DNA Constanța, dosar cu un prejudiciu de peste peste 31 milioane euro. Cine sunt inculpații și ce s-a întâmplat cu procesul în ultimele 16 luni

  • Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanța în februarie 2019. Chiar și așa, procesul este departe de a începe.
  • Până în prezent, prima instanță a dictat 13 termene de judecată doar în faza camerei preliminare.
  • Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

Pe data de 20 februarie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța anunțau trimiterea în judecată a zece inculpați în legătură cu presupusa prejudiciere a bugetului de stat cu peste 31 milioane de euro. Cu toate că au trecut mai bine de 16 luni de la momentul trimiterii în judecată, procesul este departe de a începe!
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, fiind înregistrat pe rolul acestei instanțe pe data de 19 februarie 2019.
 
Conform date publice puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată, dosarul se află și în prezent în faza camerei preliminare, fiind stabilite 13 termene. Zilele trecute, Tribunalul Constanța a decis amânarea cauzei pentru 15 septembrie. Oricare va fi decizia acestei instanțe, ea va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Doar după soluționarea eventualelor contestații de către judecătorii din apel, dosarul se va întoarce la Tribunalul Constanța pentru începerea procesului efectiv.
 

Inculpații și acuzațiile

 
Concret, potrivit DNA, au fost trimiși în judecată următorii:
 
Peter Attila Racz, Galambosz Laszlo și Pompiliu Ristin pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,
 
Radu Nemeș, Răzvan – Florin Capră, Nicolae Neacșu, Florinel Andrescu, Csaszar-Pal Zsombor, Romulus Șoldan și Răzvan Mihai Olteanu pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 
„În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpații Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.
 

În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.
 
În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.
 
Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
 
De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Menționăm că Nemeș Radu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru presupusa săvârșire a unor infracțiuni similare (detalii în comunicatul DNA 942/VIII/3 din 3 iulie 2014)“ – cauză cunoscută și ca Dosarul Motorina.
 
Sorin Blejnar şi fostul şef al SIPI Constanţa, achitaţi în dosarul „Motorina“. Radu Nemeş, condamnat

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Citește și
 
Decizie definitivă! Este vizat dosarul în care Radu Mazăre a cerut să plece în Madagascar. Cine sunt judecătorii

Ce se întâmplă cu dosarul! Cererea de oprire a lucrărilor la Sala Polivalentă din Constanța merge la altă instanță!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A recunoscut tot la DNA Condamnare pentru Mădălina Cliante, fost inspector superior al Direcției pentru Cultură Constanța!

25 Mar 2023 1957

Peste 6 milioane de euro Tribunalul menține sechestrul în dosarul unui fost prefect al județului Constanța

23 Mar 2023 2532

Ce a decis judecătorul Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, în dosarul terenurilor din Portul Tomis!

20 Mar 2023 3991

Acord de recunoaștere a vinovăției la DNA în cazul spitalului municipal din Constanța. Pronunțare amânată

19 Mar 2023 1573

Procurorii Anticorupție, cu ochii pe o fermă de capre de la Săcele! Condamnări definitive (DOCUMENT)

16 Mar 2023 745

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă pentru un fost adjunct al Vămii Agigea. Ceruse daune morale de 2,5 milioane de euro (MINUTA)

16 Mar 2023 1458

Surse DNA Constanța a trimis în judecată doi vameși și un polițist de frontieră

16 Mar 2023 3179

Șase ani cu executare pentru un fost comisar de penitenciare din Tulcea! Se cere rejudecarea dosarului

13 Mar 2023 3322

Mega-dosar DNA! 13 vameși și 14 polițiști de frontieră, trimiși în judecată

13 Mar 2023 761

Dosar al DNA Constanța Amânare de pronunțare în dosarul lui Alexandru Cumpănașu

11 Mar 2023 1355

Fost director din Ministerul Transporturilor, scos de sub control judiciar de Tribunalul București, într-un dosar instrumentat de DNA Constanța! Cauza, la un pas să se întoarcă la procurori

02 Mar 2023 1071

Se cere rejudecarea unui dosar al DNA Constanța!

27 Feb 2023 1022

Inspector superior din Direcția pentru Cultură Constanța, acord de recunoaștere a vinovăției la DNA! Când se va pronunța tribunalul

25 Feb 2023 2268

Avocat trimis în judecată de DNA Constanța! Când s-ar putea pronunța Înalta Curte

25 Feb 2023 7061

Breaking News Primăria Constanța a „învins“ DNA în instanță!

23 Feb 2023 1912