DGA Percheziții la domiciliile unor funcționari publici, cercetați pentru fapte de corupție

  • Percheziții în județul Ialomița, la domiciliile mai multor funcționari publici,  cercetați pentru fapte de corupție

 
Astăzi, 24 iunie 2020, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Ialomița, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, au efectuat 5 percheziții domiciliare pe raza Județului Ialomița și au pus în executare 5 mandate de aducere emise pe numele a cinci persoane suspecte în cauză, funcționari în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti și Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Fetești, respectiv o persoană fără calitate specială, care a acționat în calitate de intermediar, cercetați pentru săvârșirea  infracțiunilor de luare de mită, complicitate la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual și acces ilegal la un sistem informatic.
         
Cu aceeași ocazie, au fost puse în executare două ordonanțe de ridicare a unor documente și înscrisuri de la două instituții publice, respectiv Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti și Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Fetești.
         
În fapt, s-a reținut că în perioada iunie – octombrie 2019, cei patru funcționari publici au pretins, primit sau au acceptat promisiunea primirii unor sume de bani în lei şi valută ori alte foloase, din partea unor persoane fizice interesate de obținerea cărților de identitate, a căror valabilitate a expirat, ori ca urmare a schimbării domiciliului, stabilirea reședinței, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate.
         
În multe astfel de situații au existat cazuri când solicitanții eliberării cărților de identitate nu s-au prezentat personal la ghișeul S.P.C.L.E.P. Fetești, pentru a semna în prezența funcționarului public cererea pentru eliberarea actului de identitate, persoanele interesate aflându-se în străinătate şi nu în Municipiul Feteşti, iar fotografiile ce urmau a fi alocate cărților de identitate au fost transmise în format electronic, prin canale de comunicare de tip whatsapp sau facebook unor intermediari, care aveau influență asupra funcționarilor şi care acționau în interesul acestor persoane, în schimbul unui comision, reprezentând prețul traficului de influență.
         
Fotografiile astfel transmise erau prelucrate de funcţionarii publici prin intermediul calculatorului destinat obținerii de fotografii, pentru a creea o aparenţă de legalitate că respectivele fotografii erau efectuate la sediul S.P.C.L.E.P. Fetești asupra solicitantului cărţii de identitate.
         
De cele mai multe ori, a rezultat că unele cărţi de identitate au fost emise doar în baza unor copii ale documentelor necesare, pentru că solicitanții aflaţi în străinătate nu le mai dețineau, iar respectivele copii erau extrase chiar din arhiva S.P.C.L.E.P. Fetești.
         
S-au mai identificat situații în care au fost stabilite domicilii sau reședințe fără ca proprietarul spațiului locativ să aibă cunoștință despre respectiva procedură derulată la S.P.C.L.E.P. Fetești şi, cu atât mai mult, ca acesta să își dea consimțământul scris că este de acord ca solicitantul respectiv să își stabilească domiciliu/reședința la adresa proprietății sale. Astfel, cu titlu de exemplu, la o adresa situată în Municipiul Fetești, figurează cu domiciliu un număr de 119 persoane, iar la o altă adresă din aceeași localitate, figurează un număr de 32 persoane.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul lucrătorilor Direcției Anchete, Serviciul Tehnic, Serviciul Operații, Serviciul Operațiuni Speciale Ialomița și lucrători din cadrul I.J.J. Ialomița.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tulcea Ca urmare a denunțului unui polițist, cetățean reținut după ce a dat mită

06 Apr 2021 908

Agent de poliție condamnat definitiv, cu executare, pentru infracțiuni de corupție

05 Apr 2021 694

Experiența DGA valorificată în cadrul unei sesiuni europene de instruire pe tema proiectelor de twinning

23 Mar 2021 444

Polițiștii Direcției Generale Anticorupție, instruiți de FBI

17 Mar 2021 585

Bărbat, trimis în judecată după ce a pretins 1.400 de euro pentru obținerea inspecției RAR

16 Mar 2021 1001

Trei instructori auto, trimiși în judecată pentru corupție

08 Mar 2021 706

DGA Un polițist constănțean a refuzat mită de la un bărbat prins la volan fără permis

23 Feb 2021 1654

Argeș Funcționar public, reținut pentru luare de mită

18 Dec 2020 609

DGA Soț și soție, cercetați pentru dare de mită

15 Dec 2020 939

Medic ginecolog, trimis în judecată pentru luare de mită

09 Dec 2020 1182

DGA Persoane trimise în judecată, după ce au pretins bani pentru promovarea examenului auto

03 Dec 2020 900

Polițist, arest preventiv pentru restituirea unui permis de conducere. Ce mită a primit

27 Nov 2020 738

Bărbați, condamnați cu executare pentru dare de mită și tăiere fără drept de arbori

19 Nov 2020 753

Tulcea Funcționar public din cadrul unei instituții, condamnat la închisoare pentru infracțiuni de corupție

16 Nov 2020 724

Instructori auto, cercetați pentru infracțiuni de corupție. Pretindeau bani de la candidați pentru obținerea permisului

05 Nov 2020 891