DNA Constanța, dosar cu un prejudiciu de peste peste 31 milioane euro. Cine sunt inculpații și ce s-a întâmplat cu procesul în ultimele 16 luni

  • Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanța în februarie 2019. Chiar și așa, procesul este departe de a începe.
  • Până în prezent, prima instanță a dictat 13 termene de judecată doar în faza camerei preliminare.
  • Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

Pe data de 20 februarie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța anunțau trimiterea în judecată a zece inculpați în legătură cu presupusa prejudiciere a bugetului de stat cu peste 31 milioane de euro. Cu toate că au trecut mai bine de 16 luni de la momentul trimiterii în judecată, procesul este departe de a începe!
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, fiind înregistrat pe rolul acestei instanțe pe data de 19 februarie 2019.
 
Conform date publice puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată, dosarul se află și în prezent în faza camerei preliminare, fiind stabilite 13 termene. Zilele trecute, Tribunalul Constanța a decis amânarea cauzei pentru 15 septembrie. Oricare va fi decizia acestei instanțe, ea va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Doar după soluționarea eventualelor contestații de către judecătorii din apel, dosarul se va întoarce la Tribunalul Constanța pentru începerea procesului efectiv.
 

Inculpații și acuzațiile

 
Concret, potrivit DNA, au fost trimiși în judecată următorii:
 
Peter Attila Racz, Galambosz Laszlo și Pompiliu Ristin pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,
 
Radu Nemeș, Răzvan – Florin Capră, Nicolae Neacșu, Florinel Andrescu, Csaszar-Pal Zsombor, Romulus Șoldan și Răzvan Mihai Olteanu pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 
„În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpații Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.
 

În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.
 
În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.
 
Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
 
De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Menționăm că Nemeș Radu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru presupusa săvârșire a unor infracțiuni similare (detalii în comunicatul DNA 942/VIII/3 din 3 iulie 2014)“ – cauză cunoscută și ca Dosarul Motorina.
 
Sorin Blejnar şi fostul şef al SIPI Constanţa, achitaţi în dosarul „Motorina“. Radu Nemeş, condamnat

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Citește și
 
Decizie definitivă! Este vizat dosarul în care Radu Mazăre a cerut să plece în Madagascar. Cine sunt judecătorii

Ce se întâmplă cu dosarul! Cererea de oprire a lucrărilor la Sala Polivalentă din Constanța merge la altă instanță!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Petre Neacșa și Daniel Manole Șeful DNA Constanța cere ca doi directori din Ministerul Transporturilor să rămână în arest la domiciliu

23 Jul 2021 643

Dosarul terenurilor din Portul Tomis! S-a stabilit primul termen! Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache

22 Jul 2021 999

Prejudiciu, 31 de milioane de euro Mega-dosar la Tribunalul Constanţa! Procesul a început, după doi ani de la trimiterea în instanță, cu o amânare

19 Jul 2021 839

Un fost vameș din Constanța vrea despăgubiri de 50.000 de euro din cauza condițiilor din penitenciar

15 Jul 2021 1223

Rechizitoriu pentru Papari! (Document)

13 Jul 2021 1332

Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, arestat la Constanța pentru luare de mită, cere să fie pus în libertate

10 Jul 2021 1024

Niculina Milea, șefă în APIA Tulcea, a recunoscut tot la DNA. Când va avea loc pronunțarea

09 Jul 2021 926

DNA Constanța vrea ca Vasile „Americanu” să rămână în arest

09 Jul 2021 827

Bijuterii, picturi, monede și obiecte de artă Ce avere are directorul din Ministerul Transporturilor arestat la Constanța pentru luare de mită (documente)

09 Jul 2021 1857

George Daniel Papari a fost trimis în judecată! Oficial de la DNA

08 Jul 2021 1035

Oficial! Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, arestat preventiv la Constanța

08 Jul 2021 1852

DNA Constanța dă lovitura la Ministerul Transporturilor! Directorul Petre Neacșa va fi dus azi la arestare

08 Jul 2021 1177

Serviciul Român de Informaţii, așteptat să se pronunțe în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu

08 Jul 2021 973

DNA Constanța Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, reținut. Detalii din dosar

07 Jul 2021 1735

Dosarul Portul. Fost șef în Vama Agigea, despăgubit pentru ancheta DNA

07 Jul 2021 1707