Discuții la nivel înalt despre rolul diplomației, la Constanța! Nu mai puțin de 50 de diplomați au venit la malul mării!

  • Primul care a luat cuvânt la deschiderea lucrărilor a fost Valentin Preda, președinte al Bursei Române de Afaceri și fondator Diplomacy 360, organizatorul evenimentului.
  • Evenimentul, finanțat din surse private, s-a desfășurat sub patronajul lui Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
  • Evenimentul a ajuns la cea de-a șasea ediție, fiind însă prima care se desfășoară în altă parte decât în București.
  • „Pentru ediția aceasta, cea de-a șasea, este pentru prima dată când am decis să organizăm întrunirea în afara Bucureștiului și nu întâmplător am ales Constanța, dat fiind și contextul geopolitic actual“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, Valentin Preda.
 
Diplomați, ambasadori, însărcinați cu afaceri din mai multe zone ale globului și-au dat întâlnire ieri, 4 mai 2022, la Constanța, în cadrul forumului internațional „Cum poate diplomația încheia un război“, eveniment organizat de Diplomacy 360, în cooperare cu KOL Press.

În total, vorbim despre 50 de diplomați ai mai multor state, alături de alte 100 de persoane din diferite domenii de interes, reuniți la Constanța!
 
Evenimentul, finanțat din surse private, s-a desfășurat sub patronajul lui Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, care a arătat, încă de la deschiderea oficială a acestuia, că, în contextul războiului ruso-ucrainean, „noi, constănțenii, am dat dovbadă de curaj și implicare în apărarea valorilor noastre transatlantice“.
 
Primul care a luat cuvânt la deschiderea lucrărilor a fost Valentin Preda, președintele Bursei Române de Afaceri și fondator Diplomacy 360, organizatorul evenimentului.


 
Acesta a atras atenția asupra mediului geopolitic, care se dovedește a fi unul volatil, așa cum au arătat-o evenimentele din ultimele luni, în urma războiului ruso-ucrainean.
 
În acest context, Valentin Preda a subliniat importanța pe care o au orașele în domeniul diplomatic.
 
„Astăzi, ne putem întâlni în siguranță aici, la Constanța, pentru că România este membră NATO“, a declarat Valentin Preda.


Ulterior, acesta a explicat, pentru ZIUA de Constanța, că este pentru prima dată când evenimentul se desfășoară în altă parte decât în București, nu întâmplător fiind aleasă Constanța, dat fiind și contextul geopolitic actual.

„Așa cum am spus și la deschiderea evenimentului, în Constanța, cetățenii, dar și investitorii se simt în siguranță, fiind primul loc de peste granița NATO. Participă la eveniment 50 de diplomați, alături de alte 100 de persoane din domeniul militar, al apărării și nu numai. Suntem bucuroși că acest eveniment are loc la Constanța“, a explicat Valentin Preda, pentru ZIUA de Constanța.
 
La deschidere a participat și Vergil Chițac, primarul Constanței, însă acesta nu a luat cuvântul.
 
După introducerea făcută de gazda Valentin Preda, a fost prezentat mesajul video al premierului Nicolae Ciucă, acesta vorbind despre importanța diplomației și rolul diplomaților în contextul geopolitic actual.
 


Totodată, David Muniz, însărcinat cu afaceri la Ambasada Statelor Unite ale Americii, a amintit faptul că ultima întâlnire de acest gen a fost în urmă cu 10 luni, iar ceea ce părea neverosimil atunci s-a transformat între timp în realitatea de zi cu zi, pe fondul conflictului desfășurat în Ucraina.
 
„Ceea ce se petrece acum în fiecare zi reprezenta ceva de neconceput în urmă cu 10 luni și, totuși, acum reprezintă realitatea“, a spus acesta, subliniind importanța parteneriatului româno-american în acest contex și condamnând agresiunea rusă.

„Soluția pentru acest război îngrozitor este diplomația... așa cum s-a întâmplat de-a lungul istoriei. Și să fim foarte clari, Rusia a primit numeroase ramuri de măslin, cât un întreg arbore-măslin, înaintea invaziei din Ucraina. Însă diplomația cere bună credință și dorința de a evita războiul, iar momentan, Rusia este străină de ambele principii. Nu a dorit niciodată o rezolvare pe cale diplomatică a revendicărilor sale de nesuportat, care sunt atât de fantastice încât am putea râde de ele, dacă nu ar conduce la masacrarea nevinovaților”, a spus Chargé d’Affaires David Muniz astăzi, la Conferința „Diplomacy 360”, citat pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Statelor Unite la București.
 
Totodată, Simona Cojocaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, a subliniat importanța parteneriatului româno-american și importanța aliaților, mai ales într-un asemenea context cum este cel actual. Aceasta a spus că buna cooperare NATO se poate observa în România la Mihail Kogălniceanu, la Deveselu, dar și în alte zone.
 
„Viața este mai presus de orice“
 
La rândul său, Mihai Lupu a precizat că le mulțumește celor prezenți că au ales ca întâlnirea de acum să aibă loc în Constanța.


 
„Mulțumesc tuturor celor implicați, inclusiv dlui Valentin Preda pentru că a ales Constanța pentru organizarea forumului. Așa cum am spus și cu alte ocazii, la Constanța începe NATO“, a spus președintele CJC, subliniind, totodată că, în contextul conflictului armat, „noi, constănțenii am dat dovadă de curaj și implicare în apărarea valorilor noastre transatlantice“.
 
„Viața este mai presus de orice și diplomația trebuie să primeze“, a mai spus președintele CJC.
 
Pe parcursul lucrărilor, vor susține discursuri Füsun Aramaz – Ambasador al Republicii Turcia, Maciej Lang – Ambasador al Republicii Polone, Therese Hyden – Ambasadorul Regatului Suediei, Rohovei Paun – Insarcinat cu afaceri, a.i.: Ambasada Ucrainei, moderator fiind Shaun Riordan – Director al catedrei în Diplomație și spațiu cibernetic la EIIS.
 
Totodată, vor susține discursuri Col. Keith Derbenwick – Atașat Apărare, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Col. Daniel Parpaillon – Atașat Apărare, Ambasada Franței în România, Lt.col. Sylvain Guibord – Atașat Apărare, Ambasada Canadei în România și Col. Jerzy Jankowski – Atașat Apărare, Ambasada Poloniei în România, moderator fiind Gen.(r) Paul Hurmuz – Diplomat militar de carieră, Fost director adjunct al Diviziei de Informații a NATO.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
LIVE VIDEO-TEXT:
Forumul internațional „Cum poate diplomația încheia un război“, la Constanţa (GALERIE FOTO)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Situația este critică” Mihai Lupu anunță „un moment istoric”. Un nou spital va fi construit la Constanța

23 Jun 2022 1285

LIVE TEXT Mihai Lupu, președinte CJ Constanța, despre construirea unui nou spital (GALERIE FOTO și VIDEO)

22 Jun 2022 865

Metoda PCR! Aparatul Consiliul Județean Constanța, supradimensionat și în acest mandat

14 Jun 2022 2349

Peste 280 de angajați ai Consiliului Județean Constanța primesc vouchere de vacanță (DOCUMENT)

13 Jun 2022 967

Leila Banciu, aleasă președintele CA-ului de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

03 Jun 2022 533

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 31 mai 2022

02 Jun 2022 745

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, gazda unei întâlniri de lucru

24 May 2022 690

Președintele CJ Constanța „Istoria demonstrează că Partidul Național Liberal este un partid de construcție politică“

24 May 2022 518

Președintele CJC are un nou reprezentant în Consiliul de Administrație al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (Document)

23 May 2022 956

ZIUA-n amiaza mare Cristinel Dragomir, despre proasta gestionare a proiectelor Primăriei Constanța - „Trebuie stabilit ce vor oamenii, sunt banii lor”

21 May 2022 931

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 mai 2022

13 May 2022 738

Șeful CJC, Mihai Lupu este așteptat să facă „lumina” în curtea RAJDP Constanța!

12 May 2022 1276

Ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța. Un singur proiect, pe ordinea de zi

06 May 2022 605

Componența Comisiei care va decide câștigătorii contractelor de delegare a serviciului public de transport persoane în județul Constanța (DOCUMENTE)

05 May 2022 2542

LIVE VIDEO-TEXT Forumul internațional „Cum poate diplomația încheia un război“, la Constanţa (GALERIE FOTO)

04 May 2022 1586