DIICOT 38 de persoane, trimise în judecată pentru proxenetism, camătă, șantaj și trafic de persoane

Percheziții. Foto: ZIUA de ConstanțaPrin rechizitoriul din data de 22.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița au dispus trimiterea în judecată a 38 inculpaţi, dintre care 22 sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, proxenetism, camătă, șantaj și trafic de persoane.

Potrivit DIICOT, în cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna ianuarie 2014 și până în luna februarie 2022, pe raza orașului Titu, județul Dâmbovița, s-a constituit și a funcționat un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism, camătă și șantaj.

Astfel, sub protecția liderului rețelei, membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de proxenetism, recrutând persoane din zona de domiciliu, pe care le-au transportat în afară țării în vederea practicării prostituției, activitate care a fost înlesnită inclusiv prin asigurarea unor locuri de cazare, în special în Germania, dar și în Marea Britanie și Spania. Este de precizat faptul că la debutul activității infracționale, persoanele au fost transportate în vederea practicării prostituției pe teritoriul Germaniei (membrii grupării fiind stabiliți mai ales în orașele Oberhausen, Dortmund și Essen), însă, ulterior, o parte dintre membrii grupului s-au ”mutat” în Marea Britanie, fără a ieși însă din sfera de ”influență” a liderului grupului infracțional organizat. Sumele de bani obținute ca urmare a practicării prostituției de un număr de 57 de persoane au fost însușite de către membrii grupului infracțional organizat, în perioada de referință fiind identificate transferuri în cuantum de aproximativ 840.000 de euro și 57.000 de lire sterline expediate din afara țării. Parte din veniturile obținute în această modalitate au fost cheltuite de inculpați cu jocurile de noroc.

Cu privire la infracțiunea de camătă s-a reținut că aceasta a reprezentat o ocupație permanentă a unei părți din membrii grupului infracțional organizat, fiind o importantă sursă de venituri ilicite, „dobânzile” percepute ajungând până la 30% pe lună. Activitatea infracțională a adus membrilor grupului importante profituri, generate de numărul de mare al persoanelor care solicitau „împrumuturile” dar și de cuantumul sumelor date cu împrumut, de la câteva sute până la zeci de mii de euro. În situația în care persoanele care luaseră bani cu camătă nu își achitau ”datoriile” în condițiile impuse, membrii grupului infracțional organizat au folosit metode de constrângere a datornicilor pentru a-i determina să le remită diferite sume de bani.

„În cursul activității de documentare a fost identificată o victimă a traficului de persoane, reținându-se că unul dintre inculpați a recrutat folosind metoda loverboy o persoană vătămată în scopul exploatării sexuale a acesteia prin obligarea la practicarea prostituției în Germania.
În cauză au fost emise numeroase ordine europene de anchetă transmise cu sprijinul EUROJUST către autoritățile din Germania și Marea Britanie, fiind solicitate și obținute probe privind activitatea infracțională a grupului infracțional organizat.
Prin rechizitoriu s-a solicitat menținerea măsurilor asigurătorii instituite asupra sumelor de 26.500 de euro, 2.300 de lire și 128.300 de lei și obligarea inculpaților la plata sumei de 190.000 lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat aferente fazei de urmărire penală.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Dâmbovița.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“ - au mai precizat procurorii DIICOT.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții la persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc. Ce au găsit procurorii în locuințele suspecților (GALERIE FOTO)

21 Mar 2023 366

Bloc de locuințe construit ilegal! Proprietarii, suspectați că ar fi falsificat mai multe înscrisuri pentru a putea vinde apartamentele

21 Mar 2023 647

Percheziții în București și în trei județe. Vizați, suspecți implicați în afaceri ilegale cu deșeuri

21 Mar 2023 399

Percheziții domiciliare la persoane care ar fi vândut droguri în licee (FOTO+VIDEO)

20 Mar 2023 437

Zeci de percheziții, într-un caz de infracțiuni economice!

20 Mar 2023 530

Percheziții la locuința unui tânăr care ar fi efectuat intervenții chirurgicale asupra unor animale. Ce au găsit oamenii legii

18 Mar 2023 874

Operațiunea „Omaha“ 50 de constănțeni trimiși în judecată după 70 de percheziții în județ! Pronunțare amânată

18 Mar 2023 964

Poliția RomânăReținuți pentru trafic și consum de droguri de risc și de mare risc

17 Mar 2023 585

Colet plin cu droguri, expediat din Olanda în România. Doi suspecți, reținuți de polițiști

17 Mar 2023 2031

Percheziții la persoane bănuite de infracțiuni cu jocuri de noroc și pariuri sportive. Vizați, cetățeni sârbi și români

17 Mar 2023 618

Au indus în eroare și firme din Constanța Percheziții la persoane bănuite că ar fi închiriat mașini, folosind acte false, pe care ulterior le-au vândut la centre de dezmembrări

16 Mar 2023 663

Doi cetăţeni români, arestaţi în SUA şi acuzaţi de spălare a 1,4 milioane de dolari. Cum acționau suspecții

15 Mar 2023 720

Percheziții la persoane bănuite de înșelăciune și falsificare de documente. Prejudiciul, aproximativ 50.000 de euro

15 Mar 2023 435

Percheziții în mai multe județe. Vizate persoane bănuite de dare și luare de mită

14 Mar 2023 556

Poliția Română Poliţiştii români au pus în aplicare 14 mandate europene de arestare în ultima săptămână

11 Mar 2023 625