Actualitate

DGA Trei angajaţi ai Agenției pentru Protecția Mediului Bihor au fost trimişi în judecată, în stare de libertate

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 D. O. C la data faptelor director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (A.P.M.) Bihor, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
-      folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
-      obținere ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, 
 
S-P F, la data faptelor funcționar public, angajat al  Agenției de Protecție a Mediului (A.P.M.) Bihor pe postul de manager de proiect, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
-      folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,  cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
-      obținere ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
-      fals intelectual, în formă continuată,

S. C, consilier superior I în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (A.P.M.) Bihor, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
-      complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,  cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
-      obținere ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
-      fals intelectual, în formă continuată,
 
Administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
-      participație improprie la fals intelectual, în formă continuată,
-      participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, incomplete sau inexacte, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 Agenția pentru Protecția Mediului Bihor,  reprezentată de inculpatul D. O. C. , a încheiat un acord de finanțare cu fonduri europene având ca obiect proiectul intitulat „Conservarea liliecilor în Pădurea Craiului, Bihor și Munții Trascău”.

În acest context, în perioada 2010 - 2013, inculpații D.O.C, S.-P. F. și S. C., director, respectiv angajați la Agenția pentru Protecția mediului Bihor, ar fi întocmit, semnat și înaintat Comisiei Europene și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului mai multe documente (cereri, adrese, state de plată estimative, necesar de credite bugetare, etc.) ce conțineau date nereale. Aceste date se refereau la situația angajaților în proiect, societatea care ar fi executat lucrările de închidere a peșterilor și utilizarea unui autovehicul achiziționat din fonduri nerambursabile (în realitate, autovehiculul mai sus menționat a fost utilizat  de inculpatul D. O. C. în interes personal).

O parte din documentele respective ar fi fost semnate și de celălalt inculpat, reprezentant al unei societăți comerciale, în calitate de executant al proiectului, deşi, acesta ar fi ascuns faptul că, în realitate, lucrările ar fi fost executate de o societate subcontractantă, iar în cazul  a trei peșteri, Tăşad, Fânaţe şi Ţiclului, s-ar fi schimbat soluţia tehnică convenită de părţile contractante (grilajele de închidere ale acestor peşteri nefiind umplute cu beton).

Prin aceste demersuri, beneficiarul fondurilor nerambursabile ar fi intrat, pe nedrept, în posesia sumelor de 2.919.498 lei și 497.576 euro (2.133.003 lei).

În cauză, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a comunicat faptul că, solicită obligarea inculpaților la acoperirea prejudiciului, urmând să precizeze cuantumul exact al acestuia până la terminarea cercetării judecătorești.

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra conturilor bancare pe care le dețin cei patru inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
,,Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție." , transmit procurorii DGA.

Sursă foto: DGA
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Comunicat DGA Primarul unei comune din Tulcea, cercetat pentru luare de mită, după o acțiune de prindere în flagrant

04 Apr 2020 1507

Suceava Un agent de poliție și alte două persoane fără calitate specială, trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție

18 Mar 2020 557

Ofițer de poliție, reținut pentru luare de mită

13 Mar 2020 985

Constanța Un polițist de frontieră a sesizat ofițerii DGA după ce i s-a oferit mită

12 Mar 2020 607

DGA Polițist, trimis în judecată pentru favorizarea făptuitorului. Agentul nu ar fi pus în executare un mandat

05 Mar 2020 536

Bărbat prins în flagrant de dare de mită, după denunțul unui polițist

02 Mar 2020 551

Ziua Mărțișorului sărbătorită de Direcția Generală Anticorupție și Corpul Național al Polițiștilor

02 Mar 2020 317

DGA Contabilul unei primării, arestat la domiciliu pentru uzurparea funcției și fals material în înscrisuri oficiale

19 Feb 2020 980

DGA Bărbat, care a pretins că poate interveni în soluționarea unui dosar penal, prins în flagrant de trafic de influență

14 Feb 2020 641

Bărbați cercetați pentru trafic de influență, după ce au primit peste 20.000 lei. Ce au promis în schimbul sumei de bani

06 Feb 2020 514

Tânăr, reținut după ce a încercat să ofere mită unui polițist după ce a condus fără permis

06 Feb 2020 580

Bărbat cercetat sub control judiciar pentru dare de mită după ce a oferit bani unui echipaj de poliţie rutieră

03 Feb 2020 670

DGA Bărbat, cercetat pentru dare de mită după ce a încercat să ofere mită unui polițist

27 Jan 2020 847

DGA Polițiști din Argeș, trimiși în judecată pentru corupție

17 Jan 2020 815

DGA Polițist de la Rutieră, condamnat definitiv pentru infracțiuni de corupție

09 Jan 2020 676