DGA Percheziții la domiciliile unor funcționari publici, cercetați pentru fapte de corupție

  • Percheziții în județul Ialomița, la domiciliile mai multor funcționari publici,  cercetați pentru fapte de corupție

 
Astăzi, 24 iunie 2020, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Ialomița, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, au efectuat 5 percheziții domiciliare pe raza Județului Ialomița și au pus în executare 5 mandate de aducere emise pe numele a cinci persoane suspecte în cauză, funcționari în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti și Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Fetești, respectiv o persoană fără calitate specială, care a acționat în calitate de intermediar, cercetați pentru săvârșirea  infracțiunilor de luare de mită, complicitate la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual și acces ilegal la un sistem informatic.
         
Cu aceeași ocazie, au fost puse în executare două ordonanțe de ridicare a unor documente și înscrisuri de la două instituții publice, respectiv Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti și Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Fetești.
         
În fapt, s-a reținut că în perioada iunie – octombrie 2019, cei patru funcționari publici au pretins, primit sau au acceptat promisiunea primirii unor sume de bani în lei şi valută ori alte foloase, din partea unor persoane fizice interesate de obținerea cărților de identitate, a căror valabilitate a expirat, ori ca urmare a schimbării domiciliului, stabilirea reședinței, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate.
         
În multe astfel de situații au existat cazuri când solicitanții eliberării cărților de identitate nu s-au prezentat personal la ghișeul S.P.C.L.E.P. Fetești, pentru a semna în prezența funcționarului public cererea pentru eliberarea actului de identitate, persoanele interesate aflându-se în străinătate şi nu în Municipiul Feteşti, iar fotografiile ce urmau a fi alocate cărților de identitate au fost transmise în format electronic, prin canale de comunicare de tip whatsapp sau facebook unor intermediari, care aveau influență asupra funcționarilor şi care acționau în interesul acestor persoane, în schimbul unui comision, reprezentând prețul traficului de influență.
         
Fotografiile astfel transmise erau prelucrate de funcţionarii publici prin intermediul calculatorului destinat obținerii de fotografii, pentru a creea o aparenţă de legalitate că respectivele fotografii erau efectuate la sediul S.P.C.L.E.P. Fetești asupra solicitantului cărţii de identitate.
         
De cele mai multe ori, a rezultat că unele cărţi de identitate au fost emise doar în baza unor copii ale documentelor necesare, pentru că solicitanții aflaţi în străinătate nu le mai dețineau, iar respectivele copii erau extrase chiar din arhiva S.P.C.L.E.P. Fetești.
         
S-au mai identificat situații în care au fost stabilite domicilii sau reședințe fără ca proprietarul spațiului locativ să aibă cunoștință despre respectiva procedură derulată la S.P.C.L.E.P. Fetești şi, cu atât mai mult, ca acesta să își dea consimțământul scris că este de acord ca solicitantul respectiv să își stabilească domiciliu/reședința la adresa proprietății sale. Astfel, cu titlu de exemplu, la o adresa situată în Municipiul Fetești, figurează cu domiciliu un număr de 119 persoane, iar la o altă adresă din aceeași localitate, figurează un număr de 32 persoane.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul lucrătorilor Direcției Anchete, Serviciul Tehnic, Serviciul Operații, Serviciul Operațiuni Speciale Ialomița și lucrători din cadrul I.J.J. Ialomița.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DGA Persoane trimise în judecată, după ce au pretins bani pentru promovarea examenului auto

03 Dec 2020 665

Polițist, arest preventiv pentru restituirea unui permis de conducere. Ce mită a primit

27 Nov 2020 455

Bărbați, condamnați cu executare pentru dare de mită și tăiere fără drept de arbori

19 Nov 2020 551

Tulcea Funcționar public din cadrul unei instituții, condamnat la închisoare pentru infracțiuni de corupție

16 Nov 2020 538

Instructori auto, cercetați pentru infracțiuni de corupție. Pretindeau bani de la candidați pentru obținerea permisului

05 Nov 2020 638

Administratorul unei societăți, trimis în judecată după ce a oferit 500 de euro mită unui polițist

30 Oct 2020 476

Polițist, cercetat pentru trafic de influență după a promis promovarea examenului auto

22 Sep 2020 631

DGA. Trei persoane trimise în judecată pentru dare de mită și trafic de migranți

14 Sep 2020 392

DGA Doi polițiști au refuzat mita oferită de managerul unui salon din Capitală

01 Sep 2020 574

MAI Șeful Direcţiei Generale Anticorupţie a fost eliberat din funcţie!

26 Aug 2020 826

DGA Polițist constănțean, arestat după ce a luat mită bani și bunuri de 8.000 de lei. Un altul a refuzat mita

20 Aug 2020 2651

Un polițist de frontieră a refuzat 1.000 euro mită de la șoferul unui autocar. Ce ascundea acesta

18 Aug 2020 769

Bărbat cercetat în arest la domiciliu, pentru dare de mită, după ce a oferit bani unui echipaj de poliţie rutieră

17 Aug 2020 491

DGA. Persoană trimisă în judecată pentru dare de mită. Despre ce este vorba

06 Aug 2020 605

DGA Bărbat, prins în flagrant în timp ce dădea mită unui agent de poliție

24 Jul 2020 572