Directorul Muzeului Militar din Constanţa, Costin Scurtu, despre importanţa turismului cultural-istoric în municipiu

Ne dorim un oraş plin de turişti care să viziteze acel parc pe care noi îl îndrăgim mult sau acel muzeu pentru că ştim că acolo sunt exponate unicat. Dar ne aducem aminte şi de câteva clădiri din centrul vechi care emană istorie sau de o stradă strâmtă unde milenii în urmă se plimbau alte popoare. Totuşi, Constanţa duce o lipsă acută de turism cultural-istoric. Iar despre asta am vorbit cu directorul Muzeului Militar din Constanţa, Costin Scurtu, care ar avea câteva sugestii pentru autorităţi, ce ar putea să fie luate în seamă pentru o mai bună promovare a municipiului.
 
Una dintre dorinţele sale mari este să fie montate sculpturi în sensurile giratorii, care ar putea deveni puncte de reper pe viitor. Ne ducem cu gândul la ţările dezvoltate, unde oamenii se întâlnesc la statuia lui X sau Y, nu la sensul giratoriu cu panseluţe de 10.000 de euro.
 
„Nu ştii istoria şi evoluţia comunităţii - de aici pleci de fiecare dată cu arhitectura reprezentării în spaţiul turistic, pentru a crea o ofertă, a răspunde sub formă de pachete de turism, pe care autorităţile în domeniu - fie ele de stat sau organizaţii particulare - să le ofere. Sunt atâtea forme în care putem să organizăm ceea ce se numeşte turismul cultural. Ce putem oferi? Trebuie să oferim o infrastructură care să aducă o stare de confort, de frumos şi de civism. În primul rând, nu poţi să asamblezi scaune, mese oriunde vrei, numai ca să dai oamenii jos de pe trotuar, de dragul de a aduce ceva fonduri prin taxele obţinute. În intersecţiile noastre unde avem sensuri giratorii lipsesc cu desăvârşire statuile care pot să reprezinte anumite personalităţi dobrogene, constănţene, de diferite etnii sau din diferite comunităţi. Nu putem decât să întărim ceea ce înseamnă evoluţia istorico-culturală a urbei noastre.
 
Să nu uităm construcţiile care încă mai sunt în Constanţa. Noi condamnăm ce s-a petrecut în timpul ocupaţiei din Primul Război Mondial, nu ştiu cât de departe suntem de dezastrul de după 1989 prin pierderea şi distrugerea de imobile cu semnificaţie istorică. Cum a fost şi ridicarea de construcţii care nu corespund normelor în vigoare şi acelui Plan Urbanistic Zonal”, a spus Costin Scurtu.
 
O altă problemă - care nu este doar în municipiu, ci cam în tot judeţul şi chiar în majoritatea zonelor din România - este cea a indicatoarelor care să trimită turistul pe un drum al cunoaşterii. Nu sunt destule panouri de informare cu ceea ce a reprezentat cândva o clădire, nici măcar în limba maternă, darămite într-o limbă de circulaţie internaţională.
 
„Putem să ne gândim la instituţiile de cultură şi muzeele pe care le are Constanţa la ora aceasta şi putem să vedem că s-a rămas în urmă la capitolul dotare, promovare, expunere şi interacţiune cu publicul vizitator. Lipsa elementelor de identificare şi de orientare în cel puţin două limbi face destul de dificilă orientarea turistului în Constanţa.
 
Putem aminti că în judeţ există repere istorico-culturale care sunt lăsate de izbelişte şi trebuie apreciat rolul comunităţilor locale în păstrarea şi măcar în întreţinerea a ceea ce există în apropierea lor. A căpăta o identitate culturală la nivelul comunităţii constănţene înseamnă a insufla respectul şi admiraţia celor care ne vizitează. Dar, mai mult decât atât, înseamnă responsabilizarea noastră şi a generaţiilor viitoare. Nu facem decât să ducem povestea constănţeană mai departe”, a adăugat directorul muzeului.
 
Voluntarii constănţeni sunt nişte ambasadori ai culturii şi istoriei româneşti, după cum a precizat Costin Scurtu. El lucrează la muzeul pe care îl conduce cu mai mulţi voluntari din asociaţii culturale şi de reconstituire istorică pentru a duce mai departe istoria locală dobrogeană.
 

„Specialiştii în domeniul muzeografiei, al promovării şi cunoaşterii istoriei locale ar trebui să iasă din instituţiile lor, să vină în rândul membrilor comunităţii şi să răspundă dezideratelor care ne animă pe toţi când vorbim de Constanţa noastră. În acest sens, voluntariatul reprezintă un instrument de succes în promovarea scopurilor benefice ale comunităţii noastre. Sunt multe iniţiative ale ONG-urilor constănţene în acest sens. Asociaţiile culturale şi reconstituire istorică cu care colaborez întregesc acest spectru de exprimare a voluntariatului constănţean. Voluntarii constănţeni, indiferent de obiectul de activitate pe care îl practică, merită aprecierea, respectul şi susţinerea tuturor, inclusiv din partea autorităţilor locale şi centrale. Aşa se explică de ce în ultimii ani instituţia muzeală a Armatei Române, situată în partea de sud a oraşului Constanţa, a căpătat o imagine publică aparte în rândul opiniei publice locale şi naţionale.
 
Evenimentele organizate de Muzeul Militar şi organizaţiile nonguvernamentale sunt apreciate de fiecare dată pentru că răspund aşteptărilor şi prevederilor învăţământului constănţean. A fi în slujba cetăţeanului constănţean înseamnă să fii pregătit în a oferi un act de cultură de calitate, profesionist şi reprezentativ. Identificarea noastră, a constănţenilor, cu oferta cultural-turistică înseamnă, de fapt, armonie şi mândria noastră în fiecare colţ al acestui oraş şi judeţ de a fi buni cetăţeni români. Sunt onorat că în Constanţa sunt mulţi cei care doresc să promoveze identitatea noastră locală”, a mai declarat Costin Scurtu.

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MINAC De ZIUA DOBROGEI, a fost lansat volumul de studii istorice „Constanța – Istorie, vecinătate, multiculturalitate ”

16 Nov 2023 977

Militarii Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, la ceremonia dedicată Zilei Armatei României

23 Oct 2020 1376

De Ziua Armatei Române, dr. Costin Scurtu, față-n față cu elevii Colegiului Militar „Al.I. Cuza” (galerie foto)

26 Oct 2019 3208

Constanța Omagiu pentru Olga Duțu, un model pentru tânara generație (galerie foto)

02 Oct 2019 3429

#citeșteDobrogea Lucruri mai puțin știute despre omul de cultură enciclopedică Mihail Kogălniceanu

06 Sep 2019 7830

O nouă asociație cultural-istorică, lansată la Constanța „Dobrogea Străbună” invită la reconciliere din respect pentru tot ce moștenim și nu prețuim (galerie foto)

01 Mar 2019 2557

Interviu online cu dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Naţional Militar „Regele Ferdinand I“ Filiala Constanţa „Istoria noastră se scrie în fiecare zi şi avem datoria să o ducem mai departe pentru generaţiile care vor veni“

19 Jan 2019 4831

Lansarea unei lucrări unicat, semnată de comandor doctor Ioan Damaschin

29 May 2018 3174

Dan Cojocaru, inițiatorul proiectului „Puterea memoriei” „Avem atâta istorie aici în Dobrogea, pe care putem s-o folosim turistic și pentru elevii noștri!” (galerie foto)

01 Dec 2017 4273

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Costin Scurtu, directorul Filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Ferdinand I“

18 Nov 2017 3396

LIVE TEXT Imagini de la eveniment prof. dr. Adrian Ilie lansează două cărţi dedicate Medgidiei (galerie foto)

14 Nov 2017 2981

„Album Dobrogean“, la Liceul Teoretic „George Călinescu“. Elevii au redescoperit eroii dobrogeni (galerie foto)

13 Nov 2017 3077

#scrieDobrogea Povestea Regimentului 34

17 Oct 2017 7363

„Istoria este cea mai frumoasă poveste“ Reflecţii pe marginea adevărului istoric la Muzeul Militar Naţional (galerie foto)

30 May 2017 3557

Lecție inedită de istorie în compania lui... Mircea cel Bătrân (galerie foto)

24 Mar 2017 2506