Directorul RATC Constanţa, Bogdan Niţă, despre protestul programat astăzi de angajaţii regiei

În urma protestelor anunţate pentru astăzi, ora 13.00, directorul Regiei Autonome de Transport în Comun Constanța, Nicolae-Bogdan Niţă a oferit un punct de vedere Cotidianului ZIUA de Constanţa, privind solicitările Sindicatului Profesionist al Transportatorilor și Activităților Conexe din RATC Constanța.

„Noi respectăm decizia colegilor noştri de a picheta Primăria municipiului Constanţa. Pe de altă parte, mâhnirea mea este că ei au decis să treacă direct la forma asta de protest fără să urmeze un pas foarte accesibil: să discute cu managementul RATC. Încă de la numire, eu le-am oferit un tratament egal ambelor sindicate din regie, indiferent de numărul membrilor sau de reprezentativitate. Astăzi, preşedinţii celor două sindicate sunt invitaţi să asiste la toate şedinţele Consiliului de Administraţie. Una dintre doleanţele celor care protestează astăzi, a fost că nu au un sediu. Astăzi au un sediu, unde se pot întâlni, unde îşi pot desfăşura activităţile sindicale, unde pot discuta despre protestele pe care le desfăşoară.”


Nicolae Niţă recunoaşte că există nemulţumiri în ceea ce priveşte salariul de încadrare dar afirmă că există eforturi reale pentru rezolvarea acestei probleme.

„În ultimele 6 luni, au existat atât măriri de salarii cât şi mărire a cuantumului bonurilor de masă. Au crescut salariile în luna mai cu aproape 15%-salariu de încadrare-peste care se aplică sporurile. În luna august am trecut de la tichete de masă de 9.57 lei la 14 lei. Asta a însemnat o creştere medie pentru fiecare dintre colegii mei de aproape 100 lei pe lună.”


De asemenea, în ceea ce priveşte orele de muncă suplimentare efectuate pe timp de vară, Niţă ţine să le mulţumească angajaţiilor pentru munca depusă.

„Faptul că am muncit cu toţii mai mult în sezonul estival a atras după sine şi posibilitatea de a câştiga mai mult. Salariile în luna august au fost destul de mari, comparativ cu alte luni. Unii dintre cei care protestează astăzi au câştigat mai mult decât şefii lor.”

În ceea ce priveşte internalizarea angajaților Clean Control, aceasta nu poate fi decisă de pe o zi pe alta. „La sfârşitul săptămânii trecute am lansat o consultare a pieţei în sistemul electronic de achiziţii. Vrem să determinăm dacă astăzi plătim preţul corect pentru serviciile pe care le prestează cei de la Clean Control.”

În ceea ce priveşte reintroducerea sporului de muncă grea pentru şoferi şi personal de mentenanţă, directorul afirmă:

„Dispariţia acestui spor este rezultatul negocierii pe care sindicatele au dus-o cu managementul companiei. Au acceptat alte avantaje şi probabil că au pierdut avantajul acesta pe care îl aveau în trecut.”

Pe lista solicitărilor se află şi semnarea contractului de delegare a sarcinilor între RATC şi Consiliul Local. Niţă declară că: „Vineri, cea de a treia întâlnire cu consultanţii celor de la banca europeană de construcţie şi dezvoltare s-a desfăşurat aici la sediul regiei. Lucrăm pentru încheierea acestui contract. Este un proces elaborat şi este nevoie de foarte multe documente, potrivit Regulamentului 1370. Întrega echipă abordează chestiunea cu mare seriozitate.”

În ceea ce priveşte punctul 5, decizia anulării licenţelor de transport pentru firmele maxi-taxi nu stă în puterea managementului regiei.

Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte problema siguranţei şoferilor, Nicolae Niţă a declarat:

„În ultimele 3 luni de zile, într-adevăr, 2 dintre colegii noştri, conducători auto, au fost agresaţi. Aceştia nu au respectat procedurile de lucru din cadrul regiei autonome. Au părăsit cabina sau au mers cu uşa deschisă. Într-o anumită măsură şi ei se fac vinovaţi. Este adevărat că ne gândim la protecţia lor. Din acest motiv, în viitor, firma de pază pe care o vom contracta ne va oferi servicii de asistenţă. Am solicitat să avem o maşină de intervenţie la dispoziţie care să-i protejeze pe conducătorii auto. Mai mult, autobuzele noi care vor fi cumpărate, vor avea 8 camere de supraveghere.”


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Rusinica

20 Sep, 2017 23:31

Care mărire? mărirea salariului minim pe economie! care sporuri? singura mărire 4,5 RON la Bon! spuneți ca asta e singura mărire de salariu pe anul asta!

Articole asemanatoare

Schimbări importante în cadrul unei societăți din Constanța. Ce decizii a luat unicul asociat al SC Poftă de Verde SRL

19 Feb 2024 913

Dosarul Vectra! Latura civilă a uneia dintre cele mai mari cauze a DNA Constanța se va rejudeca!

20 May 2023 3120

Elena Zaharia, de la CSM Constanța, desemnată Sportiva anului, la categoria Tinere talente, la Gala Ministerului Sportului

27 Jan 2023 1626

O firmă din București investește la malul mării! Își supraetajează blocul de cinci etaje din Mamaia Nord

03 Nov 2022 1124

Interviu online cu directorul general executiv al RATC, Nicolae Niţă „Pe 15 septembrie vor fi cunoscute numele firmelor interesate să furnizeze către regie noile autobuze Euro 6“

01 Sep 2017 10199

Ovidiu Cristian Tănase nu mai este directorul general al RATC. Cine i-a luat locul!

19 May 2017 4231

Jucătorii lui Hagi au pierdut în meciul cu Steaua, în play-off

19 Mar 2016 2379