Discursul Ministrului Apărării Naționale cu prilejul Zilei Veteranilor


Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă a ținut un discurs cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii. 

Iată conținutul discursului:

"Doamnelor și domnilor veterani ai teatrelor de operații,

Distins auditoriu
 
Ce poate fi mai onorant decât să ai în față, vorbind despre faptele lor cu atâta modestie, veterani ai teatrelor de operații și veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, două generații care stau față în față și ne dau o pildă nouă, tuturor, care astăzi, la fel ca dumnealor, avem datoria de a sluji țara sub drapel.

11 noiembrie a devenit prin tradiție o zi cu o însemnătate deosebită pentru militarii Armatei României. 

Este ziua în care cinstim și onorăm faptele de vitejie ale camarazilor noștri, veteranii teatrelor de operații, cei care, prin profesionalismul, curajul și dedicarea dovedite în ultimele decenii în misiunile desfășurate în cele mai dificile teatre de operații, au făcut ca România și Armata României să fie apreciate în întreaga lume. 

Dar aceste fapte de vitejie au fost, din păcate, plătite cu sânge, 30 de camarazi pierzându-și viața departe de țară. Memoria faptelor lor de vitejie va rămâne pentru noi o datorie de onoare, de a reaminti tuturor că sacrificiul lor nu a fost în zadar. Ei vor rămâne veșnic în inimile noastre, eroi intrați mult prea devreme în istorie, cărora le datorăm recunoștință și respect.

11 noiembrie 2003 este o zi tristă în conștiința Armatei României, atunci când am pierdut pentru prima dată un camarad în teatrul de operații din Afganistan. Aflat într-o misiune de patrulare în aria de responsabilitate, sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogorași a căzut la datorie.29 de eroi l-au urmat de atunci în sacrificiu, amintindu-ne tuturor cât de prețioasă este libertatea. Durerea familiilor lor nu se va stinge niciodată, precum niciodată nu vom înceta să le cinstim memoria și să ne rugăm pentru odihna sufletelor lor.

În toată Europa, în această zi se comemorează faptele de eroism ale militarilor căzuți la datorie în timpul Marelui Război. Este o zi de recunoștință pentru noi toți și un moment de pioasă reculegere în memoria lor.

11 noiembrie 1918 este ziua în care armele au amuțit în Europa.

Se încheia, după patru ani de război, una dintre cele mai sângeroase conflagrații în care omenirea a fost implicată, Primul Război Mondial. Și atunci, Armata Română a plătit un tribut greu în luptele de pe frontul răsăritean împotriva armatelor Puterilor Centrale. Peste 330.000 de militari români au căzut în sângeroasele bătălii de la Turtucaia, Valea Jiului sau în luptele din jurul Bucureștiului.

La Mărăști, Mărășești ori Oituz, armata română a spus ”Pe aici nu se trece!”. Și nu s-a trecut. Militarul român a pus atunci, mai presus de el, ființa neamului românesc.

Am sărbătorit la 1 decembrie 2018, 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, iar un merit însemnat în realizarea acestui deziderat l-a reprezentat și eroismul soldatului român, care a crezut în spiritul lui de sacrificiu pentru o Românie liberă și independentă. 
 
Stimați veterani,

Nu voi înceta, acum mai mult ca niciodată, să pun umărul, împreună cu dumneavoastră,  la consolidarea încrederii românilor în Armata noastră.         

România se află într-o poziție strategică foarte importantă și nu este singură la masa deciziilor vitale. Am demonstrat că suntem partener serios, de încredere, și că ne respectăm angajamentele asumate.

Alături de bravii noștri veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, scrieți istoria acestei țări și sunteți un exemplu pentru noi toți. Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți pentru noi, vă prețuim sacrificiul și vă asigur că ne străduim, prin toate demersurile, să fim la înălţimea aşteptărilor dumneavoastră legitime și să vă arătăm respectul care vi se cuvine.

Pe mulți dintre militarii răniți în teatrele de operații am avut posibilitatea să-i cunosc personal. Ei sunt dovada că nimic nu este imposibil și că poți lupta pentru destinul tău, când poate nu mai ai nimic de pierdut. Acești militari reprezintă, în stare pură, adevăratul spirit de luptător, coeziunea echipei şi solidaritatea umană. Sperăm ca exemplul lor să ne motiveze pe toți să ne îndeplinim idealurile, să devenim mai buni și mai puternici, să ne depășim limitele.
 
Dragi camarazi,

Vă asigur că suntem alături de dumneavoastră. De asemenea, suntem alături de familiile celor 30 de militari care și-au dat viața pentru țară, precum și a celor peste 190 de răniți. Vom continua să vă fim aproape, găsind cele mai bune soluţii care să vină în sprijinul veteranilor. Locul important pe care țara noastră îl ocupă acum în NATO și Uniunea Europeană se datorează, în mare măsură dumneavoastră, militarilor Armatei României.

Suntem datori să ducem mai departe tradiţiile şi renumele Armatei, să consolidăm statutul şi prestigiul militarului român, în spiritul obligaţiei morale pe care o avem faţă de militarii veterani.

Cu acest prilej, îi asigur pe camarazii noștri care acum se află în misiuni sau se pregătesc pentru misiuni că prioritatea conducerii ministerului este aceea a asigurării condițiilor necesare îndeplinirii misiunilor lor. Și mă refer atât la condițiile de muncă – echipamente și dotări moderne și performante, cât și la cele de viață.

Vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut în slujba Patriei şi poporului român şi vă adresez, de Ziua Dumneavoastră, în nume personal şi în numele Ministerului Apărării Naţionale, cele mai calde şi sincere felicitări, multă sănătate şi împliniri personale.

La mulți ani!

Am onoarea să vă salut!",  a transmis Ministrul Apărării Naționale. 
 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Senatoarea Diana Șoșoacă a fost exclusă din grupul AUR

10 Feb 2021 522

Universitatea Ovidius din Constanţa Prima ediție a concursului „Puterea cuvintelor” și-a desemnat câștigătorii

19 Dec 2020 1134

Avocata ÎPS Teodosie, Diana Iovanovici-Șoșoacă, senator de Iași din partea AUR

07 Dec 2020 3000

Klaus Ioahannis, la ceremonia oficială organizată cu ocazia Zilei Naționale a României (live)

01 Dec 2020 719

#Dobrogea Digitală Mesajul directorului Casei Corpului Didactic Constanța, Andreea Artagea, de Ziua Dobrogei

18 Nov 2020 1239

Joe Biden, primul discurs de învingător „E timpul să vindecăm America. Promit să fiu un președinte care unește”

08 Nov 2020 1638

#citeșteDobrogea Angelo Mitchievici, un Cavaler al culturii românești cu deschidere europeană

05 Nov 2020 1043

În cadrul proiectului educațional „Ateliere de oratorie” Dezbatere online la Colegiul Militar „Al.I. Cuza”, între elevi și un reputat judecător clujean

05 Nov 2020 1339

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ „Votul e secret, aşa de secret, încât numai Cel de Sus poate să-l cunoască”

07 Sep 2020 1603

Șeful DNA, Crin Bologa, invitat să țină un discurs la o audiere publică organizată de Parlamentul European

06 Jul 2020 578

Discursul ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, la evenimentul dedicat Zilei Independenței SUA

03 Jul 2020 1277

S-a aprins o Lambă-n ceruri O voce devenită ecou (galerie foto)

20 Mar 2020 4317

Premierul Ungariei închide granițele până când va apărea un vaccin

16 Mar 2020 1371

Istoria Dobrogei - Bibliografie Eschine (390 î. H. - 322 î. H.) - „Discurs împotriva lui Ctesiphon” (galerie foto)

13 Mar 2020 1687

Klaus Iohannis „Ne concentrăm pe stoparea răspândirii infecției cu coronavirus, fac un apel la înțelepciune și echilibru“

04 Mar 2020 927