DGASPC Constanța lansează astăzi proiectul „Dizabilitatea nu este o barieră“


Consiliul Județean Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, implementează, începând de astăzi, 13.05.2020, proiectul „Dizabilitatea nu este o barieră“, finanțat prin intermediul Programului Operațional Capital Uman (POCU) – POCU/462/4/15, cod proiect SMIS 131326.

Valoarea totală a proiectului menționat este de peste 7,5 milioane lei, contribuția DGASPC Constanța asigurată de Consiliul Județean Constanța, reprezentat de președintele Marius Horia Țuțuianu fiind de 151.568,70 lei.


„Dizabilitatea nu este o barieră“ vine în completarea altor patru proiecte finanțate prin Programul de Interes Național (PIN), care se află deja în diferite stadii de implementare și care presupun construirea a 15 Locuințe Protejate și a patru Centre de Zi în localitățile Chirnogeni, Topraisar, Nicolae Bălcescu și Băneasa, pentru 150 de beneficiari.

Astfel, „Dizabilitatea nu este o barieră“ va oferi tuturor persoanelor adulte cu dizabilități, atât celor instituționalizate, cât și celor din comunitate, șansa de a se integra în societate și corespunde Strategiei Naționale „O societate fără bariere pentru persoane cu dizabilități“ 2016-2020, Strategiei privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități 2014-2020, Politicilor sociale – pornind de la reabilitarea individului la reformarea societății și Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020.

Obiectivul principal al proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră“ este creșterea calității vieții celor 150 de persoane adulte cu dizabilități ocrotite în centrele rezidențiale aparținând DGASPC Constanța (n.e. incluse în cele patru proiecte PIN), prin oferirea de servicii alternative de tip Locuințe Protejate coroborate cu servicii sociale de zi tip Centru de Zi.

Printre obiectivele specifice proiectului ce vine în completarea celor patru PIN-uri se află și facilitarea tranziției persoanelor cu dizabilități din cadrul centrelor rezidențiale aparținând DGASPC Constanța către serviciile alternative de tip Locuință Protejată și Centru de Zi prin evaluarea, planificarea, monitorizarea și oferirea de asistență și suport în luarea deciziilor.

De asemenea, se urmărește crearea unui sistem de informare coordonată între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și unitățile teritorial administrative, instituțiile publice și ONG-urile din județ cu activitate în domeniul social, în vederea implementării procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități, prin derularea unor caravane de constientizare și semnarea a minimum 20 de acorduri de parteneriat cu acestea.

Contractul de finanțare a proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră“ a fost semnat în cursul zilei de ieri, 12.05.2020, iar durata de implementare este de 36 de luni (până în luna aprilie a anului 2023).

În cadrul celor patru proiecte PIN de care beneficiază 150 de persoane adulte din sistem și care vor fi completate prin intermediul acestui proiect, se construiesc 15 Locuințe Protejate și patru Centre de Zi în localitățile: Chirnogeni (,,O ȘANSĂ PENTRU FIECARE” ID RCE17), Dorobanțu, comuna Nicolae Bălcescu (,,SPRIJIN PENTRU INTEGRARE COMUNITARĂ’’ ID RCE213), Topraisar ( ,,TINERI ÎN COMUNITATE” ID RCE1) și Băneasa („SRIJIN PENTRU O VIAȚĂ NORMALĂ“ RCE 212).

Cele patru proiecte au o valoare totală de peste 22 milioane de lei, contribuția Consiliului Județean Constanța fiind de aproximativ 11 milioane lei.

Toate aceste proiecte se înscriu în lista demersurilor ce au în vedere procesul de dezinstituționalizare - închiderea centrelor rezidențiale de mare capacitate, proces la care s-a angajat și DGASPC Constanța, beneficiind de susținerea  Consiliului Județean Constanța, prin președintele Marius Horia Țuțuianu, transmite DGASPC.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Palatul Cotroceni, iluminat în albastru pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

02 Apr 2022 1864

Este Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral!

29 Oct 2021 1615

Mesajul premierului Ludovic Orban, cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități

03 Dec 2020 1240

Zip Escort, partener constant în proiectele derulate de Asociația ”Music for Autism”

07 Mar 2019 1481

Ministerul Sănătății dorește implementarea unui protocol pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral (document)

04 Jan 2019 1766

Tineri cu dizabilităţi vă invită la un târg de caritate, duminică, la Centrul Arca

07 Apr 2016 2872

UPDATE Pompierii intervin pentru deblocarea unei uși

13 Jun 2014 1380

Minodora Cliveti - Trebuie consolidat rolul femeilor in domeniul politicii externe si de securitate comuna a UE

03 Apr 2014 1473