuiesc efectiv 365 de zile în Cumpăna", a subliniat primarul. "De 10 ani bat la ușile ministerului pentru viitorul copiilor noștri", a spus răspicat Mariana Gâju. Pe 23 septembrie am semnat contractul Nod Rutier. La scurt timp a venit de la CJ o scrisoare prin care se solicită trecerea prin localitate a alternativei Techirghiol. Totodată voiau să treacă prin câmpul de la Cumpăna calea ferată care să vină de la Valu către Portul Constanța".


CNAIR va discuta despre proiectele acestea unite. Mai precis, mai întâi se face Nodul Rutier, apoi alternativa și în cele din urmă un nou pod peste canalul Dunare-Marea Neagră.

"Oamenii comunei Cumpăna suntem vii! Am pus problema noxelor de la autostradă. În contract scrie că vor fi panouri fonoabsorbante!", a zis Mariana Gâju.


"Proiectul de extindere s-a creat cu precădere dupa 1 martie. Avem deja prevăzute sume, iar la DRDP se pregătește elaborarea de studii. În exteriorul localității, se vor realiza pe fonduri europene studiile. Din fericire, alternativa Techirghiol este pe fonduri nerambursabile, europene. Nu putem face un proiect cum vrem noi, ci când se fundamentează. Am vrea să avem parte de susținerea voastră. Sunt proiectele Statului Român. Cum spunea și doamna primar avem nevoie de voi!", a spus Cristina Amărăzeanu.


 Până pe 30.03.2021 trebuie să se dea start la licitatie. Până pe 15.05.2021 trebuie să aibă loc atribuirea. Studiul de fezabilitate trebuie să fie gata după 3 luni. Proiectul tehnic trebuie elaborat la 3 luni după elaborarea indicatorilor tehnico-edilitari.Cristian Beluciu este proiectantul din partea CNAIR. El le explică oamenilor ce lucrări se vor face.Mai precis, se va lega autostrada cu o nouă autostradă (Alternativa Techirghiol), unit cu nodul de descărcare la Cumpăna. Alternativa va porni de la Cumpăna și va ajunge până la 23 August. Vor fi asigurate descărcări către și dinspre port.


Mariana Gâju a fost deranjată de modul de prezentare a lui Beluciu. S-a ridicat și a venit la hartă pentru a le explica pe înțelesul oamenilor ce înseamnă investiția. "Nu văd tot ce am vorbit!".A venit la hartă Florin Răducu, reprezentantul firmei care s-a ocupat de proiectarea nodului rutier.
"Nodul rutier poate fi proiectat și independent de alternativa Techirghiol", a spus Răducu.

Alexandru Savu de la DRDP vorbește de toate investițiile.

Oamenii vor să știe dacă sunt terenurile lor afectate de proiecte.

Reprezentanții CNAIR au spus să trimită listele de la primărie cu terenuri și după studiul de fezabilitate se poate spune sigur dacă sunt oamenii afectați.

Oamenii spun că vor protesta daca nu vor obține un preț mai mare pe hectar. Un expert contabil a punctat că un hectar de extravilan se vinde în medie cu 7.500 de euro. Oamenii spun că au primit la construirea autostrăzii mult prea puțin.

Nodul rutier ar fi gata în 2023-2024.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Cumpăna a aprobat înființarea Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public și Privat al Comunei

10 May 2021 811

Se redeschide Biblioteca Comunală „Stela Iorga” din Cumpăna

08 May 2021 811

Luptătoarea Gabriela Prodan, de la CS Victoria Cumpăna, pe locul întâi la Cupa României

29 Apr 2021 2323

Anunț RAJA Apă cu presiune scăzută în localitatea Cumpăna

28 Apr 2021 467

Județul Constanța Consumatorii din localitatea Cumpăna, fără apă potabilă

27 Apr 2021 546

Bugetul de venituri și cheltuieli al localității Cumpăna, în dezbatere publică

19 Apr 2021 641

Accident rutier pe DN39, către Cumpăna. Două victime

12 Apr 2021 1326

Primăria Cumpăna întreabă, cetățeanul răspunde Chestionar pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă

10 Apr 2021 861

Gimnastică ritmică CS Victoria Cumpăna, din nou pe podium la Campionatul Naţional

08 Apr 2021 1614

Proiectul de investiții Centru Civic în comuna Cumpăna merge în linie dreaptă. Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici

08 Apr 2021 803

Lupte Premii pentru rezultatele frumoase ale CS Victoria Cumpăna la Cupa României pentru cadeţi

07 Apr 2021 1988

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a devenit, din nou, bunică

04 Apr 2021 1892

„Omul Centenar“ al comunei şi cetăţean de onoare Veteranul de război Ion Ceapă, din Cumpăna, a împlinit 104 ani

01 Apr 2021 831

Localitățile Costinești și Cumpăna au depășit pragul de 4 infectări la mia de locuitori. Vor fi luate noi măsuri

28 Mar 2021 4055

Spargere la Cumpăna! Un bărbat a furat dintr-o casă o mică avere

26 Mar 2021 4874