Divorțul. Ce acte sunt necesare dacă vrei să te separi la starea civilă, notar sau instanță?

  • Divorțul se poate face la starea civilă, în instanță sau la notar
  • Costurile diferă în funcție de modul de separare
  • Cea mai simplă și rapidă cale este cea amiabilă, la Starea Civilă
  • La notar este necesar un termen de reflecție de 30 de zile
  • În instanță poate dura mai mult, iar costurile implică plata unui avocat și a taxelor de timbru



Divorțul este o cale juridică de desfacere a unei căsătorii pe cale administrativă sau judecatoarească. Atunci când un cuplu decide că este momentul oportun să meargă fiecare pe propriul drum, ei pot să se înțeleagă amiabil și să divorțeze rapid și fără prea multe costuri sau, desigur, în instanță.



Totodată, situația se complică puțin atunci când vine vorba de partaj sau copii. Conform noului cod civil, există urmatoarele variante de desfacere a unei căsătorii:


 
  • De comun acord
  • La cererea unui soț, atunci când bazat pe motive temeinice poate dovedi cum că raporturile dintre cei doi sunt grav vătămate, continuarea căsătoriei fiind imposibilă
  • La cererea unui soț, după o separare reală de minimum 2 ani
  • La cererea unui soț care din motive temeinice de sănătate nu mai poate continua căsnicia.

Atâta vreme cât cei doi soți se înțeleg pentru partajarea bunurilor, pe cale amiabilă, ei pot solicita un divorț prin acord în instanța de judecată, indiferent de existența unor copii minori în căsătorie, sau chiar notarului public sau ofițerului de stare civilă de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune.
 

Cum se procedează la Starea Civilă Constanța

Înscrierea divorțului – cererile se depun la Serviciul Stare Civilă de pe strada Mihai Eminescu, cu programare telefonică la 0241485157. Taxa de înregistrare a divorțului este de 8 lei. Ca acte, sunt necesare următoarele: cerere tip, act identitate solicitant, certificate de căsătorie, sentința de divorț definitive și irevocabilă.

Divorț pe cale administrativă - Cererea de divorț pe cale administrativă se face în scris, se depune și semnează personal de către ambii soți, în fața ofițerului de stare civilă delegate de primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau de pe raza ultimei locuințe comune. Cererile se depun tot la Serviciul Stare Civilă situat pe strada Mihai Eminescu, cu programare telefonică la 0241485157. Taxa de divorț administrativ este de 559 lei, care se achită la casieria situată în sediul instituțieri. Taxa nu se restituie dacă dosarul se clasează.

Documentele necesare sunt: cerere tip, declarație tip, actele de identiate ale soților – original și copii, certificatul de căsătorie – original și copie, certificatele de naștere ale soților – original și copii, declarație tip pentru menținerea cererii de divorț, declarație tip privind renunțarea la cererea de divorț, în situația în care ambii soți sau numai unul dintre aceștia înțeleg/înțelege să renunțe la divorț.
 

Divorțul din motive temeinice

În cazul unui divorț bazat pe motive temeinice conform art. 38 alin. 1C - motive de divorț, care trebuie să aibă la bază următoarele 3 elemente:
  • Existența unor motive temeinice
  • Existența raporturilor grav vătămate dintre soți
  • Imposibilitatea continuării casniciei
În cazul unui divorț din motive temeinice, judecătorul trebuie să constate culpa soților, imposibilitatea continuării căsătoriei în urma raporturilor grav vătămate dintre cei doi, aceste vătămări fiind iremediabile. În urma acestul proces de divorț, soții hotărăsc păstrarea numelui celui care și l-a schimbat în urma căsătoriei, sau revenirea la numele inițial, acest lucru este posibil și fără acordul celuilalt soț în cazul în care este deja cunoscut într-un domeniu cu noul nume (cântăreț, avocat, notar etc.). De asemenea, păstrarea numelui fără acordul celuilalt este acordată de către instanță și în cazul interesului minorului, dacă este cazul.
 

Procedura de divorț

Divorțul prin acordul soților poate fi pronunțat indiferent de durata căsătoriei si indiferent daca există sau nu copii minori rezultați din căsătorie. Condiția ca instanța să se pronunțe în sensul admiterii cererii de divorț este consimțământul liber și neviciat al soților, în sensul că aceștia să fie de acord asupra tuturor capetelor de cerere: numele purtat de fiecare dintre soț după pronunțarea divorțului, exercitarea autorității părintești asupra copiilor minori, stabilirea domiciliului minorilor la unul dintre soți, contribuția părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătura si pregătire profesionala a copiilor,  dreptul părintelui nerezident de a păstra legături personale cu minorul/minorii,  in situația in care au rezultat copii din timpul căsătoriei.


Divorțul din culpă comună este situația în care ambii soți își asumă eșecul căsătoriei.|

Divorțul din culpă exclusivă a unuia dintre soți este o procedură lungă, în care soțul reclamant trebuie să dovedească vina exclusivă a soțului pârât în destrămarea căsătoriei. Această procedură se poate întinde pe mai multe termene de judecată, iar motivele vor fi făcute publice în hotărârea judecătorească de divorț. Cu toate acestea, soțul nevinovat care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soțului vinovat să îl despăgubească.

De asemenea, daca soțul reclamant solicită desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a soțului parat, însă din probatoriul administrat rezulta că ambii soți sunt vinovați în destrămarea căsătoriei, instanța poate pronunța divorțul din culpă comună.

Însă exista si varianta în care soțul reclamant formulează cerere de divorț din culpă exclusivă a soțului pârât, iar din probatoriul administrat reiese ca soțul reclamant este singurul vinovat de eșecul căsătoriei, caz în care acțiunea va fi respinsă ca neîntemeiata.

Cererea de divorț este de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află cea din urmă locuință comună a soților. Dacă soții nu au avut locuință comună sau dacă niciunul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are locuința pârâtul, iar când pârâtul.

Taxa de timbru pentru divorțul pe cale judiciară este stabilită de art. 15 Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.80/2013, astfel :
  • 200 lei pentru cererea de divorț întemeiată pe acordul soților, respectiv cererea unuia dintre soți sau a ambilor;
  • 100 lei pentru cererea de divorț din culpă, în cazul în care se solicită desfacerea  căsătoriei din culpa unuia dintre soți sau a ambilor soți;
  • 100 lei pentru cererea de divorț pentru separarea în fapt a soților care a durat cel puțin 2 ani;
  • 50 lei pentru cererea de divorț formulată de soțul a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.


Divorțul la notar

În temeiul Legii nr. 36/1995 privind notarii publici și activitatea notarială, este de competența notarilor publici îndeplinirea actelor privind procedura divorțului. În temeiul art. 15 lit. e), procedura divorțului pe cale notarială este de competența notarului public cu sediul biroului în circumscripţia judecătoriei în a cărei rază teritorială se află locul încheierii căsătoriei sau ultima locuinţă comună a soţilor. În temeiul art. 137 din Legea nr. 36/1995 privind notarii publici și activitatea notarială.

Procedura aplicabilă divorțului pe cale notarială este reglementată în temeiul art. 137 alin. (1)-(4) din cuprinsul Legii nr. 36/1995:
  • Competența privind procedura divorțului pe cale notarială aparține notarului public;
  • Înainte de verificarea competenței sale teritoriale, notarul public va verifica dacă legea aplicabilă divorțului pentru căsătoria solicitată a fi desfăcută prin cererea primită este legea română;
  • Notarul public se pronunță asupra cererii privind divorțul prin admitere sau respingere;
  • În caz de admitere a cererii, notarul public va emite o încheiere și va elibera certificatul de divorț;
  • În caz de respingere a cererii, notarul public va emite numai o încheiere, prin care va respinge cererea de divorț;
  • În certificatul de divorț se consemnează desfacerea căsătoriei prin acordul soților, în fața notarului public, dar și numele de familie pe care le vor purta foștii soți după divorț (dacă este cazul mențiunile privind acordul parental referitor la minorii rezultați din căsătorie).

Prin completare cu dispozițiile Codului civil român, în temeiul art. 376 din Codul civil, cererea de divorț care se depune la notarul public trebuie depusă de soți împreună. Notarul public va proceda la înregistrarea cererii și va acorda un termen de reflecție de 30 de zile. După ce termenul a expirat, soții se vor prezenta personal, iar notarul public trebuie să verifice dacă soții stăruie să divorțeze. În caz afirmativ, notarul public va elibera certificatul de divorț fără a face mențiuni privind culpa soților.



Procedura divorțului pe cale notarială, reglementată de Codul civil se poate subsuma astfel:
  • Este necesară o cerere din partea soților, adresată notarului public, pe care soții o vor depune împreună;
  • Cererea se înregistrează de către notarul public;
  • După înregistrarea cererii, se va acorda un termen de 30 de zile (termen de reflecție);
  • La expirarea termenului, soții trebuie să se prezinte personal;
  • Dacă soții consimt la încetarea căsătoriei, notarul public va elibera certificatul de divorț;
  • Certificatul de divorț eliberat prin procedura notarială nu va purta mențiuni privind culpa soților.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Soțul Dianei Șoșoacă vrea divorțul! „Va trece la Macovei, la numele de fată. Se crede o zeiță”

26 Feb 2024 885

Are termen să predea absolut toate actele partidului în original Șoșoacă a divorțat politic de soțul său!

18 Feb 2024 1308

Divorț neașteptat în showbiz! „Sunt o femeie divorțată“

09 Feb 2024 1906

Bărbatul în proces de divorț, acuzat de distrugere. Cu ce amendă s-a ales

29 Oct 2023 895

Horoscop pentru luni, 18 septembrie 2023. Previziuni astrale pentru fiecare zodie în parte

18 Sep 2023 939

Incident de violență domestică Agresorul amenințător, imobilizat și transportat la spital

13 Aug 2023 1052

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau şi soţia lui pun capăt căsniciei după 18 ani

03 Aug 2023 1573

La aproape jumătate de an de la scandalul domestic, soții Claudia și Dumitru-Viorel Focșa divorțează de comun acord!

16 May 2023 1752

Judecătorii au anulat cererea de divorț formulată de Cati Hristu, edilul localității Cogealac

13 Dec 2022 7096

Alina Sorescu, primele declarații despre divorțul de Alexandru Ciucu

04 May 2022 1399

Actorul Sean Penn a divorțat pentru a treia oară. Care a fost motivul

24 Apr 2022 2094

Divorţul părinţilor influenţează greutatea copiilor. Explicația nutriționistului

26 Jan 2022 1545

Pamela Anderson cere divorțul de cel de-al cincilea soț, după doar 13 luni de căsătorie

21 Jan 2022 1656

Spania acordă prin lege custodie alternativă pentru animalele de companie în caz de divorţ

05 Jan 2022 1176

UPDATE. Județul Mehedinți O femeie a fost împușcată mortal în fața unui magazin. Criminalul a încercat să se sinucidă (VIDEO)

23 Dec 2021 2034