Diploma Europeană pentru Arii Protejate, reînnoită pentru Rezervația Biosferei Delta DunăriiDiploma Europeană a Ariilor Protejate a fost reînnoită, pentru a treia oară, pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Acesta este una dintre cele mai prestigioase distincţii din Europa, atât datorită criteriilor ştiinţifice care trebuie respectate, cât şi mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora, informează reprezentanții ARBDD.

Iată comunicatul transmis în acest sens de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării:

Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” informează despre decizia din 23 septembrie 2020 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei de a reînnoi, pentru a treia oară şi pentru o durată de 10 ani, distincţia de spaţiu european protejat pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării. Diploma Europeană a Ariilor Protejate este una dintre cele mai prestigioase distincţii din Europa, atât datorită criteriilor ştiinţifice care trebuie respectate, cât şi mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora.

 Diploma a fost acordată Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării începând cu anul 2000 deoarece, prin zonele sale umede care adăpostesc o floră şi o faună extrem de diversă, are o valoare biologică, peisagistică şi culturală deosebită pentru Europa. Cu ocazia reînnoirii distincţiei, Consiliul Europei a formulat mai multe recomandări, printre care şi includerea în Planul de Management al RBDD aflat în revizuire a dispozițiilor specifice dedicate schimbărilor climatice și modului de abordare a acestora în legătură cu conservarea pe termen lung a speciilor endemice dar și necesitatea asigurării unui buget de bază pentru administrarea RBDD și creșterea numărului de angajați ai ARBDD până la limita maximă prevăzută pentru a permite autorității îndeplinirea sarcinilor și obligațiilor administrative și desfășurarea eficientă a activității.

 Informaţii suplimentare
 Consiliul Europei acordă din 1965 Diploma Europeană a Ariilor Protejate, acelor regiuni care prezintă o importanţă deosebită pentru conservarea diversităţii biologice, geologice şi peisagistice din Europa. Unul din criteriile esenţiale ale acordării Diplomei este ca aceste zone să fie cuprinse în cadrul unui sistem adecvat de protecţie. Procesul care precede acordarea şi reînnoirea Diplomei presupune analiza documentaţiilor tehnice transmise de statele membre ale Consiliului Europei, precum şi vizite efectuate de experţi independenţi în zonele protejate. Rolul Diplomei este pe de o parte de a răsplăti statele membre pentru eforturile întreprinse în vederea protejării anumitor zone şi, pe de altă parte, prin faptul că este acordată pentru o perioadă limitată, care poate fi prelungită, de a încuraja statele membre să continue demersurile de protejare a acestor zone.
Despre ARBDD
 Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este instituția publică înființată în anul 1990 cu menirea de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes național al Rezervației Biosferei Delta Dunării, în scopul conservării sale și al refacerii habitatelor degradate, în corelație cu activitățile economice ale populației locale sau limitrofe, atribuții conferite prin Legea 82/1993, modificată și completată ulterior.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sfârșit de toamnă blândă pe brațul Sulina (video)

29 Nov 2020 456

Lebăda de vară, pe lacul Erenciuc din Rezervația Biosferei Delta Dunării

25 Nov 2020 446

Acțiune în Delta Dunării pentru protejarea fondului piscicol și combaterea braconajului (video)

19 Nov 2020 615

ARBDD Amenzi pentru depășirea cantității autorizate de pește pescuit și campare neautorizată

11 Nov 2020 837

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunării intenționează să cumpere un motor de ambarcațiune

11 Nov 2020 2756

ARBDD A fost lansat proiectul despre conservarea biodiversităţii în Complexele lacustre Gorgova-Uzlina, Roşu-Puiu

06 Nov 2020 634

Pelicanii, simbolul Rezervației Biosferei Delta Dunării

03 Nov 2020 622

ARBDD Exemplare de sturion capturat ilegal, eliberate în mediul natural la Sulina

30 Oct 2020 862

Lacul Nuntași din Rezervația Biosferei Delta Dunării are din nou apă

29 Oct 2020 982

Populația de pelicani creți, în creștere în anul 2020

29 Oct 2020 596

ARBDD, licitație pentru mediatizarea proiectului de protejare a speciilor periclitate din Delta Dunării

16 Oct 2020 2367

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, anunț în atenția agenților economici

15 Oct 2020 759

Dobrogea e frumoasă Delta Dunării, paradisul pelicanilor

13 Oct 2020 795

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării Se suspendă activitatea directă cu publicul

09 Oct 2020 945

Se modernizează Aeroportul Delta Dunării

08 Oct 2020 1918