DNA Constanţa loveşte iar. Un nou dosar, privind proiectul reabilitării Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, pe masa CJC?

Consilierii judeţeni se reunesc în şedinţă ordinară pe 9 martie. Deşi, până la acest moment, nu au fost încărcate pe site-ul CJC proiectele de hotărâre, convocatorul cuprinde 31 de puncte pe ordinea de zi. Unul dintre cele mai interesante subiecte vizează exprimarea acordului cu privire la constituirea Judeţului Constanţa ca parte civilă într-un proces penal. Practica de până acum era aceea ca, după apariţia unui dosar, Consiliul Judeţean să dezbată în şedinţă şi să precizeze dacă se constituie sau nu parte civilă în acel dosar. Ultima decizie de acest fel a fost adoptată în şedinţa CJC din luna decembrie 2015, atunci când Consiliul Judeţean a decis constituirea ca parte civilă în dosarul în care Constantin Dima, administratorul firmei Mara Construct SRL, care se ocupa de reabilitarea Cetăţii Capidava, a fost arestat preventiv, în prezent fiind plasat sub control judiciar. De atunci însă, nu a mai apărut în spaţiul public niciun dosar care să aibă în vreun fel legătură cu CJC. Aşadar, este vorba despre unul cu totul nou.
 
Potrivit vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, este vorba despre un dosar în care se cercetează presupuse fraude cu fonduri europene. „Există o începere a urmăririi penale a unui proiect vechi cu Tropaeum Traiani. Este un proiect care s-a terminat prin 2012. Dosarul e nou, există suspiciuni de fraudă cu fonduri europene. În cazul în care se ajunge mai departe cu dosarul ăsta - deocamdată nu a fost trimis în instanţă -, există riscul să se pună corecţie. Nu ştim ce anume caută, procurorii DNA Constanţa ne-au cerut doar nişte documente “, a explicat Cristinel Dragomir, pentru ZIUA de Constanţa.
 
Acesta spune că, după ce DNA a început să lucreze la dosarul Cetăţii Capidava, procurorii au început să facă cercetări şi în privinţa lucrărilor demarate la Tropaeum Traiani. „Nu e nimeni urmărit, este un dosar deschis in rem. Şi ne-au solicitat, pentru că există suspiciuni, să spunem dacă ne constituim parte civilă. Am zis că, fiind un proiect cu fonduri europene şi existând şi riscul unei corecţii financiare, să ne constituim (n.r. parte civilă) pentru ca, în cazul în care e ceva, să fim acoperiţi, să recuperăm banii pe care probabil ni-i va lua Uniunea Europeană. Asta doar ipotetic, adică să nu fie ca la Capidava, pentru că la Capidava există riscul să luam corecţie 100%“, a declarat Dragomir.
 
Amintim că DNA Constanţa l-a reţinut şi apoi Tribunalul Constanţa a decis plasarea sub control judiciar a lui Constantin Dima, administratorul firmei Mara Construct (care s-a ocupat de lucrările de reabilitare a Cetăţii Capidava), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, dar şi de spălare a banilor. Alături de Constantin Dima au mai fost deferiţi justiţiei Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CJC, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Aceştia au fost plasaţi sub control judiciar.

Citeşte şi

Lupte „seculare“ pentru o lucrare câştigată de vechi parteneri de afaceri: Restaurarea Cetăţii Capidava, un proiect marca CJC & Company (document)
 
Între cele două proiecte europene al căror beneficiar este Judeţul Constanţa - „Lucrări de C+M+I, amenajarea şi protecţia mediului, asigurarea utilităţilor şi dotări aferente proiectului «Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani»“ şi „Execuţie lucrări de C+M+I, asigurarea utilităţilor aferente proiectului «Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava»“ - există o mulţime de similitudini.
 
Mai mult decât atât, Mara Construct s-a prezentat la licitaţia privind proiectul de reabilitare a Cetăţii Capidava aducând ca dovadă a experienţei anterioare faptul că s-a ocupat de reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (lucrare în valoare de 6.459.630,72 de lei, din care a realizat echivalentul a 6.330.438,10 lei), dar şi privind contractul încheiat cu CJC care viza reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, în valoare de 10.902.003,21 de lei, declarând că a realizat 75% dintre lucrări, echivalentul a 8.176.502,40 de lei.

„Prin urmare, SC (...) SRL nu îndeplinea cerinţa de calificare constând în executarea/ducerea la bun sfârşit în ultimii cinci ani a unor lucrări de reabilitare/restaurare/conservare/consolidare monumente istorice în valoare de minimum 15 milioane de lei fără TVA, valoare care să fie demonstrată prin maximum două contracte“, arată procurorii, în cuprinsul referatului de arestare. În aceste condiţii, oferta SC Mara Construct SRL ar fi trebuit respinsă ca inadmisibilă, „însă membrii comisiei de evaluare din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa au declarat oferta conformă şi admisibilă, procedând la cumularea aritmetică a valorii celor două contracte depuse de această societate comercială, pentru a depăşi pragul de 15.000.000 de lei“, explică oamenii legii în referatul propunerii de arestare al lui Constantin Dima.
 


În Mara Construct, Dima este partener de afaceri cu Maria Cătălina Lăpăduş, aceasta fiind unic asociat, fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, şi fina de cununie a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Citeşte şi
Din referatul propunerii de arestare a lui Constantin Dima: Cum a fost „ajutată“ Mara Construct să reabiliteze Cetatea Capidava (documente) 
 


Ambele licitaţii privind lucrările au fost câştigate de Mara Construct. 54.500.790,05 lei fără TVA pentru Capidava şi 10.902.003,21 pentru lucrările de la Tropaeum Traiani. La acestea se adaugă, tot la Tropaeum Traiani, un contract pentru lucrări suplimentare, în valoare de 110.883.95 de lei.
 
Serviciile de publicitate şi informare au fost asigurate de aceeaşi firmă: Expertissa Constanţa SRL. Pentru „Servicii de publicitate şi informare aferente proiectului «Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani»“, Expertissa a încasat 199.400 de lei, iar pentru „Servicii de publicitate şi informare aferente proiectului «Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava»“, aceeaşi firmă a luat, în asociere cu Soti Cable Neptun, 331.600 de lei.

Despre Expertissa Constanţa SRL

 Expertissa Constanţa SRL are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Ştefan cel Mare, și se ocupă de repararea maşinilor. Asociat unic este persoana juridică SC Expertissa HQ SRL, iar administratorul unităţii este Pop-Ionel Doncilă. La rândul său, Expertissa HQ îi are ca asociaţi persoane fizice pe Ion Colţan, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 98%, și pe Mihail Alexandru Marica, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 2%, acesta fiind şi administratorul firmei. Ion Colţan este fratele lui Niculae Colţan, fost consilier la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa.

Citeşte şi
Cum a câştigat asocierea Expertissa Constanţa - Soti Cable Neptun aproape 75.000 de euro pentru publicitate la Capidava (documente) 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mihai Lupu, despre refuzul consilierilor județeni de a vota retragerea CJC din Asociația de Dezvoltare Durabilă (VIDEO)

24 Apr 2024 630

Peste cinci zile va fi convocată ședință extraordinară a CJC în format fizic LIVE TEXT. Consiliul Judeţean Constanţa, întrunit în şedinţă ordinară. Ordinea de zi, suplimentată cu un proiect (DOCUMENTE +FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 639

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 503

Ședință CJ Constanța Consilierii vor vota pentru aprobarea documentației de atribuire a lotului 3 din contractul de delegare a gestiunii Serviciului public de transport județean de persoane (DOCUMENT)

22 Apr 2024 1282

Proiectul de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței CJ Constanța Se înființează Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor în comuna Topraisar (DOCUMENT)

22 Apr 2024 2389

Achiziționarea serviciilor de consultanță juridică și reprezentare juridică în instanță pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, în atenția consilierilor județeni (DOCUMENT)

22 Apr 2024 321

Ședință CJ Constanța Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului își dorește repartizarea unui spațiu pentru înființarea unui birou județean (DOCUMENT)

21 Apr 2024 376

Ședință CJC Rămâne sau nu, Consiliul Județean Constanța în Asociația de Dezvoltare Durabilă? (DOCUMENT)

21 Apr 2024 572

Ședință CJC Regulament de finanţare nerambursabilă din fonduri publice pentru activităţi de tineret de interes local (DOCUMENT)

21 Apr 2024 566

Ședință CJ Constanța Achiziția serviciilor juridice de consultanță pentru obiectivele de investiții în curs de realizare, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

21 Apr 2024 405

Ședință a CJ Constanța Preluarea unor bunurilor imobile din domeniul public al UAT Comuna Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 482

Ședință ordinară a CJC Organigrama și Statul de funcții pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 458

Ședință de CJC Mihai Lupu forțează retragerea județului Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Care sunt celelalte proiecte? (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 623

LIVE TEXT Ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța. Ordinea de zi, suplimentată cu încă un proiect (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 959

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 354